AfterDawn logo

ISIS-radikaalille tuomio: Twitter ja YouTube eivät poistaneet sisältöä

Matti Robinson Matti Robinson

Viimevuosien aikana some- ja yhteisöpalveluiden yksi vaikeimmista tehtävistä on ollut rajoittaa käytävää keskustelua osallistumatta turhaan sensuuriin. Raja väkivaltaan lietsovien tekstien ja harmittoman huvin välillä on ollut vaikea piirtää, ja useat palvelut ovat selkeästi epäonnistuneet strategiassaan.

Niin Facebook, Twitter kuin YouTube ovat saaneet osaksi kritiikkiä heikosta moderoinnista, olipa kyseessä käyttäjien mielestä väärin perustein poistettu sisältö tai edelleen palvelusta löytyvä törky. Näistä kaksi jälkimmäistä palvelua on saanut nyt moitteita Isosta-Britanniasta.

Radikaalin islamistijärjestö al-Muhajirounin perustamisessa mukana ollut ja vuosikausia vihaa lietsonut muslimivaikuttaja Anjem Choudary on tuomittu Lontoossa ISISin tukemisesta. Hänen lisäkseen toinen muslimivaikuttaja Mohammed Rahman oli samassa yhteydessä syytetyn penkillä. The Independent raportoi, että oikeisistuimessa kuultiin, etteivät Twitter ja YouTube suostuneet poistamaan radikaalisaarnaajien julkaisuja.


Virkavalta kertoi, ettei heillä ollut mitään keinoa pakottaa palveluita poistamaan kaksikon sisältöä, vaikka ne rikkoivat palvelun omien sääntöjen lisäksi terrorismilakeja. Choudaryn Twitter-tili löytyi edelleen aiemmin tänään, mutta tiedon levittyä uutisten myötä Twitter on poistanut tilin. Osa YouTube-videoista on poistettu palvelun omasta toimesta.

Viimeisen kuukauden aikana Twitterissä on kuohunut, kun oikeistoaktivistin ja pitkäaikaisen Twitter-trollin Milo Yiannopoulosin tili poistettiin Ghostbuster-tähti Leslie Jonesin kanssa käydyn yhteenoton jälkeen. Twitter väitti Yiannopoulosin aloittaneen vihakampanjan Hollywood-tähteä kohtaan, mutta varsinaisia todisteita tästä ei annettu.

Lisäksi käyttäjät ovat ihmetelleet, että kaikki Rion olympialaisiin liittyvä ja NBC:n tekijänoikeuksia rikkova sisältö häviää heti, mutta palvelun sääntöjä rikkovan sisällön poistaminen vaikuttaa olevan Twitterille mahdottomuus.

YouTubessa kritiikkiä on kohdistettu muun muassa hyväksikäytettyyn videoiden poistojärjestelmään sekä epämääräiseen monetisointijärjestelmään, joka vaikuttaa valitsevan mainostettavan sisällön jokseenkin satunnaisesti.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT