AfterDawn logo

Nvidialle näytönohjaimet ovat enää pienehkö siivu liiketoiminnasta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Tavallisen PC-pelaajan näkövinkkelistä Nvidia on maailman tehokkaimpia pelikäyttöön tarkoitettuja näytönohjaimia valmistava yritys. Mutta yritykselle itselleen näytönohjaimet ovat lähes merkityksetön osa liiketoimintaa.

Näytönohjainten merkitystä voisi leikillisesti verrata siihen, että tekeehän Applekin ostoskasseja, joita asiakkaat saavat ostostensa kaveriksi kävellessään Applen fyysisistä kaupoista ulos. Mutta Applenkaan kannalta niiden ostoskassien valmistamisella ei ole hirvittävän isoa taloudellista merkitystä.

Sen sijaan Nvidia takoo rahaa tekoälystä ja tieteellisestä laskennasta, joissa liukulukulaskennat ovat erityisen tärkeässä roolissa. Ja nimenomaan liukulukujen laskentaan näytönohjaimista tutut GPU-laskentayksiköt ovat täydellisiä. Peliliiketoiminta vastaa nykyisin enää noin neljäsosaa yhtiön liikevaihdosta - ja osuus on laskemassa, kun muut osa-alueet kasvavat nopeammin.

Viimeisen vuoden aikana käsistä lähtenyt tekoälybuumi onkin nostanut Nvidian harvinaiseen joukkoon, sillä yhtiön markkina-arvo on ylittänyt maagisena pidetyn biljoonan dollarin rajan. Tätä kirjoittaessa yhtiön markkina-arvo on 1,19 biljoonaa dollaria eli noin 1100 miljardia euroa.


Mutta myös riskit ovat hurjat. Siinä missä peliliiketoiminnassa asiakkaina ovat potentiaalisesti miljoonat yksittäiset PC-pelaajat, on tekoälyssä ja tieteellisessä laskennassa asiakaskunta rajallisempi. Ja isot asiakkaat ovat sitten todella, todella isoja.

One data center distributor customer represented approximately 17% and 13% of total revenue for the second quarter and first half of fiscal year 2024, respectively, and was attributable to the Compute & Networking segment. There were no customers with 10% or more of total revenue for the second quarter and first half of fiscal year 2023.

A large cloud service provider, or CSP, which primarily purchases indirectly through multiple system integrators and distributors, is estimated to represent approximately 22% and 19% of total revenue for the second quarter and first half of fiscal year 2024, respectively, and was attributable to our Compute & Networking segment.

Lainaus on yhtiön viimeisimmästä vuosineljänneksen tulosraportista, josta selviää, että kaksi asiakasta vastasi huikeasta 39 prosentista yhtiön suurimman yksikön eli Compute & Networking -yksikön liikevaihdosta. Toinen oli datakeskuksiin laitteistoja toimittava jakelija ja toinen puolestaan pilvipalveluita tarjoava yritys.

Laskennan liiketoiminnan yksikkö tahkoi vuosineljänneksellä 10,4 miljardin dollarin liikevaihdon, kun taas graafisen liiketoiminnan yksikön liikevaihto oli 3,1 miljardia dollaria. Muutos vuotta aiempaan on hurja, sillä vuotta aiemmin laskennan liiketoiminta toi kassaan 3,9 miljardia dollaria ja graafinen liiketoiminta noin 2,8 miljardia dollaria. Eli graafisen liiketoiminnan - johon näytönohjaimet kuuluvat - kasvu oli kohtuullisen hyvää, mutta laskentaan keskittyvä liiketoiminta suorastaan ampaisi ylöspäin.

1 KOMMENTTI

LeonidasI1/1

Neljäsosa liikevaihdosta on merkityksetöntä yritykselle.
Olipas kerrassaan taas niin typerä ja raflaava "uutinen", että taidan lopettaa sivuston seuraamisen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki