AfterDawn logo

P2P-käyttäjät siirtymässä elokuvien imurointiin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
20 kommenttia

Yhdysvaltalaisen tutkimuslaitoksen, Ipsos-Insightin, tekemän neljännesvuosittain julkaistavan tutkimuksen mukaan Yhdysvaltain P2P-käyttäjät ovat siirtymässä varsin nopeaa tahtia musiikin imuroinnista elokuvien imurointiin.

Tutkimukseen vastanneista P2P-käyttäjistä jo 21% sanoi imuroineensa vuoden 2003 viimeisellä neljänneksellä vähintään yhden täysmittaisen elokuvan Internetistä. Lisäksi yhdestä tärkeimmästä elokuvien kuluttajaryhmästä eli 18-24 -vuotiaista 37 prosenttia oli imuroinut samalla ajanjaksolla vähintään yhden elokuvan P2P-verkoista.

Elokuvateollisuudella on ollut sinänsä aikaa varautua tulossa olevaan muutokseen jo vuoden 1999 ajoista lähtien, jolloin Napster ja DeCSS tekivät selväksi tulevaisuuden uhkakuvat. Ainoana rajoittavana tekijänä on elokuvien laajamittaiselle verkkopiratismille ollut oikeastaan enää tallennuskapasiteetin ja verkkoyhteyksien riittämättömyys. Mutta jo nyt yli puolet yhdysvaltalaisista verkon käyttäjistä pystyy käyttämään verkkoa laajakaistaisten yhteyksien yli -- keskinopeus Yhdysvaltain kaapelimodeemien hallitsemassa laajakaistakulttuurissa on jo yli 3Mbps -- ja tallennuskapasiteetti ei ole ollut ongelma enää vuosiin, varsinkaan MPEG-4 -pohjaisia pakkausratkaisuja, kuten DivX:ää käytettäessä.


Elokuvateollisuuden paraskin yritys todellisten verkkovaihtoehtojen luomiselle, MovieLink-palvelu, on sekin jäänyt hieman varjoon DVD-elokuvien myyntiluvuyista nauttivien elokuvastudioiden silmissä.

Source: mi2n

20 KOMMENTTIA

extralow1/20

Saispa sonerakin ton keskinopeuden tonne jenkkien tasolle yli 3M.

nwind2/20

Niin mutta kestääkö kaapelit täällä suomessa vai liittetäänkö sateliitteihin?

A.Hess3/20

quote]Saispa sonerakin ton keskinopeuden tonne jenkkien tasolle yli 3M


Niinpä, Ruotsiki tässäki asiassa askeleen edellä. Muutaman tuhannen ihmisen tuppukylään tulee kunnan kämppiin kymppi meganen piuha :(
Sillä nopeudella liikkuukin ja on liikkunut jo jonkin aikaa 4 gigan dvd möykyt.

-A.Hess-

heappi4/20

Niinpä. Suomi on kännykkä-maa ja nettiyhteydetkin on GPRS-nopeuksisia. :p

Boletus5/20

Minusta aika hyvin sanottu (olikohan kauppalehdessä) joltain alan ihmiseltä suomalaisista laajakaistayhteyksistä. Suomessa kilpaillaan siitä kuka pystyy tarjoamaan halvimmalla hitaimman mahdollisen "laajakaistan".

Samassa jutussa sanottiin ettei pitäisi edes puhua laajakaistoista alle 50 Mbps nopeuksilla. Kuulema ei tulisi ainakaan verkon ylläpitäminen sen kalliimmaksi vaikka joka kiinteistöön vedettäisiin kuitu. Pidemmän päälle tulisi jopa halvemmaksi. Mikä lie sitten ideana tosiaan että kilpaillaan siitä kuka saa sen hitaimman yhteyden myytyä halvimmalla - ihme touhua.

Olvi6/20

Kyllä piuhat varmasti riittää, mutta täällä osataan vielä rahastaa. Eli ensin myydään hitaat liittymät kaikille ja sitten aletaan päivittämään niitä nopeammiksi.

Juhoman7/20

Laajakaistan määritelmä on että sillä voi siirtää TV-tasoista videokuvaa reaaliajassa... ja ei ihan näillä Soneran "laajakaistoilla" siihen pystytä...
Pitäis melkeenpä lähetellä Soneralle joukkokirjeitä, että ne joko nostaaa alimman 512kb/s nopeuden megaseen tai sitte kaikki joko vaihtaa liittymää tai pistää samantien kiinni.

Naapurimaassa maksaa 300kr/kk 10 meganen netti että kyllä sitä saa täällä vähän ihmetellä tätä Soneran touhua... ja Sonerallahan on monilla alueilla monopoli-asema niin ei niillä ole syytä kiirehtiä tuon asian kanssa.

Samantien kun minulle tulee mahdollisuus vaihtaa toiseen palveluntarjoajaan niin sen teen jos vain nopeudet ja hinnat ovat samat... tuo ihan vain sen takia koska EU:n tavoite oli että kaikilla EU:n kansalaisilla olisi mahdollisuus Laajakaistaan (siis ei näihin Suomen "laajakaistoihin") vuoteen 2005 mennessä ja Suomessa tuota tavoitetta hoitelee Sonera.
Jossakin Pohjois-Suomessa kun ei vielä edes saa tätä Soneran "laajakaistaa"

Voltaren8/20

Tuttua kauppapolittiikka Suomessa.
Miksi tappaa lypsävä lehmä.

Kuitenkin valitettava tosiasia on se että nykyinen runkoverkko ei mahdollista juuri nopeampia yhteyksiä. Esim se tuttu 512Kb/s upstream alkaa jo olemaan niin nopea kuin Suomessa olla voi. Max upstream tais olla jotain 700Kb/s tienoilla.

Tosin downstream nopeudet olisi ihan mahdollista nostaa sinne 2-4Mb/s kieppeille ilman lisäkustannuksia, mutta jos kansa maksaa 512/512 yhteydestä täyden hinnan, niin eikai yritykset ala nopeuksia nostamaan. Poikkeuksena Turun seudulla saatavilla oleva 2Mb/512 hintaan 49€/kk

Lisää kilpailua tarvitaan niin eiköhän ne hinnatkin laske.

Jotkut firmat tulevat koittamaan toisenlaista lähestymistä. Halvat kuukausi hinnat, nopeat yhteydet mutta rajoitettu liikenne määrä. Tuttua jo eruoopassa.

Boletus9/20

Se tuohon ruotsin tilanteeseen täytyy mainita että siellähän valtio subventoi verkkoinvestointeja. Se selittää nopeat verkot ja edulliset hinnat. Kummi taisi sanoa että Tukholmassa maksaa 48Mbps piuha hänelle noin 25e/kk. Ja oli muistaakseni vielä halvin ja hitain mitä kyseisellä alueella oli tarjolla.

bloc10/20

Quote:
Kuitenkin valitettava tosiasia on se että nykyinen runkoverkko ei mahdollista juuri nopeampia yhteyksiä. Esim se tuttu 512Kb/s upstream alkaa jo olemaan niin nopea kuin Suomessa olla voi. Max upstream tais olla jotain 700Kb/s tienoilla.
tampereella ainakin saa 4mb sdsl:n, joten ei ainakaan kaikkialla ole noin. täytyy kyllä myöntää, että siitä pyydettävä 519€/kk on monelle kuluttajalle aika piukka summa :P
esim: http://www.wlannet.com/hinnatsdsl.htm

Voltaren11/20

Jeps.
Se mitä tossa aiemmin kerroin oli yleisesti ottaen ns. normaali yhteyksistä yksityisille kuluttajille palveluntarjoajina Elisa, Sonera, Saunalahti. Toki poikkeuksia löytyy esim yliopistot, isommat firmat ym. Ja niissä yhteyksissä sit liikutaan sellasissa hintaluokissa että ei normaali kuluttajalla ole edes varaa kyseisiin.

Ruotsissa esim Bolina, joka on kiinteistöliittymä tarjoaa 100Mb/100Mb yhteyden n.25-30€/kk hintaan. Että sellasta.

zipzap12/20

kakkosverkon testeissä on siirretty yli 10mt/sek 11000km...Suomi on kohta junttila.Tulevaisuus näyttää pahalta, kun ei investoida tarpeeksi, vaikka hinnat on tällaset ku on. Pamput saa provikkaa. Ottaa pattii...Olis kiva olla kehityksessä mukana.

neptunus13/20

Karu hinta toi 519 ekee kuukaudessa!!:)
On kyllä aika peräpimiöstä tää suomen hinnoittelu/nopeus suhde....

Dreary14/20

Mutta kyllähän OPOY on tarjonnut 10/10mbit yhteyksiä jo jonkin aikaa.. eikä hinnatkaan ole kuin alle 80e kuussa. Tuollaisen kun saisi edes pk-seudulle, missä käyttäjiä luultavasti enemmän nousisi varmasti kysyntäkin jos vaan ne hinnat pysyy kurissa.

smirk15/20

Niinpä niin, mutta mihis muuhun tota laajakaistaa tarttee ku piratismiin... on aika vaikee perustella, että tartten täs sellasen 10/10Mbit yhteyden ja siirtelen vain kuvia/omia videopätkii kavereitten kans...
Mutta kylhän tuo 10Mbit huokuttelis muakin ja oon siks harkinnu vähän muuttamist jonneki jossa olis vähä halvempaa ja niitä todellisii laajakaistoja... Taaskin suuryritysten politiikka tekee hallaa meille kuluttajille.

juppe2216/20

Quote:
Niinpä niin, mutta mihis muuhun tota laajakaistaa tarttee ku piratismiin... on aika vaikee perustella, että tartten täs sellasen 10/10Mbit yhteyden ja siirtelen vain kuvia/omia videopätkii kavereitten kans...
Jos haluaa pyörittää kunnolla palvelinta (http, ftp, jne.), niin tollanen 10/10 ei riitä alkunkaan...Joten ei siihen mitään perusteluja tarvi jos haluaa nopean yhteyden...

jmpk17/20

Kyllä valtio ja yritykset voisi vähän ryhdistäytyä, näittä liirumlaarumeilla voi edes sivuja selailla kunnolla vaikka meilläkin 512/256 49?/kk.

Voisivat muuten tehdä eu:ssa edes yhden kunnollisen direktiivin että joka taloon valokaapeli ja sopuhintaan, täällähän jäädään kohta täysin jalkoihin.

Entäs sitten nää talonyhtiö liittymät kaikissa mainostetaan niitä mutta missään ei kerrota nopeuksia.

smirk18/20

Ei siihen mitään perusteluja sinänsä tarvi kyl suurin osa niitä yhteyksiään käyttää kuitenki p2p ohjelmil imutteluun... Onhan niitä ihmisii jotka tarvii tollasen 10Mbittisen yhteyden laillisiin toimiin, mutta todellisuudessa ne ihmiset on kuitenki harvassa. Tän tietää kyl yhteyksien tarjoajat vaik ei ne siit mitään sano.

jmpk: olen kyl itte pärjänny ihan hyvin vaik oli vähä aikaa 256/128 kaapeli joka oli hemmetin hidas, mut sillä pysty kyl ihan hyvin sivuja selailla jos ei ollu mitään hidastimia kuten p2p...

Ainaha sitä tollasta 10-100Mbittist haluaisis, mutta toinen on todellinen tarve semmoseen.

Boletus19/20

Pointti olisikin siinä että todella nopeat yhteydet mahdollistaisi täysin uudenlaisia palveluita. Esim. elokuvia voisi tilata ja katsoa suoraan netin yli. Ties mitä kaikkea olisi tarjolla. Eihän puhelintakaan kukaan pidä 24h auki. Suuri nopeus mahdollistaisi kaikkea kivaa.

Loob20/20

Kyllä täälä pohjoisessa on hyvät yhteydet, ei alle 1Mb yhteyksiä etes jaeta kuten sonera tekee ja mikä tärkeintä yhteydet TOIMII ongelmitta !

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT