AfterDawn logo

Maailma luopuu karkaussekunneista

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Karkauspäivä on kaikille tuttu neljän vuoden välein toistuva tapahtuma (johon tosin liittyy muutamat poikkeukset), mutta harvempi on kuullut karkaussekunneista.

Karkaussekunteja on lisätty maailman viralliseen, koordinoituun yleisaikaan (UTC) tähän mennessä 27 kertaa, viimeksi vuonna 2016.

Karkaussekuntien lisääminen johtuu siitä, että atomikelloon perustuva virallinen UTC-aika ja maapallon pyörimisliike eivät ole täsmälleen samassa tahdissa, vaan maapallon pyöriminen hidastuu jatkuvasti.

Käytännössä karkaussekunti lisätään International Earth Rotation and Reference Systems Servicen määräyksestä maailman viralliseen koordinoituun yleisaikaan tarvittaessa, joko kesäkuun 30. päivänä tai joulukuun 31. päivänä. Lisäys tapahtuu Suomen aikaan aina yöllä (talvella kello 01:59:59 ja kesällä 02:59:59), jonka jälkeen kello ei vaihdukaan osoittamaan esim. 02:00:00, vaan 01:59:60.


Tietokoneiden on pitänyt tukea jo vuosikymmenien ajan erikoiselta kuulostavaa konseptia, jossa minuutti voi olla pituudeltaan 59, 60 tai 61 sekuntia (karkaussekunti voi olla myös negatiivinen, mutta sitä ei ole koskaan käytetty).

Teknologiayhtiöt ovat lobanneet voimakkaasti karkaussekunnin poistamiseksi ja nyt asiasta on saatu aikaiseksi sopu.

Karkaussekunneista luovutaan viimeistään vuonna 2035

Luonnollisesti päätöksellä on myös vaikutuksensa, eli maapallon luonnollinen aika alkaa vuosikymmenten ja -satojen aikana eroamaan aina vain enemmän koordinoidusta yleisajasta. Tilalle on mitä luultavimmin tulossa karkausminuutti, joka lisättäisiin valittuun tuntiin noin kerran vuosisadassa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki