AfterDawn logo

IP-osoitteet loppuivat kesken, Internet on täysi

Panu Roivas Panu Roivas
11 kommenttia

Internetin alkuaikoina suuret verkkogurut kaikessa viisaudessaan päättivät tehdä IPv4-protokollan, jossa IP-osoite määritellään neljällä numerosarjalla, esimerkkinä 216.239.51.99. Nämä numerosarjat on määritelty 32-bittisenä lukuna, joka mahdollistaa reilut neljä miljardia IP-osoitetta. Tänään osoitteet loppuivat kesken. Internet on täysi. Vai onko?

Vuonna 1981 kun IPv4-protokollaa suunniteltiin ei ehkä osattu odottaa Internetin räjähdysmäistä kasvua, mutta vuosituhannen loppuun mennessä oli ilmeisen selvää, että osoitteet tulisivat ennen pitkää loppumaan. Tätä varten kehitettiin vuonna 1999 IPv6-protokolla, joka käyttää 128-bittistä osoiteavaruutta, eli osoitteita pitäisi riittää noin 2^128 kappaletta, mikä äkkiseltään tuntuu riittävältä. Uusi osoite ei ole enää neljä numerosarjaa, vaan 8 heksadesimaalisarjaa, esimerkiksi 3FFE:F200:0234:AB00:0123:3456:8901:ABCD.

"Tämä päivä on yksi Internetin historian tärkeimmistä. Yli neljän miljardin osoitteen varasto on nyt tyhjennetty tänä aamuna",
- Rob Beckstrom, ICANN:n pääjohtaja


[smartbox:here]IPv4-osoitteiden kuluessa pikku hiljaa loppuun IPv6 ei ole kuitenkaan vielä ottanut tuulta alleen, vaan sitä vaivaa siirtymiskustannukset. Kuinka siis IP-osoitteita riittää jos julkiset IPv4-osoitteet loppuivat ja IPv6-osoitteita ei haluta käyttää? Vastaus löytyy osoitteenmuunnoksesta (NAT). NATin avulla IP-osoitteita voidaan piilottaa Internetin muilta osilta, ja näin voimme käyttää siis samoja IP-osoitteita Internetin reitittimien takana.

NATin käyttö osoiterajoituksen kiertoon ei kuitenkaan ole se järkevin ratkaisu vaan se fragmentoi Internetiä ja IP-osoite on niin sanotusti identiteettikriisissä. Siksi IPv6 tulee ennen pitkää. Ensin verkkosivut luultavasti käyttävät molempia protokollia, mutta lopulta, ehkä vuosikymmenen siirtymäajan kuluttua päädytään käyttämään pelkkää IPv6-osoitetta. Nähtäväksi jää kuitenkin kiihtyykö siirtymistahti nyt kun julkiset IPv4-osoitteet vihdoin loppuivat.


Kuva: Cnet news

11 KOMMENTTIA

Tnoi1/11

No luulisi taas hetkeksi aikaa noiden ip-osoitteiden riittävän, kunhan otetaan tuo IPv6 protokolla kunnolla käyttöön. :P

ExCoPy2/11

Vinton G. Cerf taisi olla 32 bittisen osoiteavaruuden takana. Tunnustus -> http://linuxconfau.blip.tv/file/4683393/

Tämä mies taas osaa kertoa miksi NAT ei ole ratkaisu
http://linuxconfau.blip.tv/file/4692762/

xsml (vahvistamaton)3/11

Taitaa olla melko moni näistä "lopuneista" IP osoitteista vain varattuna joillekin isoille yrityksille, jotka tuskin hyödyntävät puoliakaan niistä.

Betrayed4/11

IANA on aika tarkka siitä että noita nimenomaan käytetään, blockit voidaan ottaa yhtä nopeasti pois kun on annettukin. :)

http://www.neowin.net/news/ipv4-enters-exhaustion-phase

DaIle5/11

kelpais kyllä tuon 6:n verran pätäkkää :) no ip4kin menis :D

miketso6/11

Mitenkäs jos on dynaaminen ip-osoite, joka siis vaihtuu joka kerta kun luo yhteyden, niin vapautuuko se vanha aina kiertoon vai pysyykö se silti samalla operaattorilla?

syrtek667/11

#6, sinulle annettu dynaaminen ip on todennäköisesti aina sama, jos sinulla on adsl modeemi niin se varaa ip joka pysyy aiaka hyvin sinun käytössä varsin kun modeemi pysyy koko ajan internetissä kiinni.

dRD8/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti miketso:

Mitenkäs jos on dynaaminen ip-osoite, joka siis vaihtuu joka kerta kun luo yhteyden, niin vapautuuko se vanha aina kiertoon vai pysyykö se silti samalla operaattorilla?

Joo, se pysyy samalla operaattorilla. ISP:t omistavat yleensä aika valtavia määriä osoiteavaruuksia. Dynaamisen IP:t ovat etenkin mobiilidatapuolella fiksu tapa:

Jos asiakkaita on vaikka miljoona, mutta heistä ikinä koskaan ei ole datayhteyttä käyttämässä yhtäaikaa kuin 100,000 -> ei tarvita kuin 100'000 IP-osoitetta, kun taas jokaiselle asiakkaalle kiinteän IP:n hommaaminen vaatisi miljoona IP-osoitetta (joista 900'000kpl olisi "turhia").

kheetor9/11

Huonosti kirjoitettu juttu IMO.

"Olemme hukassa" "Olemmeko sittenkään?" "Pelastumme!" "Pelastummeko sittenkään?"

himpo10/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti miketso:

Mitenkäs jos on dynaaminen ip-osoite, joka siis vaihtuu joka kerta kun luo yhteyden, niin vapautuuko se vanha aina kiertoon vai pysyykö se silti samalla operaattorilla?

Oma modeemi kadottaa yhteyden Soneran paskaan verkkoon ainakin kerran päivässä ja tästä syystä IP vaihtuu noin viikoittain, todella kivaa kun www.speedtest.net näyttää sen osoitteen aiempien haltijoiden tuloksia ja omat katosivat sitten jollekin toiselle.

avthein11/11

...IP-pörssi pystyyn siis...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT