AfterDawn logo

Radioasemat joutuvat maksamaan verkkolähetyksistään

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Kun seuraa viimeisen muutaman vuoden tapahtumia, tulee väkisinkin olo, että RIAA:lta ja muilta tekijänoikeustahoilta alkavat helpot kohteet loppumaan -- normaalijärjellä täysin lailliset palvelut kuten verkkoradiot ovat olleet kohteena tänä vuonna. Tietysti kaikessa on kyse rahasta ja verkkoradioista povataan tulevaisuuden rahasampoa levy-yhtiöille.

Liittovaltion oikeusistuin piti torstaisessa päätöksessään voimassa alempien oikeusasteiden päätöksen, jonka mukaan "tavanomaiset" radioasemat, jotka lähettävät radiolähetystään myös verkon kautta (jos sama lähetys tulee sekä verkosta että normaalista radiosta, prosessia kutsutaan 'simulcast'iksi) samassa muodossa, joutuvat maksamaan verkkolähetyksistä rojaltimaksut erikseen. Käytännössä päätös on johtanut siihen, että useat paikallisradioasemat ovat lopettaneet verkkolähetykset. Ja tämä taas on huono asia esim. lukuisille paikallisille artisteille, jotka ovat paikallisasemien kautta saaneet radioaikaa ja näiden verkkolähetysten kautta maailmanlaajuisen kuuluvuuden. Lisäksi radioasemat maksavat jo nyt yli 300 miljoonaa dollaria vuodessa RIAA:lle tekijänoikeusmaksuja/rojalteja.


Ainoa järkevä syy, joka kyseiseen päätökseen ja sen hakemiseen RIAA:n taholta on olemassa, on ahneus. Parhaillaan verkkoradioasemat, siis firmat jotka eivät pyöritä perinteisiä radioasemia lainkaan, ovat neuvottelemassa RIAA:n ja Yhdysvaltain Tekijänoikeustoimiston kanssa rojaltihinnoista. Neuvotteluissa RIAA hakee hinnaksi huomattavasti korkeampaa hintaa kuin mitän perinteiset radioasemat lähetyksistään rojalteina maksavat. Ja tämähän tietysti voisi johtaa siihen, että verkkoradiot, kuten Launch voisivat laittaa oman paikallisradioaseman pystyyn, jonka lähetystä he sitten simulcast-lähetyksinä siirtäisivät verkkoon. Eli käytännössä RIAA haluaa imeä tässä vaiheessa rojaltimaksut niin ylös kuin suinkin, ennenkuin verkkoradioista tulee liian isoja neuvottelukumppaneita, jotka pystyisivät vetämään hintoja neuvotteluissa alemmas massallaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT