AfterDawn logo

Lyhty: Nettipiratismin tappiot Suomessa 355 miljoonaa euroa vuodessa

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
56 kommenttia

Luovan työn tekijät ja yrittäjät (Lyhty) on selvittänyt yhdessä Taloustutkimuksen kanssa Suomen luvattoman nettilataamisen tilannetta, ja Tekijänoikeusbarometri-tutkimuksen perusteella tilanne ei ole paras mahdollinen.

Tutkimusta varten haastateltiin yli 3 000 Suomessa asuvaa kuluttajaa, joista 16 prosenttia myönsi harrastavansa tekijänoikeudella suojatun sisällön luvatonta nettilataamista vähintään kerran kuukaudessa. Keskimäärin yksittäisen luvattomia latauksia harrastava talous lataa kuukaudessa luvattomasti noin 32 tiedostoa, ja jos tutkimuksen tulos yleistetään koko maahan, voidaan luvattomien latauksien kokonaismäärä arvioida kuukaudessa olevan noin 12,8 miljoonan latauksen luokkaa.

Vuositasolla tämä tekee hieman yli 153 miljoonaa tiedostoa, ja suurin osa näistä latauksista koski musiikkikappaleita (7,2 miljoonaa tiedostoa kuukaudessa). Toisena olivat suosion osalta elokuvat (3,9 miljoonaa tiedostoa kuukaudessa), kolmantena tietokoneohjelmat (896 000 tiedostoa kuukaudessa) ja neljäntenä pelit (672 000 tiedostoa kuukaudessa). Jos suurin osa (80 prosenttia) musiikkilatauksista koskee yksittäisiä kappaleita, ja tuotteiden hinnoille asetetaan tietyt arvot (musiikkitiedosto yksi euro, musiikkialbumi 10 euroa, elokuva 14 euroa ja peli 36 euroa) saadaan vuotuisiksi tulonmenetyksiksi Lyhdyn mukaan noin 355 miljoonaa euroa.


"Tutkimus osoittaa hölynpölyksi väitteet, ettei nettipiratismi muka aiheuttaisi kellekään vahinkoa" toteaa Lyhdyn projektinjohtaja Lauri Kaira Lyhdyn tiedotteessa. "Kun e-kirjat ja televisioiden Internet-yhteydet yleistyvät, vahinko leviää myös tv- ja kustannusalalle. Nettipiratismiin pitää puuttua nyt, eikä vasta sitten kun se on nakertanut monen toimialan elinmahdollisuudet" jatkaa Kaira.

Vastaajista noin 30 prosenttia hankkisi tuotteensa laillisesti, jos luvaton lataaminen ei jostain syystä onnistuisi. Suosituinta luvaton lataaminen on nuorten parissa, sillä 15-24-vuotiaista 45 prosenttia ja 25-34-vuotiaista 29 prosenttia harrastaa luvatonta lataamista.

Luvattoman lataamisen vähentämiseksi suunnitellaan erilaisia keinoja, joista yhtenä ovat mainittu varoituskirjeet. "Nettipiratismin torjumiseen tarvitaan kaksiportainen systeemi, jossa luvattomille levittäjille lähetetään ensin varoituskirje ja jos he toistuvista varoituksista huolimatta jatkavat levittämistä, heille saadaan siitä oikeudellinen seuraamus" sanoo TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin mukaan opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan parhaillaan lainmuutosta, joka mahdollistaisi varoituskirjeiden lähettämisen luvattomien lataajien koteihin.

56 KOMMENTTIA

oux1/56

Kukahan loppujen lopuksi ostaisi puoliakaan todellisuudessa mitä ovat ladanneet.

Michelola2/56

Taas sama vanha kaava, 1 lataus = 1 menetetty osto, eikä hyötyjä otettu huomioon ollenkaan. Yhtä turha tutkimus kuin ne aikaisemmatkin, otettu 3000 (lol) haastateltavaa, ekstrapoloitu koskemaan koko suomea, ja luvut keksitty omasta päästä. En väitä että kukaan ei menettäisi mitään, mutta nää on edelleen ihan hatusta revittyjä lukuja.

TuPP33/56

Onko kukaan tehnyt tutkimusta paljon näiden kaikeinmaailman "Luovan työn tekijät ja yrittäjät" yhdistyksien turhat tutkimukset tuottaa tappiota vuodessa? Toki jos omasta pussista lähtee niin siinäs tehkööt tutkimuksia.

EDIT: Muuten @1,2 , tuossahan oli tutkittu että "Vastaajista noin 30 prosenttia hankkisi tuotteensa laillisesti, jos luvaton lataaminen ei jostain syystä onnistuisi.", joten "tappiot" pienenee kymmenykseen (Olettaen 30% lisäksi että lataajat tulevat usein ladanneeksi tiedostoja joita ei koskaan olisi aikonut ostaa, vaan latasivat lataamisen ilosta eikä käyttötarkoitukseen)

Ibanez904/56

"Nettipiratismin torjumiseen tarvitaan kaksiportainen systeemi, jossa luvattomille levittäjille lähetetään ensin varoituskirje ja jos he toistuvista varoituksista huolimatta jatkavat levittämistä, heille saadaan siitä oikeudellinen seuraamus"

Asiaa! Muistaakseni tuommoinen pieni muutos tehty tässä suomea koskevassa jutussa jos tämä joskus pääsee laiksi. Nyt ei jahdata lataajia vaan lähettäjiä. Kerrankin jotain fiksua näissä piratismi uutisissa :D

thejammy5/56

itse laskin just että Luovan työn tekijät ja yrittäjät (Lyhty) tuottaa noin 80miljardin tappiot vuodessa; tutkimukseen käytin arviota että ksi tutkimus maksaa noin 80miljardia ja otos oli kattava, eli tämä yksi. mielestäni siis tämmöinen yhtiö pitäisi lailla kieltää, eihän tuossa voi olla mitään järkeä jos yhtiö tekee tappiota 80mijardia vuodessa.

0tto6/56

"Vastaajista noin 30 prosenttia hankkisi tuotteensa laillisesti, jos luvaton lataaminen ei jostain syystä onnistuisi."

Tutkimuksessa tuokin otettu huomioon. Ihan turha alkaa huutamaan oikeutusta lataamiselleen täällä. Jos on asiaa, sen voi sanoa mutta jos ei mitään muuta halua kuin kertoa miten jostain käsittämättömästä syystä kaikki piratismia koskevat tähän asti teetetyt tutkimukset ovat virheellisiä.

Tuollainen "kaikki-mulle-heti"-asenne aiheuttaa työtätekevälle kansalle suuria tappioita kun finnipäiset nörtit latailevat laittomasti. Ja mikä ironisinta, juuri näillä henkilöillä sosiaalinen elämänpuoli on yleensä sen verran köyhänlaista että ei mitään muuta tekemistä heillä paljoa edes ole.

Hieno juttu, nuoret, tulevaisuuden isänmaan toivot! Peace.

Gaggu7/56

@5 Juuri näin!


Olis milenkiintoista, jos näissä "tutkimuksissa" otettaisiin myös kantaa paljonko vaikuttaa se että ihmiset latailevat itselleen tuntemattomien artistien musiikkia ja jälkeenpäin ostavat kyseisten artistien tuotantoa. Sama pätee myös elokuviin, peleihin ja ohjelmiin.

capuzino8/56

Jaa, että 400 000 Suomen taloudessa harrastetaan piratismia.Veikkaampa, että suuremmalla haastattelulla tuo tippuisi ainakin puoleen.[Ja kun lasketaan, että tuo 3000 on vain 0,06% Suomen väestöstä, ei voi sanoa tutkimusta kovinkaan luotettavaksi]

klanh9/56

Aijai mitä lukuja. Silloin kun britanniassa väiteltiin tästä samasta asiasta niin tappioiksi laskettiin 300 miljoonaa. On se hienoa, että ~5,6 miljoonan asukkaan suomessa piratismi aiheuttaa 55 miljoonaa enemmän tappioita kuin ~62 miljoonan ihmisen britanniassa.

LordPepsi10/56

kuulostaa vähä siltä että LYHTY kaipaisi uutta lamppua..

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti klanh:

Aijai mitä lukuja. Silloin kun britanniassa väiteltiin tästä samasta asiasta niin tappioiksi laskettiin 300 miljoonaa. On se hienoa, että ~5,6 miljoonan asukkaan suomessa piratismi aiheuttaa 55 miljoonaa enemmän tappioita kuin ~62 miljoonan ihmisen britanniassa.

Niimpä :D Eiköhä noi luvut oo kehitetty teosto mafian isokenkäste saunaillassa +1 promilles... Heitetää vaikkapa tikkaa ja mitä numeroita tulee ni ne laitetaa raporttii :P

Michelola11/56

Lainaus:

finnipäiset nörtit latailevat laittomasti. Ja mikä ironisinta, juuri näillä henkilöillä sosiaalinen elämänpuoli on yleensä sen verran köyhänlaista että ei mitään muuta tekemistä heillä paljoa edes ole.


nyt siis 45% 15-24 vuotiaista ovat finnipäisiä nörttejä :D sää oot varmaan näiden muidenkin todenmukaisten tutkimusten takana

acido12/56

Jo yli kymmenen vuotta samaa sontaa. Keksitään tuosta vaan laskennallinen kaava, jonka väitetään pätevästi todistavan jotain. Eikä kukaan saa todenmukaista uutista ilmoille.

Taas "pätevien laskentakaavojen" mukaan joka suomalainen kantaisi tonnikaupalla rahaa levykauppaan, jollei internetiä olisi.

Ja tätä samaa uutista sitten julkaistaan uudelleen ja uudelleen. Iltapäivälehdet ja Afterdawn.com ahkerimpina totuudentorvina.

Voi jeesus teidän kanssanne!

perhana13/56

joopa, väsy

McTre14/56

perhana laskussasi on vähän vikaa, kun jaat miljoonia miljoonilla, ne miljoonat lähtee pois.

Abexi15/56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Siis tappiota tulee 355 miljoonaa vuodessa?
eli ilman nettilatauksia myynti olisi vähintään tuo 355 miljoonaa tuon väittämän mukaan, tämä siis tarkoittaisi sitä että ilman nettipiratismia suomen väkiluvultaan noin 6 miljoonainen kansa käyttäisi vuodessa keskimäärin 59 miljoonaa euroa per nenä musiikkiin, elokuviin ja ohjelmistoihin?
itse olen kyllä niin köyhä että ei minulta liikenisi mijoonaakaan euroa vuodessa noihin käytettäväksi.

Ihanko oikeesti Lyhty, 59 MILJOONA VUODESSA, per nenä?

Eikös se nyt kuitenkin ole ihan 59 € per henkilö jos lasketaan tuo tappio suomalaisten kesken (6 milj)?

Itse ei tuo ostaminen kiinnosta elokuvien puolella siksi että sieltä tulee aina ne miljoona muuta elokuva mainosta messissä, kuten jossain huumorikuvassa joskus se oli osuvasti osoitettu toteen, lataamalla ei näitä tule.

Peleissä alkaa tuo suojaaminen olemaan enemmän riesa kuin apukeino kehittäjille, lataamalla ei ole suojauksia.

Sen voin sanoa että musiikkimyynti on kyllä mennyt positiiviseen suuntaan ja laillisen musiikin ostamista voisi jopa harkita koska DRM vapaa myynti on yleistynyt roimasti.

kirkanen16/56

Eikö tässä maailmassa osata enää ajatella mitään muuta kuin rahaa. Monet harrastavat piratismia tietyistä syistä. Kun nykyään tyrkytetään niin paljon roskaa, niin jotkut haluavat katsoa, että onko albumi, kappale, peli tai elokuva hankkimisen arvoinen ja ostavat sen, jos he pitivät sen arvoisena. Jotkut haluavat elää tasokkaampaa elämää, koska heillä ei välttämättä ole varaa ostaa tuotetta niukan taloudellisen tilanteen vuoksi. Jotkut vastustavat tuotteiden kalliita hintoja sekä rahan kulkemista muiden kuin varsinaisien tekijöiden taskuihin. Kyl muakin ottaisi päähän, et jos tuottaisin jotain ja jotkut tulevat vetämään välistä itselleen, vaikkei varsinaisesti ole tehneet rahan eteen mitään merkitsevää työtä. Yleensä ne ihmiset kitisevät eniten, joilla rahaa on jo ennestään ja haluavat sitä vain entistä lisää. Suurin ongelma tilanteessa on rahaihmisten ahneus. Tilanteessa pitäisi mennä syvemmälle ja esittää kysymyksen, et miksi ihmiset harrastavat piratismia sekä tutkia heidän käsityksiä, elämän laatua ja tilannetta.

aamuli17/56

Onhan nuo aika perättömiä lukuja. Yleensäkkin mitä itse tiedän, ensin ladataan ja testataan, ettei turhaan osteta tuotetta etukäteen, ja jos siitä pidetään niin se ostetaan? Tiedä sitten..

prkl!! (vahvistamaton)18/56

Ja taas pira-petterit itkevät rokotiilin kyyneliä yääh byhyy...
OPETELKAA LUKEMAAN TEKSTIT KOKONAAN EIKÄ VAIN EKA LAUSE!

Se vamma-apina joka vinku että 3000 otos ei ole tarpeeksi kattava tutkimuksessa, et taida räkänokka tietää sillinhajun vertaa kuinka tutkimukset tehdään ja mikä on niiden virhemarginaali tuon kokoisella otoksella. Tuo otos on enemmän kuin riittävä tässäkin tapauksessa.

Sitten kun te kotona vanhempien helmoissa loisivat räkänokka lapset alatte tehdä jotain tuottavaa niin kuin aikuiset, ehkä ymmärrätte että musiikin, pelien ja elokuvien tekeminen on työtä josta joidenkin pitää hankkia palkka aivan kuin muustakin työstä.

Mitä jos minä päättäisin työnantajana että juu, paskaa työtä te mulle teittä ei teille palkkaa tarvi maksaa. Kyllä taitaisitte huutaa naama punaisena rääkyen kuin paraskin vaippaihoittumainen. Olisitte itkemässä lehdistölle, vinkuisitte liittoon ja uhkailisitta lakimiehillä ja oikeudella... Kyllä sitä parkua saisi kuunnella kiinaan asti...

Jos 355 miljoonaa lyhty laskee menetyksiksi, ja että _____30%_____ piraateista olisi _____OSTANUT____ piratoimansa tuotteen => menetykset ovat 106.5 miljoonan euron luokkaa... Eli kansalaista kohti tuo menetys on 21 euroa...

hienovetojne (vahvistamaton)19/56

http://jakonrath.blogspot.com/2010/05/piracy-again.html

artikkelissa mainittiin e bookien yleistyminen. tässä vähän aiheeseen liittyvää linkkiä. kertoo myös siitä miten piratismin kanssa voi elää ja ansaita rahaa.

syrtek6620/56

Antipirapettetteri on taasen täällä. Miksi sitten Energia Ltd on voinut tehdä ilmaisesta tuotteesta mailmanluokan busineksen? Ko. elokuvaa on saanut katsella ihan luvan kanssa ilmaiseksi mutta silti ko. firma on tehnyt hyvää tulosta ja uutta on tulossa.

http://blog.starwreck.com/2010/05/25/avo...fan-wallinille/

Pitäisikö kotona leipominen kieltää kun se kerran aiheuttaa tappioita leipomoille?

prkl!!, et vain osaa tehdä uutta businestä, sillä siisti. Toivottavasti osaat uudistua taikka häipyä markkinoilta. Piratistmiä mikään ei mikään lopeta ja sitä ei saad mitenkään asioihin.

Sendo_21/56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti prkl!!:

Yaada yaada... trollaus. Huutelu. (hengenveto) nimittely. Vinku.

Jos 355 miljoonaa lyhty laskee menetyksiksi, ja että _____30%_____ piraateista olisi _____OSTANUT____ piratoimansa tuotteen => menetykset ovat 106.5 miljoonan euron luokkaa... Eli kansalaista kohti tuo menetys on 21 euroa...

Anteeksi että hieman tiivistelin tuota tekstiäsi. Kuitenkin lyhty ei taaskaan ota huomioon laskuissaan tai tuloksissaan sitä summaa, mikä kehittyy oheistuote/konsertti-myynneistä. Myöskään tuo "1 lataus = 1" osto alkaa olemaan jo niin kulunut homma ettei siihen jaksa enää keskittyä.

Otetaanpa vaikka esimerkkinä se että lataan elokuvan, joka ei vielä ilmesty Suomessa, ja katson. Saatan jopa todeta sen niin hyväksi että kun ilmestyy täällä teattereihin tai dvd:lle niin sitten ostelen lippua/levyä. Saatan jopa ostaa oheistuotteita. Lyhty kuitenkin taas itkeskelee, kun olen yhden katselukerran maksamatta jättänyt ja näin vääryttä taas tehnyt.

Lyhty vain tekee samaa mitä MPAA ja RIAA ovat tehneet jo aikoja. Pistä selitelmän eteen sana tutkimus niin voit heilutella sitä todistusaineistona mihin tahansa keskusteluun. Surkeaa rapakon takana ja surkeaa täälläkin.

0082022/56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Abexi:

Eikös se nyt kuitenkin ole ihan 59 € per henkilö jos lasketaan tuo tappio suomalaisten kesken (6 milj)?

Tuo olisi todellinen luku, jos sanottaisiin, että suomalaiset warettavat vuodessa keskimäärin 59€ euron arvosta tavaraa.

Mutta sitten että ne olisivat suoria tulonmenetyksiä... Jokainen vetäköön omat johtopäätöksensä.

jameli23/56

Ai että voidaan laskea jonkun tappioksi se, etten ostanut jotain elokuvaa jonka latasin. Oikein vielä 14 euron edestä sitten sitä arvostetaan.

Voi kakanmarjat, jos kaiken tuon sonnan mitä hollywoodista suolletaan joku vielä ostaisi... tälläkin hetkellä elokuvateattereissa pyörii n. 56 eri elokuvaa:
- 3 kävin elokuvissa katsomassa (leffa 9e < tutkimus 14e),
- 2 olen vielä menossa elokuviin (hinta kuten yllä),
- 5 elokuvaa kuuluvat kategoriaan "voisin harkita vuokraavani (vuokraus 4e < tutkimus 14e), mutta menin ja latasin"
- 35 elokuvaa kuuluu kategoriaan "en tuhlaa kaistaa, vuokraamisesta puhutammakaan"
- 11 on sellaisia joita voisin vielä harkita myöhemmin vuokraavani, tuskin vaivaudun lataamaan (vuokraus 4e < tutkimus 14e).

Mikäli ylläoleva tilanne olisi jatkuva ja kaikki 56 elokuvaa vaihtuisi joka kuukausi, olisin siis maksimissaankin kuukaudessa ladannut 5 elokuvaa, tuottoja Makuunille jäisi näin ollen saamatta 20 euroa.

En kuulu siihen sukupolveen, joka tilaa näitä kökköelokuvia täydellä hinnalla postimyynnistä ihan omistamisen ilosta. Myöhemmin kyseisistä elokuvista ainutkaan ei edusta sellaista kategoriaa, jotka haluaisin myöhempää käyttöä varten talteen.

Mitä tulee musiikin lataamiseen, miksi vaivautua yksittäisi etsimään netistä... Spotify:llä pystyy ihan ilmaiseksi kuuntelemaan levyjä ja niistä poimimaan suosikkeihin tarpeellisimmat, toimii kännyköillä, eikä taaskaan kukaan tienaa edes sitä euroa. Toisinaan kun sopivia kappaleita löytyy ja niitä jollekin levylle on useampia pesiytynyt voin kyllä ihan oikean cd-levynkin hankkia, muttei ihan yhden hitin takia kannata.

Pelejä tai ohjelmia ei tule latailtua, nykyaikaiset aktivoinnit tekevät riittävän rasittaviksi jo alkuperäistenkin omistamisen, puhumattakaan purkkavirityksistä, joiden päivittely yms on vähän niin ja näin.

Em. elokuvien lisäksi latailen netistä "kaikkea jännää", jota ei tulisi ostettua, mutta sattuipa silmiin ja tuli tutkittua (pornoa, e-kirjoja, tv-sarjojen jaksoja joita täältä ei edes saa ostettua). Tästä kategoriasta ei tulisi kuukausitasolla edes 5 eur arvosta ostoksia, koskaan niiden olemassaolosta en tulisi tietoiseksi ilman lataamismahdollisuutta.

Jos näin ollen lasketaan yhteen 25eur /kk --> 300 eur tuotin tappiota, siitä 240 eur jäi Makuunilta saamatta, muu turhuuksia.

Matemaattisesti tutkimus olettaa että Suomessa on 2,5Mhlö jotka voisivat ladata ja meistä 16% lataavatkin, joten 400.000hlö lataa x 32 tiedostoa = mainittu 12,8M tiedostoa. Eri asia kuinka hyvin tuo otos 3000hlö edustaa tätä 2.5Mhlö oletettua joukkoa.

30% tuosta 400.000 hlö joukosta on 120.000 hlö.
Ostamatta jää kuukaudessa siis väitysti:
7,2M mp3-tiedostoa * 30% = 2,16M x 1eur/kappale.
3,9M elokuvaa * 30% = 1,17M x 14eur/leffa.
672k pelejä * 30% = 201,6k x 36eur/peli.
Saldo tähän asti on 25,7976Meur/kk x 12 kk = 309,5712Meur joten
Ohjelmien osuus:
900k ohjelmia * 30% = 270k x 12kk x XXXeur/ohjelma
--> imuroituhen ohjelmien hinnaksi hihasta putosi:
Niinkin kalliita ohjelmia ihmiset lataavat kuin 14,02eur/ohjelma!!!

Saunassa laskeminen näin isoilla luvuilla on vaikeaa ihan selvinpäinkin...

No päivänselvää että ihan perseellään nuo luvut ovat kaikki: kuukaudessa ostamatta jäänyt kappaleiden määrä 2,16M kappaletta tai euroa x 12kk = 25,92 Meur.

Ihan vertailun vuoksi 2006 koko Suomen äänilevymarkkinat olivat 99Meur (lähde http://www.ifpi.fi/tilastot/kokonaismarkkinat ) (jotta otos 16% olisi kattava, pitäisi myytävien levyjen hinta olla 99Meur asemasta 162Meur). Eli heti suoralta kädeltä voidaan todeta, että luvut eivät ole tältä planeetalta, yli 50% on extraa.

Mikitsub24/56

heh nää on kivoja...otsikko -> siirtyä suoraan kommentteihin =)

fdsfsd (vahvistamaton)25/56

Lainaus:

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin mukaan opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan parhaillaan lainmuutosta, joka mahdollistaisi varoituskirjeiden lähettämisen luvattomien lataajien koteihin.

Haistakaa vaan pitkä p****a tuon takia en teitä äänestänyt eduskuntaan, noh seuraavalla kerralla sitten Piraattipuoluetta äänestämään...

Jaahas vai että oikein muistutuskirje, noh lähettäkää vaan sitten kun minulla on se salattu vpn tai vastaava, ei se lataaminen siihen lopu ( ehkä normi-lataajilla)

Ps. Aika h0m0a kun täytyy odottaa monta kuukautta TV-sarjojen esitystä suomessa(eikä niitä silti välttämättä lähetetä)
Noh jos en nää niitä vähintää samalla viikolla kun tulee jenkeissä on ne pakko ladata...
Ja turha vinkua, että osta ne, kun jenkit näkee ne ilmaseks ni en varmana osta, sitäpaitsi katson ne kuitenkin vaan kerran, kuten elokuvat
Ainoa, mitä tällä hetkellä ostan "laillisesti" ovat Pelit, koska niissä sentään riittää tekemistä pitempään, kuin 2 tunniksi

pulppi26/56

Kaupoista saa ilmaista kahvia ja pullaa kun käy avajaisten perässä. Netistä saa ilmaiseksi harrastajien musiikkia niin paljon kuin jaksaa ikinä kuunnella.
Kaupoista voi myös ostaa pullaa, ei ole pakko.
Netistä voi myös ostaa musiikkia, ei ole pakko.

Onko se oikeasti niin hankalaa käsittää että vaihtoehtoja on olemassa. Jos joku haluaa tekemisestään rahaa, maksettakoon se hänelle. Jos joku jakaa ilmaiseksi, se on vielä parempi.

Saanko minä viedä nettiyhteytenne?

zya27/56

Lainaus:

Piratismi tuottaa kansalle yli miljardi euroa voittoa vuodessa

Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien LYHTY on tilannut Taloustutkimukselta Tekijänoikeusbarometrin, josta on uutisoitu laajasti. On puhuttu 355 miljoonan aiheuttamista tappioista, vaikka väite lähestyy asiaa täysin väärästä suunnasta. Tekijänoikeusjärjestelmää tulee aina lähestyä arvioimalla kokonaisvaikutusta kansalle, ei sitä mitkä ovat teoreettiset “haitat” tietylle teollisuuden alalle. Esimerkiksi kotileivonta aiheuttaa tappioita leipomoille, mutta leivonta pitää ilmiselvästi sallia jokaiselta.

Tutkimuksen mukaan 30% ladatuista tiedostoista ostettaisiin, jos ilmaista vaihtoehtoa ei olisi. Kun tieto yhdistetään ladattujen tiedostojen määrään (joka on muuten aliarvioitu, koska useimmat eivät uskalla tunnustaa rikoksia), lasketaan että kansalaiset ostaisivat 350 miljoonalla eurolla kulttuuria, jos tekijänoikeuslakia noudatettaisiin täydellisesti. Ongelma tässä on se, että kuluttajien ostokset ovat eräänlaista nollasummapeliä. Jos ihmiset ostavat enemmän immateriaalisia tuotteita, niin vastaavasti fyysisten tuotteiden ostaminen heikkenisi. Toisaalta nykyhetkelläkin on tarpeeksi kannustimia luoda viihdettä, joten ylimääräinen raha ei ole tarpeellista viihteen tukemiseen. Tutkimus myös jättää huomioimatta ilmaisen ja laadukkaan viihteen DeviantArtissa, YouTubessa, FanFictionissa, Mikserissä ja vastaavissa sivustoissa.

Parempi olisi tarkastella piratismin aiheuttamaa hyötyä kansalle ja kulttuurille. Ihmiset pääsevät ensinnäkin kokeilemaan kulttuurituotteita ennen ostopäätöstä, joka vahvistaa kilpailua laadun puolesta. Lisäksi tutkimuksenkin mukaan ihmiset eivät ostaisi 70%:ia ladatuista tiedostoista. Piratismin avulla kansa on pystynyt tutustumaan valtavaan määrään kulttuuria, joka ei olisi mahdollista ilman tiedostojenjakelua. Mielestäni kulttuuri on ihmiskunnan yhteistä omaisuutta, johon jokaisella tulee olla oikeus varallisuudesta riippumatta.

Näin tarkasteltuna piratismi aiheuttaakin 1183 miljoonan euron voiton kansalle joka vuosi. Samalla tapaa kirjastot aiheuttavat valtavia voittoja kulttuurille ja kansan elintasolle, eikä kukaan syytä niitä varastamisesta. Kirjastot toki tilittävät maksuja tekijöille, mutta tutkimusten mukaan piraatit ovat viihdeteollisuuden parhaita asiakkaita.

http://blog.piraattipuolue.fi/2010/05/pi...ittoa-vuodessa/

zya28/56

Lainaus:

"Nettipiratismin torjumiseen tarvitaan kaksiportainen systeemi, jossa luvattomille levittäjille lähetetään ensin varoituskirje.

Tuohan on ihan hyvä nettipiraatin kannalta. Jos olisin piraatti heti kirjeen saatuani laittaisin VPN-yhteyden 5 e/kk, esim. piratebayn tarjoaman täysin anonyymin
https://www.ipredator.se/?lang=en Sillä voisi huoletta warettaa niin paljon kuin ikinä huvittaa ilman kirjeitä ja ilman kiinnijäämisen pelkoa. VPN on hieno systeemi mahdoton jäädä kiinni ja kiitos siitä kuuluu to-mafialle, että sellainen systeemi on kehitetty. Toinen tilapäinen keino olisi vaihtaa palveluntarjoajaa ja waretus jatkuisi normaalisti kunnes kirje tulisi ja VPN käyttö alkaisi.

Muissa maissa varoituskirjeiden lähettely ei ole vähentänyt yhtään nettipiratismia. Sen takia to-mafia onkin ottanut käyttöön kolmesta poikki systeemejä. Sekään ei ole onnistunut vähentämään nettipiratismia. Suomen to-mafia seuraa MPAA,RIAA, IFPI:n esimerkkiä. Ensi vuonna varoituskirjeet, joiden aiheuttamat ylimääräiset kulut maksavat operaattorit. Operaattorit maksattavat ne kulut asiakkaille korkeimpina laajakaista kk-maksuina. Seuraavana vuonna kolmesta poikki laki ja nettipirateilta katkaistaan yhteydet. Jälleen kerran kaikki kulut to-mafian toimista tulevat palveluntarjoajien ja asiakkaiden maksettavaksi. VPN on se mikä tekee kaikki to-mafian epätoivoiset yritykset tyhjiksi pysyvästi.

TO-mafia on aika ovela maksaa tutkimuksen, joka on täysin epäluotettava. Näyttää sen poliitikoille. Saadaan uusi laki varoituskirjeet piraateille ensi vuodeksi. Ensi vuonna tilataan ja maksetaan uusi tutkimus, jolla saadaan uusi laki voimaan nettiyhteydet poikki piraateilta. Sama juttu pyörii ja pyörii vuodesta toiseen.

Jatkuva to-lakien kiristäminen vain todistaa sen asian, että to-mafian kaikki aikaisemmat yritykset ovat olleet täydellisiä epäonnistumisia. TTVK = Toivottomat Tunarit Valehtelu Keskus. Aina kun to-lakeja muutetaan siitä tulee kuluja, jotka to-mafia maksattaa muille tyypilliseen tapaansa. Varoituskirje lain kustannukset tulevat operaattoreiden maksettavaksi, jotka siirtävät ne laajakaistojen kk-maksuihin. Kolmesta poikki laki tulee vähentämään monen operaattorin tuloja todella paljon. 1. Asiakkaat siirtyvät muiden palveluntarjoajien asiakkaiksi. 2. Asiakkaiden yhteys katkaistaan. Kohdat 1-2 aiheuttavat taas sen, että laajakaistojen kk-maksuja koretetaan.

To-mafia tulee erittäin kalliiksi yhteiskunnalle. To-mafian on, kuin loinen, joka kuppaa kaiken mahdollisen. To-mafian aiheuttamat tappiot yhteiskunnalle ovat yli miljardi vuodessa. Siksi onkin toivottavaa, että kyseinen mafia kuolisi mahdollisimman nopeasti. Toki siihen kuluu aikaa mutta to-mafia häviää dinosaurusten tavoin tulevaisuudessa. 50 vuoden sisällä ihmiset, kun tutkivat historiaa ihmettelevät miten oli mahdollista, että to-mafia korruptoi/lahjoi/lobbasi eri maiden päättäjät ja oikeuslaitokset. 50 vuoden sisällä kultuuri on ilmaista.

Tulevaisuus on ilmaista kulttuurissa, vaikka luovan-alan työntekijät sitä vastustavat. Se on väistämätöntä. Kun kuljetusalalla autot korvasivat hevoset. Ne, jotka käyttivät hevosia luonnollisesti vastustivat muutosta kaikin tavoin. Sama on nykyään luovan alan työntekijät selittelevät foorumeilla paniikissa ja perustelevat, että heidän ammattinsa on tärkeämpi, kuin kenenkään muun ammatti. Jos ei tule toimeen missä tahansa alalla on syytä vaihtaa alaa ja ammattia. Ajatellaan alkoholisti artistia, joka myy huonosti, miksi yhteiskunnan pitäisi elättää to-tuloilla kyseistä loista? Sen verran olen saanut tarpeekseni tekijänoikeuksien puolustajien selittelyista, että minulle on aivan turha selitellä, koska en välitä yhtään.

Tulevaisuudessa kulttuuri on todellakin ilmaista.

http://www.piraattiliitto.org/artikkelit...uus-on-ilmaista

Tulevaisuudessa työvoimapulan vaivaamassa Suomessa luovan-alan työntekijät hakeutuvat muihin töihin, koska eivät tule toimeen ja heidän ei tulekaan tulla toimeen. Luovan-alan työntekijöitä on Suomessa aivan liikaa väkilukuun verrattuna ja Suomi on pieni markkina-alue. Siksi onkin normaalia, että ne, jotka eivät tule toimeen tekijänoikeuksilla kouluttautuvat muihin ammatteihin, joista on työvoimapulaa.

Eli loppujen lopuksi yhteiskunta hyötyy siitä, että vain ne, jotka tulevat toimeen tekijänoikeuksilla sitä tekevät/tuottavat ja ne jotka eivät tule toimeen tekevät muita töitä. Elämme kuitenkin markkinataloudessa ja se säätelee, ketkä pärjäävät. Jos nettiä ei olisi olemassa olisi siltkin luovan-alan työntekijöitä, jotka eivät tule toimeen ja niitä on aina ollut.

Eli ongelma ei ole nettipiratismissa vaan luovan-alan työntekijöiden asenteessa. He ajavat omia ahneita etujaan sanomalla, että heidän on pakko tulla toimeen tekijänoikeuksilla. Heidän ammatinsa on paljon tärkeämpi, kuin kenenkään muun ammatti. Molemmat ovat erittäin virheellisiä ja valheellisia väitteitä. Suomi on vapaa maa ja jokaisella on vapaa tahto päättää ja tehdä asioita, juuri niinkuin itse haluaa. Ei ole pakko ostaa to-materiaalia, jos ei halua. Voi ladata netistä ilmaiseksi niin paljon, kuin haluaa.
Nyt luovanalan työntekijät koittavat pakottaa ihmisiä ostamaan tuotteitaan. Ketään ei voi pakottaa, koska jokainen tekee niinkuin haluaa. Mikäli on ammatissa missä ei tule toimeen, on pakko vaihtaa ammattia/alaa, jossa tulee toimeen. Esim. rakennustöntekijöillä menee nyt huonosti ei ole töitä ei tule toimeen niillä tuloilla.

On parempi vaihtaa ammattia sellaiseen, jossa tulee toimeen. Siksi onkin käsittämätöntä miten luovanalantyöntekijät voivat väittää, että heidän on pakko tulla toimeen tekijänoikeuksilla ja heidän ammattinsa on tärkeämpi, kuin muiden. Se on puhdasta ahneutta ja itsekkyyttä. Maailma on muuttunut ja muuttuu ja sama koskee tekijänoikeuksia. Muutosta vastaan taisteleminen on aina läpi maailman historian ollut se tie, joka varmasti epäonnistuu. Ne, jotka yrittävät pitää kiinni epätoivoisesti vanhasta mallista voivat sitä yrittää mutta se on tuhoon tuomittu tie. Vaikka to-mafia kuinka lobbaa ja kiristää to-lakeja ei se tule auttamaan. Se vain nopeuttaa tulevaa muutosta. Eli maailma muuttuu ja luovanalantyöntekijätkin, joutuvat siihen sopeutumaan halusivatpa he sitä tai ei. On aivan turhaa väitellä foorumeilla, koska maailma muuttuu ja tekijänoikeudet muuttuvat. Sitä muutosta, kun ei pysty to-mafia eikä kukaan estämään. Se tullossa ja se tulee sille ei voi kukaan mitään.

Jos olisin luovanalantyöntekijä olisin erittäin huolestunut, koska to-mafia lobbaa kovempia lakeja, jotka eivät auta yhtään. Se vain todistaa sen, että to-mafian kaikki aikaisemmat lait ovat täydellisesti epäonnistuneet. Jos en tulisi toimeen esim. musan tekemisellä olisi selvää, että alaa ja ammattia pitää vaihtaa.

Tulemme varmasti näkemään tulevaisuudessa paljon kovempia to-lakeja, tuomioita ja korvauksia to-asioissa. Sitä to-mafia lobbaa ja siihen se tuhoutuu. En yhtään ihmettelisi, jos vaikka 5-vuoden päästä nettipiratismista, joutuisi vankilaan muutamaksi vuodeksi ja vaikka miljoonan euron korvaukset päälle. Nuoret sukupolvet, kun pääsevät poliitiikkaan mukaan niin lait muuttuvat ja to-materiaalin levittäminen ja lataaminen tulee lailliseksi.

Raattis29/56

On niin paskapuhetta vetää mitään lukemia ladatuista tiedostoista. Kertoisivat kuinka paljon niiden tuotto on pudonnut viimevuoteen nähden tai jotain konkreettista. Toi on niin hirveetä tekoitkua, ettei jaksa enää kiinnostaa nämä uutisetkaan.

zya30/56

Lainaus:

Suuret levy-yhtiöt narahtivat miljardiluokan piratismista

Kanadalainen IP-oikeuksiin erikoistunut professori Michael Geist ja TorrentFreak raportoivat Kanadassa käynnissä olevasta ryhmäkanteesta, jossa syytettyjen penkillä ovat neljän suuren RIAA-yhtiön kanadalaiset tytäryhtiöt Warner Music Canada, Sony BMG Music Canada, EMI Music Canada ja Universal Music Canada. Oikeusjutun (PDF) kartellin levy-yhtiöitä vastaan ovat nostaneet viime vuoden lokakuussa useat kanadalaistaiteilijat, jotka olivat turhautuneet siihen, että suuret levy-yhtiöt käyttivät heidän kappaleitaan laittomasti ja korvauksia maksamatta erityisesti kokoelmajulkaisuissaan. Kyseessä on Kanadan oikeushistorian suurin tekijänoikeusrikkomusjuttu, jonka korvausvaatimukset voivat nousta jopa yli 6 miljardin dollarin (3,8 miljardin euron).

Michael Geist kuvailee levy-yhtiöiden tekijänoikeuksista piittaamatonta julkaisupolitiikkaa alan teollisuuden pitkäaikaiseksi käytännöksi Kanadassa. "Hyväksikäytä nyt, maksa myöhemmin tai ei ollenkaan", on ollut levy-yhtiöiden motto 1980-lopulta lähtien, jolloin maan tekijänoikeuslakia muutettiin siten, että aiemman pakkolisensoinnin sijaan jokaisen kappaleen julkaisulle täytyi hankkia sen oikeudenomistajien erillinen lupa. Levy-yhtiöitä tällaisten lupien hankkiminen ja rojaltien maksaminen tekijöille ei kiinnostanut, joten ne alkoivat kirjata julkaisemiaan kappaleita surutta ns. 'odotuslistalle', jonka kappaleiden julkaisuluvat ja rojaltit oli määrä hoitaa jälkikäteen. Hoitamattomien ja laittomasti julkaistujen kappaleiden lista on kasvanut vuosien mittaan jo 300 000 teoksen laajuiseksi, joten kysymys on aivan toisen luokan rikollisuudesta kuin mitä yksityisten kansalaisten harjoittama musiikin ei-kaupallinen nettijakaminen on koskaan ollut.

Koska levy-yhtiöt ovat rikkoneet tekijänoikeuksia massiivisesti, laskelmoidusti ja voittoa tavoitellen, niitä uhkaavat nyt ironisesti samat kovat rangaistusluontoiset korvaukset, joiden puolesta ne ovat lobanneet lainsäätäjiä kuluttajiin kohdistuvaa piraattijahtiaan tehostaakseen. Kanadan laki sallii 20 000 dollarin rangaistuskorvauksen per tarkoituksellinen ja kaupallista hyötyä tavoitteleva tekijänoikeusrikkomus. 300 000 rikkomusta kertaa 20 000 dollaria per rikkomus on kuusi miljardia dollaria, joten oikeusjutussa on paljon pelissä. "Ketkä ovatkaan todellisia piraatteja?", kysyy TorrentFreak ironisesti oman uutisjuttunsa lopussa.

http://www.piraattiliitto.org/uutiset/20...an-piratismista

zya31/56

Lainaus:

Tulevaisuus on ilmaista

Wired-lehden päätoimittaja, long tail -käsitteen popularisoinut Chris Anderson herättelee taas internet-aikakauden bisnesmiehiä ymmärtämään mihin suuntaan markkinat ovat kehittymässä. Artikkelissaan Free! Why $0.00 Is the Future of Business hän perustelee, kuinka ilmaisuuteen perustuvat bisnesmallit tulevat yleistymään tulevaisuudessa.

Anderson aloittaa artikkelin esimerkillä King Gillettestä, joka keksi vaihdettavan terän partahöylään 1900-luvun alussa. Gilletten menestys perustui siihen, että hän ymmärsi jakaa kaikenlaisten muiden tuotteiden (kuten purukumin, kahvin, teen ja mausteiden) ohessa partahöyläänsä. Hän myi halvalla höyliä muiden tuotteiden myyjille, jotka saattoivat lisätä omien tuotteidensa kysyntää lisäämällä niiden mukaan ilmaisen lahjan. Tämä taas loi huomattavan paljon kysyntää Gilletten vaihdettaville partaterille. Kun ihmisillä oli jo partahöylä, niin he tietenkin halusivat vaihtaa terän siihen sen kuluttua loppuun. Sama markkinointikeino on muuten edelleen käytössä, esimerkiksi itse sain aikoinaan ilmaiseksi armeijassa Gilletten partahöylän, mutta (muistaakseni) vain kaksi terää.

Gilletten idea ei ole enää pitkään aikaan ollut mitenkään radikaali. On ihan yleistä antaa jokin tuote ilmaiseksi, jos asiakas maksaa toisesta tai siihen liittyvästä palvelusta. Viimeisen vuosikymmenen aikana on kuitenkin kehittynyt ihan uudenlaista ilmaisuutta, koska tuotteiden itsensä tuotantokustannukset ovat tippuneet radikaalisti. Ilmaisuus on muuttumassa markkinointikikasta ihan omanlaisekseen liiketoimintamalliksi. Google tarjoaa paljon palveluita ilmaiseksi, bändit ja artistit julkaisevat musiikkiaan vapaasti ladattavaksi, sanomalehdet tarjoavat sisältönsä netissä vapaasti luettavaksi.

Ilmaistalouden nousun syynä on internetiä pyörittävän teknologian halventuminen. Samalla tavalla kuin prosessoritehon hinta Mooren lain mukaisesti puolittuu joka 18. kuukausi, tietoliikenteen ja tiedon varastoinnin hinta laskee vieläkin nopeammin. Tämä ajaa online-bisneksen kustannuksia jatkuvasti kohti nollaa. Teknologiaan sijoitetuilla rahoilla pystyy koko ajan tekemään yhä enemmän ja palvelemaan yhä suurempaa ihmisjoukkoa. Hyvänä esimerkkinä toimii sähköposti: Viime vuonna Yahoo ilmoitti alkavansa tarjoamaan ilmaista sähköpostilaatikkoa, jonka kokoa ei ole rajoitettu mitenkään. Toisin sanoen, sähköpostipalvelun markkinahinta on käytännössä tipahtanut nollaan (Webmail Windfall).

Aivan kuten taloustiede meille kertoo, toimivilla markkinoilla hinta pyrkii siirtymään kohti rajakustannusta. Internetin markkinat ovat erittäin kilpaillut, joten hinnatkin laskevat nopeasti rajakustannusta kohden. Ja kun rajakustannus digitaalihyödykkeille lähenee koko ajan nollaa, niin tuotteiden ja palveluiden hintakin muuttuu yhä useammin ilmaiseksi. On kuitenkin tärkeä huomata, että vaikka kustannus ei ikinä tippuisi täysin nollaan, niin se kuitenkin tulee niin lähelle nollaa, että sitä voi käytännössä pitää ilmaisena.

Asiakkaan näkökulmasta kuitenkin ilmainen ja erittäin halpa ovat täysin eri asioita. Ihmiset luulevat, että kysyntä on joustavaa ja myytyjen kappaleiden määrä laskee sitä mukaa kun hinta kasvaa. Totuus kuitenkin on, että ilmaismarkkinat ovat ihan erilaiset kuin minkä tahansa muun hinnan markkinat. Monessa tapauksessa ilmaismarkkinat voivat olla erittäin suuret, eikä mitään muita markkinoita voi olla. Ilmaisen ja melkein ilmaisen välillä on suuri psykologinen ero, ja se on syynä, mikseivät mikromaksut ole onnistuneet.

Ilmaismarkkinat eivät kuitenkaan ole niin yksinkertaisia tai tyhmiä, miltä ne saattavat aluksi kuulostaa. Se, että tuotteet ovat ilmaisia, ei tarkoita, etteikö joku voisi tehdä ison kasan rahaa. On olennaista ymmärtää, ettei kyse ole enää perinteisesti ostajasta ja myyjästä, vaan laajemmasta ekosysteemistä, jossa vain osan toimijoista välillä siirtyy rahaa.

Yleisin esimerkki tällaisesta on kolmen toimijan systeemi, jossa yksi maksaa osallistuakseen kahden muun tahon ilmaiseen vaihtoon perustuville markkinoille. Tällaista on esimerkiksi kaikenlainen mainosrahoitteinen media: radio, televisio, sanomalehdet ja nettisivut. Sisällön tuottaja ei myy sisältöä lukijoille, kuuntelijoille ja katselijoille, vaan hän myy lukijoita, kuuntelijoita ja katselijoita mainostajalle. Netti tarjoaa mahdollisuuden laajentaa tätä mediabisneksen strategiaa kaikenlaisille eri aloille.

Anderson erittelee kuusi kategoriaa, joiden avulla ilmaistalouden markkinoilla voi toimia:

* "Freemium"
Nettisoftaa ja -palveluita tarjotaan ihmisille ilmaiseksi, ja sen lisäksi myös myydään erillisiä lisäpalveluita. Näiden lisäpalveluiden ostajat rahoittavat koko palvelun. Tyypillinen esimerkki tästä voi seurata yhden prosentin sääntöä: yksi prosentti käyttäjistä maksaa myös lopun 99% käyttäjien palvelun. Tämä on mahdollista, koska palvelun hinta asiakasta kohden on niin alhainen, että se voidaan tarjota suurelle ihmismäärälle ilmaisena.
* Mainostus
Sisältöä, palveluita ja ohjelmistoa tarjotaan kaikille ilmaiseksi, jotta saadaan näkyvyyttä mainoksille, joista raha kerätään. Tulevaisuudessa mainonnan kohdistumiseen tullaan kiinnittämään enemmän huomiota ja erilaisia tapoja sitä varten tullaan ottamaan käyttöön.
* Ristiintukeminen
Erilaisia tuotteita tarjotaan ilmaiseksi, ja ne on liitetty yhteen jonkin sellaisen kanssa, josta joku maksaa. Sama kuin alussa mainittu Gilletten bisnesmalli. Musiikin osalta brasilialainen tecnobrega edustaa tätä hyvin: katumyyjät myyvät CD-levyjä ja pitävät itse kaikki rahat. Tämä ei kuitenkaan ole piratismia, vaan täysin artistien hyväksymää, koska artistit eivät edes yritä tehdä rahaa levymyynnillä. Levymyynti on heille keino saada tunnettuutta ja sitä kautta lisää esiintymisiä, joista he sitten saavat rahansa.
* Rajakustannus nolla
Sellainen on ilmaista, jota pystytään levittämään lähes nollakustannuksilla kaikille. Tämä kuvaa erinomaisesti netissä olevaa musiikkia. Digitaalisen kopion tuottamisen ja sen levittämisen hinta on erittäin lähellä nollaa. Riippumatta siitä, yrittääkö joku vielä tehdä rahaa kappaleiden myynnillä tai ei, käyttääkö joku DRM:ää tai yrittääkö estää levittämistä lakiteitse, se vain jatkuu. Ilmiötä on mahdoton pysäyttää. Jotkut artistit jakavat musiikkia netissä promotoidakseen konserttejaan, oheistuotteitaan tai muita asioita, joista saavat rahaa. Jotkut taas hyväksyvät, että musiikki ei ole heille bisnestä rahan ansaitsemiseksi, vaan he tekevät sitä muista syistä.
* Työvoiman vaihtokauppa
Nettisivut ja palvelut ovat ilmaisia, ja käyttäjät luovat itse niihin arvokasta sisältöä. Esimerkkinä How Can Directory Assistance Be Free?
* Lahjatalous
Altruismi on edelleen voimissaan, ja netti tarjoaa mahdollisuuden yksittäisten henkilöiden tekojen globaaliin vaikutukseen. Kun yksilö kirjoittaa Wikipediaan, hän lahjoittaa tietoaan kaikkien muiden käytettäväksi. Rahatalouden näkökulmasta tämä saattaa vaikuttaa epäreilulta kilpailulta, mutta yhteiskunnalle siitä syntyy paljon arvoa.

Loppupuolella Anderson toteaa digitaalitaloustieteen kääntävän täysin ympäri perinteisen taloustieteen, koska jälkimmäinen keskittyy hänen mukaansa vain niukkojen resurssien vaihdon analysointiin. Tästä minun on oltava hieman eri mieltä. Vaikka taloustiede tosiaankin pääasiassa tutkii niukkoja resursseja, niin loputtomatkaan resurssit eivät ole mitenkään tuntematon alue sille, eivätkä ne ole millään tavoin ristiriidassa perinteisen taloustieteen kanssa. Sinänsä Andersonin huomio on kyllä hyvä, koska loputtomia resursseja ei ole käsitelty taloustieteessä vielä läheskään tarpeeksi. Asiasta on kirjoitettu hyvin esimerkiksi Techdirtissä, ja sieltä löytyikin myös tästä asiasta hieman kritiikkiä Andersonille.

Kaiken kaikkiaan Andersonin artikkeli oli kuitenkin erinomainen ja lukemisen arvoinen. Hän on kirjoittamassa kirjaa aiheesta, jonka tarkoitus on ilmestyä ensi vuonna.

http://www.piraattiliitto.org/artikkelit...uus-on-ilmaista

zya32/56

Lainaus:

Piraattipuolue ei halua uhkailukirjeitä yhteenkään kotiin

Kulttuuriministeri Stefan Wallin on esittänyt lakimuutosta, joka pakottaisi teleyritykset lähettämään oikeudenhaltijoiden vaatimuksesta uhkailukirjeitä nettipiratismista epäiltyjen asiakkaidensa koteihin. Ehdotus ei ole yhteensopiva oikeusvaltioiden perusperiaatteiden kanssa. Poliisin esitutkinnan pitää aina selvittää, onko aihetta jatkotoimenpiteisiin.

Varoituskirjemenettely olisi oikeudenkäytössämme täysin poikkeuksellinen. Samalla se olisi vaarallinen ennakkotapaus oikeudenhaltijoiden ja teleyritysten asettamisesta yksityisen tekijänoikeuspoliisin asemaan.

- Perustuslain kolmannen pykälän perusteella tuomiovaltaa käyttävät riippumattomat tuomioistuimet, eikä tämä valta kuulu yrityksille, muistuttaa Piraattipuolueen hallituslainen Panu Horsmalahti.

Kirjeiden lähettelyä ei myöskään voitaisi kohdistaa epäiltyyn riittävällä tarkkuudella. Samaa yhteyttä käyttävät usein perheet ja kämppäkaverit, puhumattakaan suurista yhteisötilaajista tai avoimista langattomista verkoista. Sivullinen henkilö saattaisi saada tietoa yksityisyyden piiriin kuuluvista asioista, eli siitä mitä yksityishenkilö on ladannut netistä. Kenellekään ulkopuoliselle ei kuulu tieto siitä, että jotakuta epäillään lain rikkomisesta.

- Wallinin mainostamat "pehmeät keinot" tarkoittavat käytännössä keinoja, joiden avulla ohitetaan puolueeton oikeuslaitos, ja jotka lisäävät oikeudenhaltijoiden pelotteluvaltaa yksityishenkilöihin nähden, huomauttaa Piraattipuolueen tuore varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti.

Uhkailukirjeet saattaisivat pelotella muutamia satunnaisia latailijoita kaidalle polulle. Myönteisempi yhteiskunnallinen vaikutus olisi sillä, että viihdeteollisuus kehittäisi palveluita, joita kuluttajat haluavat oikeasti käyttää.

- Viihdeteollisuus on käynnistänyt propagandakoneistonsa uskotellakseen piratismista aiheutuvan 350 miljoonan euron tappiot vuosittain. Ministeri Wallin todennäköisesti onkin lähtenyt uudelleenkierrättämään varoitusvaatimusta näiden roskapuheiden pohjalta, löylyttää Piraattipuolueen puheenjohtaja

http://www.piraattipuolue.fi/ajankohtais...enkaeaen-kotiin

zya33/56

Lainaus:

Avoin kirje ministeri Stefan Wallinille

Luimme tänään huolestuneena kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin tiedotteen, jossa kerrottiin uusista toimista nettipiratismin vastatoimien tehostamisesta. Allekirjoittaneet ovat itse työskennelleet luovilla aloilla suurimman osan vuosituhannesta ja osa heistä on tienannut elantonsa pääasiassa tekijänoikeuskorvauksista, joten artistin ja hänen tukijoukkojensa toimeentulo ei ole mikään abstrakti ja etäinen asia, vaan arkipäivän ero siinä, onko leivän päällä metwurstia vai pelkkä ylähuuli.

Silti tämä uusin isku piratismia vastaan sai aikaan hyvin voimakkaan “ei näin” -reaktion. Tässä tuhlataan nyt aikaa ja rahaa niin artistien kuin mediateollisuuden kannalta suorastaan haitalliseen tuulimyllyjä vastaan taisteluun.
Laillisen nettikaupan tukeminen

Tiedotteessa oli ehkä yksi totuuden siemen:

Tiedot osoittavat, että sähköisen luovien sisältöjen kaupankäynnin edellytykset Suomessa eivät ole kunnossa.

Mikäli tällä tarkoitetaan sitä, että nykyiset lailliset nettikaupat ovat etenkin videosisällön puolella täysin surkeita, eivätkä vastaa kuluttajien tarpeisiin, tämä pitää paikkansa. Semminkin allekirjoittaneita ihmetyttää, miksi tuhlata aikaa, vaivaa ja rahaa tehottomaan piratismin vastaiseen taisteluun, kun sama vaiva voitaisiin laittaa laillisen latauskaupan kehittämiseen ja tukemiseen. Nyt ollaan tuomassa lainsäädäntöön mahdollisuutta nettiliikenteen laajamittaiseen urkkimiseen ja pyritään antamaan viranomaisvaltuuksia yksityisille kaupallisille tahoille. Haluaisimme kysyä ministeri Wallinilta, hyväksyisikö hän koko maan kattavan puhelinliikenteen tai paperipostin seurannan siksi, että sillä voitaisiin estää talousrikollisuutta?

Kulttuuriministerin, mediateollisuuden sekä tekijänoikeusjärjestöjen ykkösprioriteettina tulisi olla laillisen nettikaupan tukeminen niin taloudellisesti kuin lainsäädännön puolelta.

Musiikkibisneksessä ja videopelien puolella nettilevitykseen on herätty ja käyttökelpoisia laillisia vaihtoehtoja löytyy – ja ihmiset ovat siirtyneet niitä myös innolla käyttämään. Elokuvien ja TV-sarjojen puolella tilanne on vielä täysin lapsenkengissään. Tässä tulee vastaan myös nuorten kuluttajien ja etenkin vanhempien päättäjien välinen teknologinen kuilu. Tekniset edellytykset niin elokuvien, musiikin kuin TV-sarjojen nettilevitykseen olivat olemassa jo vuosituhannen vaihteessa, mutta niitä ei teollisuuden puolella ymmärretty eikä haluttu ottaa käyttöön – eikä nettimaailman realiteetteja ymmärretä hallitustasolla vieläkään. Aktiiviset netinkäyttäjät oppivat nopeasti käyttämään verkkoa viihteen hankkimiseen – sekä sen, että mediasisällön hankkiminen laillisesti oli hankalaa ja vaivalloista, laiton puolestaan helppoa, ja vielä tietysti ilmaista.

Myös Suomessa on tarjolla joukko netissä toimivia videovuokraamoja, joista suurin osa on kuluttajan kannalta tavalla tai toisella hyvin hankalakäyttöisiä – tai viimeistään niiden perimät hinnat ovat täysin kohtuuttomia. Vaikka muut seikat olisivatkin kunnossa, viimeistään palvelun valikoima on niin huono, että se kalpenee keskimääräisen elokuvaharrastajan DVD-hyllylle.

Mikä on tämän vaihtoehto? Laittomat palvelut, josta elokuvan saa ladattua HD-tasoisena muutamassa minuutissa ja sitä voi katsella juuri sillä laitteella, kuin kuluttajaa huvittaa. Lailliset palvelut rampautetaan DRM-käyttörajoitteilla, jotka eivät käytännössä haittaa millään tavalla piraattien toimintaa, mutta vaikeuttavat lainkuuliaisten kuluttajien elämää merkittävästi. Musiikkipuolella tästä on päästy jo eroon, mutta elokuvapuolella ollaan toistamassa tismalleen samat virheet.

Allekirjoittaneista tätä asiaa käsitteli Timo Vuorensola viimeisimmässä Yle-kolumnissaan “Piratismi pelastaa elokuvan“.
Kuluttajien vastainen sota

Useat riippumattomat tutkimukset ovat osoittaneet, että netistä laittomasti lataavat henkilöt myös kuluttavat mediasisältöön enemmän rahaa kuin ne, jotka eivät lataamista harrasta – jopa kymmenkertaisen määrän. Myös käsitys nettilataajasta “kaikki mulle heti nyt ilmaiseksi” -teinipiraattina on mustavalkoinen yliyksinkertaistus, kätevä olkiukko ja mielikuvitushahmo, jota vastaan on helppo taistella. Tottakai jossain Gaussin käyrän hyvin terävässä päässä ovat nämä fanaatikot, jotka toitottavat, etteivät he halua koskaan maksaa mistään mitään. Suurin osa heistä kuitenkin kasvaa isoksi, hommaa työpaikan ja ryhtyy kuluttamaan rahojaan siihen mediasisältöön, johon nuorena tutustui. Nettilataamista harrastavat nuorten lisäksi ihan tavalliset perheenisät ja -äidit, ja se on monille paras tapa tutustua uuteen musiikkiin, sarjakuviin, elokuviin ja muuhun materiaaliin, josta sitten myös maksetaan. Ihmiset haluavat tukea suosikkiartistejaan.

Piratismin vastainen sota tässä muodossaan on sotaa kuluttajia vastaan.

Nykyisin mediateollisuus vainoaa aktiivisesti parasta ja innokkainta kuluttajasektoriaan. Tätä sotaa käydään pilaamalla nuorten ihmisten elämä täysin kohtuuttomilla korvausvaatimuksilla, joiden perusteet on useaan kertaan kyseenalaistettu. Laskutavan pohjana on useimmiten se, että jokainen ladattu teoskopio (tai pieni teostiedoston osa!) katsotaan menetetyksi myynniksi, jossa ei ole järjen hiventäkään. Huomiotta jätetään myös ihmisten ostovoiman vaihtelu talouden heilahtelun mukaan, levymyynnin siirtyminen esimerkiksi digitaaliseksi myynniksi, tai se fakta, että ihmisten rahoista kilpailee yhä laajempi kirjo viihdetuotteita.

Tekijänoikeusjärjestöjen esittämien lukujen epäilyttävyys alkaa valjeta myös kuluttajille, ainakin sen mukaan, mitä voi päätellä julkisesta keskustelusta esimerkiksi lehtien uutispalstoilla. Siinä missä pari vuotta sitten tällaisen uutisen kommenteissa olisi ollut 20 laittoman kopioinnin vastustajaa yhtä piratismimyönteistä kohden, suhdeluku on nyt päin vastoin.

Koko piratismisodan suurin tragedia on se, että teollisuus on kasvattanut kokonaisen sukupolven kuluttajia, jotka näkevät mediateollisuuden tyrannina, dinosauruksena ja vihollisena, jota on ihan ok vastustaa. Kuluttajia kielletään hankkimasta luvattomasti materiaalia netissä, mutta sitä ei kuitenkaan tarjota millään läheskään yhtä kätevällä laillisella tavalla, ei ilmaiseksi eikä rahaa vastaan. Surullisinta tämä on sikäli, että tähän huonoon valoon ovat joutuneet mediafirmojen ja tekijänoikeuslobbyn imussa myös artistit, jotka tilanteessa ovat kuluttajan ohella se toinen kärsivä osapuoli.

Sotiminen kuluttajia vastaan vääristellyillä tilastoilla ja hassuilla hahmoilla ei ole nyt se, miten tätä tilannetta pitäisi lähteä korjaamaan. Älkää nyt hyvänen aika pahentako asiaa enää lähtemällä kyttäämään ihmisten yksityistä nettiliikennettä. Mediateollisuuden pitäisi tehdä rankka imagokorjaus ja esiintyä kuluttajien silmissä kannustavana hyviksenä. Siinä tällainen tuulesta temmatuilla tilastoilla syyllistäminen ja uhkailukirjeiden lähettely ihmisten koteihin eivät todellakaan auta.
Laillisen kaupan edellytykset kuntoon

Luovan alan työntekijöinä ja kulttuuriharrastajina me allekirjoittaneet vaadimme Stefan Wallinia kulttuuriministerin roolissaan siirtämään painopisteen pois kuluttajien vainoamisesta ja keskittymään kuluttajien ja artistien kannalta toimivan, reilun ja valikoimaltaan laajan digitaalisen nettikaupan kehittämiseen. Hallituksen tulisi tehdä tekijänoikeus- ja muun lainsäädännön kannalta kaikenlaisen materiaalin nettimyynnistä niin helppoa kuin mahdollista, sekä pyrkiä kaikin keinoin houkuttelemaan myös ulkomaiset suuret mediafirmat tarjoamaan verkkokauppojaan Suomen alueella, suomalaisille kuluttajille. Tekijänoikeusjärjestöihin tällä saralla ei voi luottaa, sillä niiden toimintatapa näyttää olevan laskuttaa lyhytnäköisesti kuoliaaksi jokainen uusi innovaatio, joka pitkällä tähtäimellä toisi heille merkittäviä tuloja.

Toimimalla näin edistetään kulttuuria, turvataan sekä tekijöiden että heidän tukijoidensa toimeentulo, ja lähdetään purkamaan etenkin nuorten kuluttajien ja mediabisneksen tulehtunutta suhdetta – ei vainoamalla ja haastamalla oikeuteen innokkaimpia median kuluttajia.

Tässä pelleillään nyt hyvin konkreettisella tavalla meidän nykyisen sekä tulevan elinkeinomme parissa.

Janos Honkonen
Timo Vuorensola
Jarmo Puskala
Pekka Ollula

http://blog.starwreck.com/2010/05/25/avo...fan-wallinille/

ALIS12334/56

Jeps, itse tein juuri tutkimuksen jonka mukaan musiikin tekijät ovat minulle 9000 miljardia auki koska tekevät niin huonoa paskaa että se sattuu korviin...

coocie9835/56

Tämä on taas niin tätä. Keksitään kaiken maailma tappioita ja sitten joku helvetin pelle siellä kulttuuriministeriössä vie lisää oikeuksia kansalaisten yksityisyydestä, vaikka toimilla ei ole ollut maailmassa mitään kunnon vaikutusta piratismin vähentämisessä. Siis oikeasti, vaatikaa suoraan ne kuolemantuomiot kun mikään ei riitä.

Lainaus:

Ilmoitukset antavat mahdollisuuden lopettaa laittomuudet ilman oikeudellisia seuraamuksia.

Niin, ja maailmalla nämä nämä varoituskirjeet ovat johtaneet massiivisiin kiristyskirjekampanjoihin, joita on alettu väärinkäyttämään eritoten Britanniassa, jossa pornoteollisuus tienaa oikeasti rahaa tästä laillisesta kiristämisestä. Ei siinäkään vielä mitään että muutoksia tehdään, mutta sitten vielä kusetetaan seurauksista tai ei ajatella koko asiaa loppuun.

Sinällään asiaan voisi koittaa vaikuttaa perinteisiä reittejä pitkin, kuten kirjoittamalla Wallinille asiallista postia lakiehdotuksen seuraamuksista, mutta tämä lähestyminen ei ole toiminut elämäni aikana kertaakaan. Peli on jo hävitty.

jonzcu36/56

Haluaisin tietää, miten operaattorit pystyvät ja haluavat ruveta tutkimaan asiakkaidensa yhteyksiä ja analysoimaan kuka warettaa ja kuka ei. Haluaisin vain, että joku kertoo pelkistetysti ja yksinkertaisesti miten se tehdään luotettavasti? Eli siis toisin sanoen, miten operaattorit pystyvät erottamaan laitonta materiaalia lataavan asiakkaansa sellaisista asiakkaista, jotka eivät lataa laitonta materiaalia. En ole itse asiaan perehtynyt ja toivoisin, että joku sen minulle kertoo, koska jotenkin näin maallikon silmin se tuntuu ihan mahdottomalta tehtävältä näin torrenttien, vpn palveluiden, suojattujen yhteyksien ja useiden privaatti trackereiden aikakaudella. Eikai operaattoreilla nyt ole jotain jättimäisiä "strategisia" keskuksia, joissa valtavilta ruuduilta näkyy selvällä suomenkielellä, että Matti Virtanen sieltä lataa tätä tuolta ja Maija Korhonen sieltä lataa tuolta taas tuota?

Eli voiko joku valaista minulle, miten tämä "erotusoperaatio" tehdään?

coocie9837/56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jonzcu:

Haluaisin tietää, miten operaattorit pystyvät ja haluavat ruveta tutkimaan asiakkaidensa yhteyksiä ja analysoimaan kuka warettaa ja kuka ei. Haluaisin vain, että joku kertoo pelkistetysti ja yksinkertaisesti miten se tehdään luotettavasti? Eli siis toisin sanoen, miten operaattorit pystyvät erottamaan laitonta materiaalia lataavan asiakkaansa sellaisista asiakkaista, jotka eivät lataa laitonta materiaalia. En ole itse asiaan perehtynyt ja toivoisin, että joku sen minulle kertoo, koska jotenkin näin maallikon silmin se tuntuu ihan mahdottomalta tehtävältä näin torrenttien, vpn palveluiden, suojattujen yhteyksien ja useiden privaatti trackereiden aikakaudella. Eikai operaattoreilla nyt ole jotain jättimäisiä "strategisia" keskuksia, joissa valtavilta ruuduilta näkyy selvällä suomenkielellä, että Matti Virtanen sieltä lataa tätä tuolta ja Maija Korhonen sieltä lataa tuolta taas tuota?

Eli voiko joku valaista minulle, miten tämä "erotusoperaatio" tehdään?

TO-mafia lähettää kirjeen tai ilmoituksen ISP:lle ja ISP välittää tämän viestin IP:n omistajalle. Valvonta tapahtunee perinteisillä tavoilla, kuten poimimalla bittorrent-parvest IP-osoitteita.

PJL7838/56

Heh :D Vi

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti prkl!!:

Ja taas pira-petterit itkevät rokotiilin kyyneliä yääh byhyy...
OPETELKAA LUKEMAAN TEKSTIT KOKONAAN EIKÄ VAIN EKA LAUSE!

Se vamma-apina joka vinku että 3000 otos ei ole tarpeeksi kattava tutkimuksessa, et taida räkänokka tietää sillinhajun vertaa kuinka tutkimukset tehdään ja mikä on niiden virhemarginaali tuon kokoisella otoksella. Tuo otos on enemmän kuin riittävä tässäkin tapauksessa.

Sitten kun te kotona vanhempien helmoissa loisivat räkänokka lapset alatte tehdä jotain tuottavaa niin kuin aikuiset, ehkä ymmärrätte että musiikin, pelien ja elokuvien tekeminen on työtä josta joidenkin pitää hankkia palkka aivan kuin muustakin työstä.

Mitä jos minä päättäisin työnantajana että juu, paskaa työtä te mulle teittä ei teille palkkaa tarvi maksaa. Kyllä taitaisitte huutaa naama punaisena rääkyen kuin paraskin vaippaihoittumainen. Olisitte itkemässä lehdistölle, vinkuisitte liittoon ja uhkailisitta lakimiehillä ja oikeudella... Kyllä sitä parkua saisi kuunnella kiinaan asti...

Jos 355 miljoonaa lyhty laskee menetyksiksi, ja että _____30%_____ piraateista olisi _____OSTANUT____ piratoimansa tuotteen => menetykset ovat 106.5 miljoonan euron luokkaa... Eli kansalaista kohti tuo menetys on 21 euroa...

**ttu mitä tappiota, huh... :D

tubbana39/56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kulttuuriuutiset.net:

30 % nettipiraateista ostettaisiin laillisista kaupoista, ellei laitonta ilmaisvaihtoehtoa olisi tarjolla


Mutta kun ilmaisvaihtoehtoja on olemassa, ja laillisia sellaisia. 82% lataajista latasi musiikkia, sitä saa laillisesti ilmaiseksi esim. Spotifysta ja Groovesharkista. Miksi sitä ei ole otettu huomioon, vaan väitetty että nämä 30% lähtisi ostamaan musiikkia 1 euron kappalehinnalla.

Kuinka moni oikeasti ostaa elokuvia 14e hinnalla? Suurin osa varmaan vuokraa 4e hinnalla, tai ostaa käytettynä huuto.netistä suunnilleen samalla hinnalla. Täysin laillista sekin.

Vähän nyt järkeä näihin tutkimuksiin

trooper7840/56

^ jokusesta elokuvasta on tullut viime vuosina maksettua 10-15€. Mutta pääasiallisesti uusi ei saa maksaa yli 8€ tai jää hyllyyn.


Taas kallis tutkimus joka kertoo sen minkä kaikki jo tietää: osa lataa, osa ostaa, jotkut tekee sekä että.

To-omistajien on ihan turha itkeä oletettuja menetyksiiän. Niin kauan, kun yritysmaailmalla ei ole tarjota kaikkia niitä ladattuja tiedostoja (jotka siis liikkuu P2P verkoissa) kiinteässä muodossa kauppojen hyllyillä kohtuu hintaan, ei kellään pitäisi olla vara puhua pahaa internetissä tapahtuvasta kulttuurinvaihdosta.

Jos tuotetta ei saa kaupasta se täytyy voida vapaasti ladata netistä ilman marmatuksia!

Ergopad41/56

Miten olisi porkkana ennemmin kuin keppiä? Mitä jos ostamalla saisi jotakin mitä ei voi lataamalla saada?!

PJL7842/56

Voin rehellisesti sanoa, että en ikinä ole ostanut yhtään DVD-elokuvaa, en ole nähnyt siinä mitään järkeä, enkä myöskään ole materialisti, joten en pidä keräilystä. Olen ostanut CD-levyjä, mutta siitäkin on vuosia. Olen ostanut joitakin albumeja netistä, esim. iTunesista ja elokuvat olen vuokrannut, joko netistä tai vuokraamosta.

Joitakin TV-sarjoja ei koskaan tule Suomeen, esim. SG-A ja SG-U, niin nämä eivät ole tappiota kenellekään, jos Suomalainen lataa ja katsoo, koska jos jotain ei vain ole saatavilla, niin miten siitä voi syntyä tappioita. Eipähän voi.

Itselläni ei myös olisi ikinä varaa ostaa tuhansien eurojen ohjelmistoja, joten kukaan ei menetä siinäkään mitään, ainoastaan useat jopa hyötyvät.

Anestic43/56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zya:

Lainaus:

Suomi on vapaa maa ja jokaisella on vapaa tahto päättää ja tehdä asioita, juuri niinkuin itse haluaa. Ei ole pakko ostaa to-materiaalia, jos ei halua. Voi ladata netistä ilmaiseksi niin paljon, kuin haluaa.
Nyt luovanalan työntekijät koittavat pakottaa ihmisiä ostamaan tuotteitaan. Ketään ei voi pakottaa, koska jokainen tekee niinkuin haluaa. yms....

Olet väärässä. Suomessa ei saa tehdä asioita niinkuin itse haluaa vaan lakien määreissä. Ja luvaton lataaminen on laitonta. Eikä kukaan yritä pakottaa sinua ostamaan tuotteitaan, sinulla on vapaa tahto siitä mutta et voi myöskään hyvällä omalla tunnolla käyttää näitä tuotteita ostamatta. Sitä kutsutaan varastamiseksi. Suomessa on markkinatalous joka perustuu siihen että ihmiset maksavat hyödykkeistä ja tällainen maksamatta ottaminen nakertaa koko yhteiskuntaa. Esim. levyn lataaminen netistä ei eroa mitenkään siitä että sen nakkaisi povariin anttilan hyllystä. Mutta ainahan voi selitellä itselleen miksi laki ei koske itseään...

capuzino44/56

Ja jos musiikin warettamisesta tulee paljonkin tappiota suur-yritysten mukaan, niin miksi ne ei saman tien tee tutkimusta, kuinka paljon musiikin nauhoittaminen radiosta tuottaa tappiota heille.

NoGravity45/56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ibanez90:

"Nettipiratismin torjumiseen tarvitaan kaksiportainen systeemi, jossa luvattomille levittäjille lähetetään ensin varoituskirje ja jos he toistuvista varoituksista huolimatta jatkavat levittämistä, heille saadaan siitä oikeudellinen seuraamus"

Asiaa! Muistaakseni tuommoinen pieni muutos tehty tässä suomea koskevassa jutussa jos tämä joskus pääsee laiksi. Nyt ei jahdata lataajia vaan lähettäjiä. Kerrankin jotain fiksua näissä piratismi uutisissa :D

Ainut vaan että esim. Torrent liikenteessä lataaja myös jakaa...
Sinänsä aika ikävää. Mutta kyllä Suomi on silti vielä aika "vapaa" maa.

zya46/56

Anestic:

Se on sinun mielipiteesi, jos olisin nettipiraatti nauraisin kommenttiisi ja jatkaisin warettamista. Tiedät varmaan, että nettipiraatit eivät välitä tekijänoikeuslaista, eivätkä noudata sitä ja siitä onko to-materiaalin huom. kopionti itselle ja kopion levittäminen muille laitonta vai ei. Kerro keino millä saat nettipiratismin loppumaan kokonaan? Nettipiratismista narahtaa harvemmin, kuin nappaa lottovoiton. Todennäköisyys on suurempi voittaa lotossa, kuin jäädä kiinni nettipiratismista. Yli miljoona suomalaista harrastaa enemmän tai vähemmän nettipiratismia. Yli miljoona tekee nettipiraateista ylivoimaisesti moninkertaisesti suurimman rikollisten ryhmän, kuin mikään muu. Laitetaanko kaikki yli miljoona vankilaan vai miten ongelma hoidetaan? VPN-yhteyttä käytetäessa nettipiratismissa on mahdoton jäädä kiinni. Nuo asiat, kun ottaa huomioon on ainoa keino laillistaa ei kaupallinen kopiointi ja levitys. Eli waretus lailliseksi ja Suomesta katoaa yli miljoona rikollista nettipiraattia = ongelma ratkaistu. En ole nettipiraatti mutta ymmärrän, että nettipiraatit ovat oikeassa ja to-mafia on juuri se minkä nimi sanoo.

Anestic: Jotta voisit perehtyä aiheseen paremmin suosittelen lukemaan ja kirjoittamaan mielipiteesi alla oleviin linkkeihin.

http://blog.piraattipuolue.fi/2010/05/tekijanoikeuden-hinta/

http://blog.piraattipuolue.fi/2010/05/olen-piraatti-koska/

Anestic: Jotta ymmärtäisit, että kopiointi netissä ei ole varastamista edes oikeuden, eikä lain mukaan. Se ei ole edes sama asia. Suosittelen lukemaan ja perehtymään asiaan todella huolellisesti alla olevasta pdf tiedostosta. Suosittelen jokaista, joka kannattaa tekijänoikeuksia tai ei kannata lukemaan alla olevan PDF tiedoston huolella.

http://www.piraattipuolue.fi/images/jokapiraatinoikeus.pdf

Sitten, kun ole lukenut sen voit esittää mielipiteesi

http://blog.piraattipuolue.fi/2010/03/jo...sa-ja-mediassa/

Voimme keskustella asiasta maailman tappiin asti mutta nettipiraatit warettavat samaan aikaan koko ajan enemmän ja enemmän. En usko, että keskustelumme saa yhtäkään nettipiraattia lopettamaan rakasta harrastustaan, koska siihen eivät edes kovemmat to-lait ole pystyneet. Tuskin tulemme olemaan samaa mieltä ikinä, mutta minäkin vastustin aluksi nettipiratismia, kunnes perehdyin asoihin ja jouduin muuttamaan kantani täysin, koska nettipiraatit ovat oikeassa ja to-mafia väärässä. Lue yllä olevat linkit /PDF tiedosto sivistä itseäsi ja viisastu.

aamuli47/56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PJL78:

Voin rehellisesti sanoa, että en ikinä ole ostanut yhtään DVD-elokuvaa, en ole nähnyt siinä mitään järkeä, enkä myöskään ole materialisti, joten en pidä keräilystä. Olen ostanut CD-levyjä, mutta siitäkin on vuosia. Olen ostanut joitakin albumeja netistä, esim. iTunesista ja elokuvat olen vuokrannut, joko netistä tai vuokraamosta.

Joitakin TV-sarjoja ei koskaan tule Suomeen, esim. SG-A ja SG-U, niin nämä eivät ole tappiota kenellekään, jos Suomalainen lataa ja katsoo, koska jos jotain ei vain ole saatavilla, niin miten siitä voi syntyä tappioita. Eipähän voi.

Itselläni ei myös olisi ikinä varaa ostaa tuhansien eurojen ohjelmistoja, joten kukaan ei menetä siinäkään mitään, ainoastaan useat jopa hyötyvät.

Itse en wareta, mutta en näkisi kenenkään esim. opiskelijan mitään järkeä tuhlata vuokra rahojaan, jotka on tulleet jostain vessan puuraamisesta, johonkin 1000 euron Adoben ohjelmaan. Jos siitä, vaikka esim. kuvien muokkaamisesta saa oikeasti ammatin, kannattaa alkaa miettiä sen ohjelmiston ostamista ihan laillisesti adobelta.

E: Ja niin ne täälläkin nuo 10-vuotiaat "jakavat" ihan samanlain niitä biisejä kännykän bluetoothilla, eli miksei samantein lasketa miten rikollisia nämä sitten ovat? Joku on saattanut ostaa sen biisin iTunesista, 1 eurolla, sen jälkeen lähettänyt bluetoothilla kaverilleen, tämä sen kaverille jne.. Eli lähetetäänkö näillekkin sitten lappu kotiin? Ei ole oikein järkeä tuossa hommassa..

nvcbncvb (vahvistamaton)48/56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Anestic:

Esim. levyn lataaminen netistä ei eroa mitenkään siitä että sen nakkaisi povariin anttilan hyllystä. Mutta ainahan voi selitellä itselleen miksi laki ei koske itseään...

Aika tyhmä heitto, nimittäin jos otan hyllystä CD:n kauppias menettää kyseisen tuotteen...
Jos lataan sen, ei kukaan menetä mitään, koska todennäköisesti en ostaisi sitä kuitenkaan
Ja sitäpaitsi olen ymmärtänyt että voit ostaa vaikka levyn ja kopioida biisit kaverin koneeseen laillisestì? Mutta eikö se ole sama asia jos lataan ja jaan sen torrentin avulla, miten voidaan todistaa, että lataajat eivät ole kavereitani...

Ps. piratismi on tullut jäädäkseen, ei auta mitkään lait siihen, pitää vaan kehittää uusia (parempia) tuotteita ja palveluita, jotta lataaminen saadaan loppumaan

Ja vielä niille jotka väittävät että tuotetta ostettaisiin kaupasta: esim Adobe Master Collection on monen tuhannen euron ohjelma, tai diskografia maksaa satoja, ellei tuhansia euroja, ei kenelläkään sellaisia rahoja ole, paitsi niillä miljönääreillä, jotka haluavat enemmän rahaa pa**sta tuotteistaan...

olinn49/56

Enemmin uskon ufoihin kun piratismi tutkimuksiin.

Kuinka moni hankkisi laillisesti noilla hinnoilla. Eikä lainaa kaverilta, vuokraamosta, katso voddlerista tai kuuntele spotifystä.

Katotaan uudestaan kun joku lyö kaaviot 1990-2009 myyntituloista.

zya50/56

Lainaus:

Tuore tutkimus: tiedostojen jakamisesta 100 miljoonan vuotuinen hyöty Hollannille
http://www.piraattiliitto.org/uutiset/20...oty-hollannille

Lainaus:

Nettipiratismi aiheuttaa vain 10% menetykset sisältöteollisuudelle IFPI/RIAA omien tutkimusten mukaan.
http://torrentfreak.com/music-piracy-not...ry-says-090118/

Näen tämän erittäin ironisena että elokuva ja musiikkiteollisuuden tulot ovat vain jatkaneet kasvamista "piratismista" huolematta. Häpeällisen ahneita ovat.

http://www.ifpi.fi/tilastot/vuosimyynti/2010/

Tuosta kun katsoo niin myynti on kasvanut merkittävästi.

Digital Sales Jan-March 2010 +40.6% viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Tammi-huhtikuu yhteensä / Jan-April summary audio +14.8% kasvua viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Lainaus:

Ihan vertailun vuoksi 2006 koko Suomen äänilevymarkkinat olivat 99Meur (lähde http://www.ifpi.fi/tilastot/kokonaismarkkinat ) (jotta otos 16% olisi kattava, pitäisi myytävien levyjen hinta olla 99Meur asemasta 162Meur). Eli heti suoralta kädeltä voidaan todeta, että luvut eivät ole tältä planeetalta, yli 50% on extraa.

Täysin samaa mieltä. On hyvin outoa, että menetykset ovat yli 3.5 kertaiset koko alan liikevaihtoon nähden, joka on 99Meur/vuosi. Lyhdyn matematiikalla koko ala tekisi rahaa, jos piratismia ei olisi 99Meur+350Meur= 449Meur. Nuo menetykset ovat niin tuulesta temmattu, että en usko kenenkään järkevän uskovan noita lukuja. Jos olisin Lyhdyssä töissä tilaisin ensivuodeksi samanlaisen raportin mutta nostaisin keksityt menetykset yli miljardin. Sitten vain ministereille näyttämään ja vauhdilla tulisi uusia kovempia to-lakeja. Ministerit uskovat kaiken mitä to-mafia kertoo, koska ovat tyhmiä vai lahjottuja vai?

ExogenBoy51/56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti capuzino:

Jaa, että 400 000 Suomen taloudessa harrastetaan piratismia.Veikkaampa, että suuremmalla haastattelulla tuo tippuisi ainakin puoleen.[Ja kun lasketaan, että tuo 3000 on vain 0,06% Suomen väestöstä, ei voi sanoa tutkimusta kovinkaan luotettavaksi]

Ei ole otantavirhe, jos otanta on tehty oikein ja kyseessä on 3000-4000 satunnaista suomalaista niin otos on edustava. Sen sijaan emme tiedä mikä kato tutkimuksen otoksesta on, Veikkaan että se on noin 90 % alkuperäisestä otoksesta (eli vastausprosentti alle 10), Kaikki alle 50 % on joka tapauksessa puhdasta spekulaatiota. Taloustutkimus oikaiskoon jos olen väärässä. Itse käytän opettaessani näitä juttuja Taloustutkimusta varoittavana esimerkkinä huonosta survey-tutkimuksesta. Eivät vaan osaa.

PJL7852/56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti aamuli:


Itse en wareta, mutta en näkisi kenenkään esim. opiskelijan mitään järkeä tuhlata vuokra rahojaan, jotka on tulleet jostain vessan puuraamisesta, johonkin 1000 euron Adoben ohjelmaan. Jos siitä, vaikka esim. kuvien muokkaamisesta saa oikeasti ammatin, kannattaa alkaa miettiä sen ohjelmiston ostamista ihan laillisesti adobelta.


Mä olen samaa mieltä, jos siis saa rahaa esim. Adoben ohjelmistoilla niin paljon, että on varaa ostaa se, niin kyllä se kannattaa ostaa. Piratismi on varmaan parasta tuolla ajattelulla -- Maksat jos ja kun on varaa.

PJL7853/56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti aamuli:


Itse en wareta, mutta en näkisi kenenkään esim. opiskelijan mitään järkeä tuhlata vuokra rahojaan, jotka on tulleet jostain vessan puuraamisesta, johonkin 1000 euron Adoben ohjelmaan. Jos siitä, vaikka esim. kuvien muokkaamisesta saa oikeasti ammatin, kannattaa alkaa miettiä sen ohjelmiston ostamista ihan laillisesti adobelta.


Mä olen samaa mieltä, jos siis saa rahaa esim. Adoben ohjelmistoilla niin paljon, että on varaa ostaa se, niin kyllä se kannattaa ostaa. Piratismi on varmaan parasta tuolla ajattelulla -- Maksat jos ja kun on varaa.

PJL7854/56

Katoppas kun tuli tuplana.

muppis55/56

http://pics.kuvaton.com/bshit/piratebay_header.jpg -- Näillä mennään.

Alcareru56/56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zya:

Lainaus:

Tuore tutkimus: tiedostojen jakamisesta 100 miljoonan vuotuinen hyöty Hollannille
http://www.piraattiliitto.org/uutiset/20...oty-hollannille

Lainaus:

Nettipiratismi aiheuttaa vain 10% menetykset sisältöteollisuudelle IFPI/RIAA omien tutkimusten mukaan.
http://torrentfreak.com/music-piracy-not...ry-says-090118/

Näen tämän erittäin ironisena että elokuva ja musiikkiteollisuuden tulot ovat vain jatkaneet kasvamista "piratismista" huolematta. Häpeällisen ahneita ovat.

http://www.ifpi.fi/tilastot/vuosimyynti/2010/

Tuosta kun katsoo niin myynti on kasvanut merkittävästi.

Digital Sales Jan-March 2010 +40.6% viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Tammi-huhtikuu yhteensä / Jan-April summary audio +14.8% kasvua viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Lainaus:

Ihan vertailun vuoksi 2006 koko Suomen äänilevymarkkinat olivat 99Meur (lähde http://www.ifpi.fi/tilastot/kokonaismarkkinat ) (jotta otos 16% olisi kattava, pitäisi myytävien levyjen hinta olla 99Meur asemasta 162Meur). Eli heti suoralta kädeltä voidaan todeta, että luvut eivät ole tältä planeetalta, yli 50% on extraa.

Täysin samaa mieltä. On hyvin outoa, että menetykset ovat yli 3.5 kertaiset koko alan liikevaihtoon nähden, joka on 99Meur/vuosi. Lyhdyn matematiikalla koko ala tekisi rahaa, jos piratismia ei olisi 99Meur+350Meur= 449Meur. Nuo menetykset ovat niin tuulesta temmattu, että en usko kenenkään järkevän uskovan noita lukuja. Jos olisin Lyhdyssä töissä tilaisin ensivuodeksi samanlaisen raportin mutta nostaisin keksityt menetykset yli miljardin. Sitten vain ministereille näyttämään ja vauhdilla tulisi uusia kovempia to-lakeja. Ministerit uskovat kaiken mitä to-mafia kertoo, koska ovat tyhmiä vai lahjottuja vai?


Tähän lisätäkseni ajattelin vain huomauttaa, että melko tuoreiden arvioiden mukaan koko musiikkibisnesalan vuotuinen liikevaihto pyörii 700 miljoonan ja miljardin välillä (lähde). Kuulostaa aika uskomattomalta, että koko bisneksen tuottoihin olisi muka saatavissa jopa 50% nousu pelkästään piratismin estämisellä. Varsinkin kun otetaan tosiaan huomioon, mitä zya mainitsi tuosta pelkästä levyjen myynnistä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki