AfterDawn logo

TV-kanavat muuttuvat 19.11. - varoitus tulevasta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
6 kommenttia

Monissa antennikodeissa herätään uuteen aikaan tiistaina 19.11.2024, kun Digita vaihtaa televisiokanavien numerojärjestystä antenniverkossa.

Uudistuksen yhteydessä tapahtuu se, mitä on odoteltu jo pitkään eli TV-kanavien parempilaatuiset HD-versiot tulevat kanavaluettelon alkupäähän ja heikompilaatuiset SD-kanavat siirtyvät numeroissa kauemmas.

Eli esimerkiksi Yle TV1 muuttuu siten, että nykyisin kanavapaikalla 21 olevasta Yle TV1 -kanavan teräväpiirtokanavasta tulee uusi kanava numero 1. Vastaavasti heikkolaatuisempi SD-kanava siirtyy kanavapaikalle 21.

Uudistus tulee olemaan merkittävä muistutus kotitalouksille, sillä samalla hahmottuu se, että pian perinteisen tarkkuuden TV-lähetykset lopetetaan kokonaan.

Jos 19.11. alkaen televisiostasi ei näy lainkaan lähetystä kanavalta 1, on televisiosi liian vanha

Sama pätee kaapelitalouksiin jo nyt, sillä kaapeliverkossa kanavanumeroiden uudistus toteutettiin jo vuonna 2021.


Keväällä 2025, tarkalleen ottaen 31.3.2025, Yle lakkauttaa kokonaan SD-tarkkuuden lähetykset, eli kanavat 21, 22, jne loppuvat kokonaan. Muiden toimijoiden, kuten MTV:n ja Nelosen, TV-kanavat lopettavat perinteisen tarkkuuden lähetykset nekin vuoden 2025 aikana.

Jos televisiosi ei näytä HD-kanavia (eli kaapeliverkossa et näe lainkaan kanavapaikkaa 1, antennitaloudessa kanavaa 21 nyt ja antennitalouksissa kanavaa 1 marraskuun 19. päivän jälkeen), on tarjolla kaksi vaihtoehtoa:

Uuden television osto tai HD-digiboksin hankinta.

Näistä tietysti edullisempi vaihtoehto on HD-digiboksin hankinta. Antennitalouksiin tarkoitettuja HD-digibokseja saa alle 30 eurolla, jolloin nykyistä televisiota voi käyttää vielä vuosien ajan.

Kaikissa uudemmissa Suomessa myytävissä, tunnettujen valmistajien televisioissa on jo ennestään HD-virittimet sisäänrakennettuna, joten luonnollisesti myös uuden television ostokin on mahdollista. Mutta jos nykyinen televisio on muutoin aivan pätevä laite, suosittelemme ehdottomasti HD-digiboksin hankintaa.

Kannattaa myös muistaa, että mikäli television älytoiminnot eivät enää tunnu pelaavan, silloinkaan ei kannata rynnätä ostamaan uutta televisiota, vaan muutaman kympin ratkaisu on jopa parempi kuin uuden television osto.

Perinteisen tarkkuuden TV-lähetykset eli ns. SD-lähetykset lakkautetaan siksi, että ne vievät HD-kanavia enemmän taajuuskaistaa ja toisaalta suurin osa kuluttajista on jo siirtynyt HD-aikakauteen. Lakkauttamalla SD-lähetykset saadaan käyttöön lisää taajuusalueita, joihin voidaan tuoda tarjolle uusia TV-kanavia - tai valjastaa vapautunutta taajuusaluetta muuhun käyttöön.

6 KOMMENTTIA

zipzap1/6

Toivottavasti ahneet kauppiaat opastavat ihmisiä myös siinä, että asiat voi katsoa verkosta vaikkapa Miboxilla ja on turha tehdä antenni ja televisioremonttia. Näin ainakin meillä

DeNiWar2/6

Sou what, televisiot jotka eivät sisällä HD viritintä näyttävät edelleen kaikki samat kanavat, ainoa ero on se, että edessä on numero 2.

Ja tuo HD ei edes tuo kummoista parannusta oikeastaan yhteenkään kotiin jossa on alle alle 40" televisio. Edes 4K elokuvien kuvanlaatu ei alle 50" kokoisessa televisiossa tuo suurta mullistusta.
Se kuvanlaadun ero 720P kuvalla ja 1080i kuvalla ei ole todellisuudessa kovinkaan suuri.

Jos HD lähetys olisi oikeasti 1080P niin silloin eron huomaisi, mutta tuo interpoloitu 1080i on laadultaan sama kuin progressiivinen 720P (joka ylläripylläri muuttuu 1080i:ksi kun siihen lisätään interpolointi eli kansankilelellä lomitus).

Mutta jos käytössä on televisio tai videotykk joka tarjoaa yli 50" kuva-alaa, niin silloin ero 1080i:n ja 720P:n välillä saattaa alkaa näkymään riippuen television tai tykin prosessoinnista, 4K:n laatu alkaa näkymään parhaimmillaan jostakin 70" kuva-alasta eteenpäin.

tosin jos ruutua tuijottaa huomattavasti lähempänä kuin ns.normaali-ihmiset, niin eron saattaa pienemmässäkin kuva-alassa huomata, mutta yleensä television ja sohvan välissä on useampi metri etäisyyttä joka ihmissilmän resoluutiossa syö sen pienen muutoksen.

Jos katsoo useimpia kaupoissa tarjolla olevia edullisemman pään (eli peruspertin joka ostaa sen edullisemman version) HD televisioita, niin useimmissa specseissä seisoo paneelin resoluutiona 1280x720, niin siinä ei kovinpaljoa riemuita vaikka ihme tapahtuisi ja suomessa otettaisiin käyttöön 1080p tuon nykyisen 1080i (YLE & MTV kanavat) ja 720p (muilla kanavilla) tilalle.

DigiMedia3/6

Suurin hulluus on siinä, että HD-lähetyksiä ja levykkeitä on ollut olemassa jo 15-20 vuotta. Muualla maailmassa mennään jo 4K ja 8K-lähetyksillä. Hyvä että vihdoin Suomessakin, mutta onhan tämä aivan naurettavaa. Ja ero SD-kuvan ja HD-kuvan välillä on järjettömän huomattava. 4K on siitä vielä pykälän parempi.

jartar4/6

Suomessa käytössä 1080p hd lähetyksessä. Ero SD kuvan ja HD kuvan välillä on niin iso, että sen huomaa 32" telkkarillakin. Näkeehän sen eron mun 27" tietokoneen näytölläkin. En tiedä missä kohtaa se 4K alkaa tuomaan huomattavaa eroa, mutta ainakin sen eron näkee selkeästi mun 65" telkkarilla. Jos 4K kuvan eron huomaisi vasta kokoluokassa yli 70", niin telkkareissa ei oltaisi edes siirrytty 4K tarkuuteen. Enkä edes tiedä siirryttäisiinkö siihen, sillä yli 70" telkkarit on niin massiivisia, että niiden pelkkä liikuttelukin on jo tosi hankalaa.

DeNiWar5/6

"Suomessa käytössä 1080p hd lähetyksessä."

Mistähän tuollaista keksit, kun kanavatoimittajat kertovat seuraavaa:

https://yle.fi/aihe/a/20-299205 -
"Ylen HD-muotoisten kanavien tekniset tiedot
- Ylen teräväpiirtolähetysten kuvasuhde on laajakuva eli 16:9.
- Ääniraita on Dolby Digital 2.0 stereo tai monikanava- eli tilaääni (5.1), kun sellainen on tarjolla.
- Kuvan tarkkuus on 1920 x 1080i"

https://tekniikanmaailma.fi/televisiola...sesta-jaljessa/
"720p hd-video, jota tarjotaan oletuksena hd-kanavilla, on tarkkuudeltaan 1280x720 eli noin 0,9 megapikseliä.
Ylen ja Mtv3:n hd-lähetyksissä käytetty 1080i vastaa puolta full hd -tarkkuudesta eli 1080p, joka olisi noin 2,1 megapikseliä.
Pieni i-kirjain on lyhenne sanasta interlaced, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että kuvan joka toinen vaakajuova lomitetaan peräkkäisissä kuvalla näytettävissä ruuduissa (frames), mikä tiputtaa absoluuttisen vaakaerottelun puoleen – eli jokainen 1080i-kehys on tarkkuudeltaan 1920x540 pikseliä eli noin 1,0 megapikseliä."

dRD6/6

Lainaus:

Sou what, televisiot jotka eivät sisällä HD viritintä näyttävät edelleen kaikki samat kanavat, ainoa ero on se, että edessä on numero 2.

Pihvi on se, että keväällä nuo "kakskytjotain" kanavat lopetetaan. Ensin Yle, sitten ne muut.

Eli jos ykköskanavalla ei näy omassa televisiossa kuvaa lainkaan 19.11. jälkeen, tarkoittaa se sitä, että ensi vuonna ei näy enää lainkaan TV-lähetyksiä.

Ellet osta uutta televisiota tai hanki HD-digiboksia.

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki