AfterDawn logo

Suosituimmat ohjelmointikielet maailmassa -listaus

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Maailmassa on pari asemansa vakiinnuttanutta sivustoa, jotka listaavat ohjelmistoammattilaisten ja harrastajien käyttämien ohjelmointikielten suosiota - ja suosion muutoksia.

Viimei aikoina kaikkien listausten kärkipaikalla on ollut yksi ja sama kieli: Python. Sen suosio on entistä vakaampaa tasoa, kun tekoälyratkaisut yleistyvät vauhdilla - ja tekoälyn käyttöön on rakennettu valtava määrä valmista ohjelmakoodia nimenomaan pythonilla.

TIOBE on toinen suurista ohjelmointikielten suosiota seuraavista sivustoista ja sen uusimmalla listalla tapahtui kesäkuussa merkittävä, jopa historialliseksi luokiteltava muutos: C++ nousi listan kakkospaikalle, ohittaen esi-isänsä, C:n suosiossa ensimmäistä kertaa TIOBEn listaushistoriassa.

C++ on siis C-kielen laajennus, jonka merkittävin ero C:hen nähden on sen tuki olio-ohjelmoinnille.

Nousussa olivat myös JavaScript, Go sekä todellinen klassikko, tietokantojen ohjelmointikieli SQL. Suosio taas oli laskussa mm. Visual Basicilla sekä erityisesti PHP:llä.


Kärkikymmenikkö TIOBEn listalla kesäkuussa 2024 näyttää tältä:

  1. Python
  2. C++
  3. C
  4. Java
  5. C#
  6. JavaScript
  7. Go
  8. SQL
  9. Visual Basic
  10. Fortran


Toinen suosittu ja tunnettu ohjelmointikielten suosiota mittaava sivusto on PYPL. PYPLin listaus poikkeaa hieman TIOBEn listasta ja PYPL mm. paketoi C:n ja sen C++:n samaan pakettiin, joten sen listalta ei näiden kahden välillä voi eroja löytää.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki