AfterDawn logo

Kiinassa paljastettiin maailman nopein tietokone - kaksi kertaa nopeampi kuin yksikään kilpailija

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
5 kommenttia

Kiinassa on esitelty maailman nopein supertietokone. Listan kärkipaikkaa piti vielä viime katsannossa vuoden 2012 lopussa amerikkalainen Titan, mutta uusi kiinalainen Milky Way Two on kaksi kertaa niin tehokas kuin yksikään kilpailija. Kone onnistui yllättämään monet, sillä sen ei uskottu valmistuvan vielä kahteen vuoteen.

Paikalliselta nimeltään Tianhe-2 kätkee sisälleen 3 120 000 Intelin prosessoriydintä. Vastaavaa määrää ei olla aiemmin nähty, lähimmäs pääsee TOP 500 -listan kolmannella sijalla oleva yhdysvaltalainen Sequoia, jossa on vajaat 1,6 miljoonaa ydintä. Entisellä kultamitalistilla Titanilla ei ole ytimiä kuin 560 000.

Tianhe-2 on tehoiltaan järisyttävä. Sen laskentakapasiteetiksi ilmoitetaan 33 862 TFlop / s. Titanilla vastaava luku on 17 590. Huolimatta kärkipaikkansa menettämisestä laskentatehossa, jatkaa Titan silti edelleen yhtenä maailman energiatehokkaimmista supertietokoneista, sillä se pystyy tuottamaan 2,143 Mflops / W.


Sen lisäksi, että Tianhe-2 on voitto Kiinalle, joka saa jälleen loistaa listan kärjessä, on kyseinen projekti voitto myös Intelille, sillä edellinen täysin Intelin piireihin perustuva kone oli maailman tehokkain viimeksi vuonna 1997. Tianhe-2:n luojien uskotaan kuitenkin jatkossa olevan luopumassa Intelin suorittimista ja siirtyvän täysin kiinalaisvalmisteisiin osiin.

5 KOMMENTTIA

Nikotiko1/5

Mutta pyöriikö crysis?

Okkus2/5

Originally posted by Nikotiko:

Mutta pyöriikö crysis?

Ei, koska näillä ei pelata.

johtaja593/5

Mitähän prossuja siellä on sisällä ja paljonko ppw?

hannibal_pjv4/5

Originally posted by Okkus:

Originally posted by Nikotiko:

Mutta pyöriikö crysis?

Ei, koska näillä ei pelata.

Mutta jos joku tekisi tälle emulaattorin, niin ehkä :-)

Nikotiko5/5

Originally posted by Okkus:

Originally posted by Nikotiko:

Mutta pyöriikö crysis?

Ei, koska näillä ei pelata.

Kiitos kun vastasit retoriseen kysymykseen :P

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT