Brittitutkimus: musiikkialan haasteet jatkuvat
Brittiläinen mediatutkimusyhtiö Enders Analysis povaa, että musiikkiteollisuudella on edessään haastavat ajat. CD-myynnin alamäki jatkuu, eikä digitaalisen musiikin myynti kasva yhtä kovaa vauhtia. Vaikeuksien syynä ei ole piratismi, vaan alan kykenemättömyys ohjata kehitystä oikeaan suuntaan.
Musiikkialan ongelmista on keskusteltu jo vuosia. CD-levyjen myynti on laskenut kymmenessä vuodessa noin neljäkymmentä prosenttia. Alamäki jatkuu, ja vuoden 2006 tasosta levymyynnin odotetaan laskevan vuoteen 2009 mennessä 16 prosentilla. Raportin arvion mukaan digitaalisen musiikin myynti ei kykene paikkaamaan myynnin laskua ainakaan seuraavassa viidessä vuodessa.
Enders Analysisin raportti nostaa alan suurimmaksi haasteeksi albumi-muotoisen tarjonnan katoamisen CD-levyjen alamäen myytä. Kun ennen 1-2 hyvän kappaleen voimalla voitiin myydä kokonainen albumi, jatkossa kuluttajat ostavat vain nämä hittiraidat digitaalisen musiikkikaupan valikoimasta.
Kuvio: CD-myynti laskee, digitaalisen musiikin myynnin nousu ei riitä paikkaamaan. (Lähde: Ars Technica / Enders Analysis)
Tämä synnyttää epäyhtälön myynnin laskun ja kasvun välille. Vaikka digitaalisen musiikin myynti on kustannustehokkaampaa (ei jakelu- ja pakkauskustannuksia), ei parista myydystä kappaleesta kuitenkaan voida millään pyytää niin kovaa hintaa, että tuotot vastaisivat albumimyynnin tuottoja.
Musiikkiteollisuuden syyttävä sormi on aina viime aikoihin asti osoittanut lähes poikkeuksetta nettipiratismia. Enders Analysisin tutkimuksen mukaan piratismi ei kuitenkaan ole syy sen enempää kuin DRM-järjestelemät ratkaisu ongelman korjaamiseksi.
Tutkimusraportin mukaan ongelmat ovat seurausta siitä, että teollisuus on menettänyt vaikutusvaltansa ja kontrollinsa alan tulevaisuuden suunnan ohjaamisesta. Vielä pahempana raportissa pidetään sitä, että ala on ollut huonosti valmistautunut muutoksiin ja tehnyt lyhytnäköisiä päätöksiä.
Ars Technican arvion mukaan musiikkiteollisuus ajautuu hakoteille alkuperäisen Napsterin aikaan. Tuolloin levy-yhtiöt päättivät panostaa tilauspohjaisiin palveluihin ja DRM-suojauksiin. Kuluttajia nämä vaihtoehdot eivät kuitenkaan miellyttäneet.
Parempi ratkaisu oli jo tuolloin tarjolla, ja sen kuluttajat valitsivat. P2P-verkoista musiikinystävät pystyivät poimimaan haluamansa raidat. Laillinen vastike vertaisverkoille tuli vasta vuonna 2003 Applen iTunesin myötä.
Myös Applen dominoiva markkina-asema musiikkiyhtiöihin nähden sekä kontrolloiva ote kuluttajiin saa Enders Analysisin raportissa kritiikkiä. Tutkimuksen mukaan iTunesin ja iPodien suljettu ekosysteemi on vahingollista koko markkinan kehitykselle. Ensinnäkin kaikkien kappaleiden hinnoittelu saman hintaisiksi ei tutkimuksen mukaan edistä kappaleiden pitkäaikaista myyntiä. Toisekseen Applen toiminta työntää sekä kilpailevia soittimia että musiikkikauppoja pois markkinoilta.
Tilanne on toki muuttumassa myös Applen kohdalta, kun EMI:n musiikkia aletaan myydä iTunesissa ilman DRM-rajoitteita. Jatkossa siis kaikki AAC-tiedostoja toistavat soittimet voivat toistaa iTunesista ostettuja raitoja.
Muuttuneet musiikin kulutustottumukset vaikuttavat jo levy-yhtiöiden muihinkin strategioihin. Esimerkiksi ennen käytännössä ilmaiseksi jaetut musiikkivideot ovat YouTuben kaltaisten videopalveluiden vuoksi jo tärkeä potentiaalinen tulonlähde. Tämä on saanut jo Universalin unohtamaan oikeustoimet ja solmimaan musiikin ja videoiden jakelusopimuksen YouTuben kanssa.
Lähde:
Ars Technica
7 KOMMENTTIA
Massikka1/7
Asia tekstiä tuossa tutkimuksessa! Ja tuon faktan kanssa, että pelkkä piratismi aiheuttaa suuria tappioita, olen suuresti samaa mieltä. Miksi kukaan ostaisi levyjä joissa ei ole sisältöä sen yhden kappaleen lisäksi? Ei kukaan.
Ei muutakuin panostusta sisältöön!
Kitiini2/7
Tämä on vähän ihmetyttänyt. Uskaltaisin väittää, että lähes kaikki omistamani levyt ovat kokonaisuutena hyviä. Totta kai täytekappaleita joissakin saattaa olla, mutta yleensä kyllä jokainen levy kestää kuuntelua kauan.Ilmeisesti näitä tällaisia "yhden kappaleen levyjä" sitten kuitenkin on enemmänkin?
Statik3/7
Eräs pointti joka tuosta asiallisesta tutkimuksesta ja jutusta jäi mainitsematta on se, että teinien (ennen enemmän musiikkiin) menevistä rahoista kilpailee nykyisin moni muukin taho.
Karrikoidusti, viihteeseen (kuten musaan) on kulutettavissa tietty määrä euroja keskivertokuluttajalla. Jos tarjontaa on nykyisin kaikenmaailman soittoääniä, logoja, pelejä ja ties mitä, ei cd-levyille lohkea enää niin suurta siivua. Ei sille oikein mitään voi, ihmiset tekevät sitä mitä haluavat.
-Rex-4/7
Kyllä niitä on. Itselläni on ostettuja levyjä noin 1000 kappaletta (kunnes mediamafian linja kävi kestämättömäksi ja ostokset loppuivat) ja niissä on aika monta levyä, joissa näin vuosienkaan jälkeen ei ole kuin se 2-3 hyvää kappaletta. Eli ne joiden takia sen aikanaan ostin :)Taas jotkut albumit paranevat kun ne aukeavat ja joidenkin kohdalla todellakin huomannut, että kappale, jonka takia albumi tuli hyllyyn ei todellakaan ole likimainkaan levyn parasta antia. Kuitenkin tällaiset lätyt ovat ainakin omassa kokoelmassa reilussa vähemmistössä.
Eli kyllä mediamafia saa katsoa suoraan peiliin, ei se syyllinen mistään muualta löydy, lobbaapa idioottiministerien kautta mitä lakeja lystää. Tuskimpa hedelmiäkään kovin paljon kaupaksi menisi jos ne olisivat aina valmiiksi pussitettuja ja 95% pusseista olisi 2-3 tervettä ja loput 10 mätää. Typerä esimerkki jälleen, myönnetään, mutta tiivistänee ihmisten tuntoja aika hyvin.
mjk5/7
Tuo tutkimus kertoo sen mitä jo monella (musan/ellun) kuuntekijalla/katselijalla on ollut mutu:na kyllä nyt saavat levy-yhtiöt ja kumpp. katsoa pelilistä joskos sillä näkyisi syy alamäkeen..
trooper786/7
Tutkimus tuloshan kuulostaa ihan asialliselta... mikä tarkoittanee sitä, että viimeistään maanantaina TO-yhdistys (tai joku vastaava) julkaisee tiedotteen missä todetaan yllämainitun tekstin olevan tuulesta temmattu.
ramu20007/7
Olen ihan samaa mieltä mutta ei tämä koske teinejä pelkästään. Ennenvanhaan musiikki oli paljon isompaa nyt se on yks monesta viihteenosastaTÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT