AfterDawn logo

Ylen kanavat siirtyivät HD-aikaan: Katso listasta näkyvätkö ne sinulle

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
13 kommenttia

Kuten aiemmin jo luvattiin, tulevat Ylen televisiokanavat tänään saataville HD-laatuisina.

Ylen kanavat tulevat tänään saataville useiden operaattoreiden verkkojen kautta. Jutun lopussa on lista kaapeli- ja IPTV-operaattoreista, joiden verkoissa uudet teräväpiirtokanavat näkyvät. Antenniverkossa Ylellä on sopimus DNA:n kanssa (katso peittokartta), mutta peittoalueeltaan kattavampaa verkkoa (A- ja B-nippu) hallinnoivan Digitan kanssa neuvottelut ovat vielä kesken. Mikäli taloudessa on UHF-antenni (toimii Digitan verkossa), eivät teräväpiirtokanavat näy vielä.

DNA:n antenniverkossa näkyvät TV1 HD ja TV2 HD. Kaapeliverkoissa näkyy lisäksi myös Teema HD- ja Fem HD -kanavat.

Myös satelliitti-tv-operaattori Canal Digital ottaa Yle TV1 HD- ja Yle TV2 HD -kanavat jakeluunsa. Kanavat lisätään kaikkiin kanavapaketteihin, eli kanavat näkyvät automaattisesti jokaiselle Canal Digitalin satelliittiasiakkaalle.

Jotta HD-lähetykset näkyvät, pitää television tai digiboksin olevan yhteensopiva niiden kanssa. Yksinkertaisimillaan yhteensopivuuden voi varmistaa sillä, että televisiosta löytyy Cable Ready HD (kaapeliverkossa) tai Antenna Ready HD (antenniverkossa) merkintä.


Koska kanavat ovat salaamattomia, myös ilman em. merkintöjä varustetut digiboksit ja televisiot toimivat tietyin rajoituksin. Antenniverkossa Ylen HD-kanavien katseluun vaaditaan DVB-T2 -yhteensopiva vastaanotin (televisio tai digiboksi) ja kaapeliverkossa taas vastaanottimesta pitää löytyä tuki MPEG-4 -muotoisen HD-materiaalin purulle.

Kanavien löytymiseksi Yle suosittelee tehdasasetusten palautusta ja kanavien uudelleenhakua.

Yle kertoi samalla lopettavansa Yle HD -koostekanavan.

Yle HD-kanavia jakelevat kaapelioperaattorit ja IPTV-operaattorit

 • AinaCom
 • Alcom
 • BLC (Blue Lake Communications Oy)
 • DNA
 • Elisa
 • ESP (Etelä-Satakunnan Puhelin Oy)
 • IPP (Ikaalisten-Parkanon Puhelinosakeyhtiö)
 • KYMP Oy
 • Laitilan Puhelinosuuskunta
 • Maxivision
 • MPY (Mikkelin Puhelin Oyj)
 • PHPOY (Pohjois-Hämeen Puhelin Oyj)
 • PPO-yhtiöt Oy
 • Sonera
 • SSP
 • Tampereen Puhelin Oy
 • Telekarelia Oy
 • Edit 12:57: Täsmennetty uutista vaadittavan vastaanottotekniikan osalta.

  13 KOMMENTTIA

  Lumikki1/13

  Lainaus:

  Jotta HD-lähetykset näkyvät, pitää television tai digiboksin olevan yhteensopiva niiden kanssa (kaapeliverkossa: Cable Ready HD, antenniverkossa: Antenna Ready HD).

  Siis antenniverkossa tarvitaan Ylen HD-kanavien vastaanottoon DVB-T2 yhteensopiva vastaanotin. Kanavat ovat "ilmaisia", salaamattomia ja eivät tarvitse mitään korttia antenniverkossa.

  Tarkoitukseni on sanoa että vaikka "Antenna Ready HD" vastaanotin käy myös se ei ole mikään vaatimus asialle. DVB-T2 yhteensopiva vastaanotin on se todellinen vaatimus näiden Ylen HD kanavien vastaanottoon antenni verkossa. Painotan tätä siksi että on olemassa myös DVB-T2 vastaanottimia jotka eivät ole "Antenna Ready HD" ja ne käy myös.

  Niille jotka eivät tiedä mikä on DVB-T2:n ja "Antenna Ready HD":n ero. Niin DVB-T2 on uusi antennilähetyksen standardi, kun taas "Antenna Ready HD" on "hyväksyntä merkki" joka sisältää DVB-T2, Conax salauksen purun tai/ja CI+ yhteensopivuuden. Noita toisia asioita tarvitaan lähinnä maksullisten TV-kanavien katseluun.

  dRD2/13

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

  Lainaus:

  Jotta HD-lähetykset näkyvät, pitää television tai digiboksin olevan yhteensopiva niiden kanssa (kaapeliverkossa: Cable Ready HD, antenniverkossa: Antenna Ready HD).

  Siis antenniverkossa tarvitaan HD-kanavien vastaanottoon DVB-T2 yhteensopiva vastaanotin. Kanavat ovat "ilmaisia", salaamattomia ja eivät tarvitse mitään korttia antenniverkossa.

  Tarkoitukseni on sanoa että vaikka "Antenna Ready HD" vastaanotin käy myös se ei ole mikään vaatimus asialle. DVB-T2 yhteensopiva vastaanotin on se todellinen vaatimus näiden Ylen HD kanavien vastaanottoon antenni verkossa. Painotan tätä siksi että on olemassa myös DVB-T2 vastaanottimia jotka eivät ole "Antenna HD Ready" ja ne käy myös.

  Osin samantyyppistä eroa myös kaapelissa, täsmensin uutista nyt tuon vaadittavan tekniikan osalta. Kiitoksia.

  argonex3/13

  HD kanavien kantselemiseen antenniverkossa tarvitaan erillinen VHF antenni. Tosin tietyt UHF antennit ottavat vastaan myös tuota VHF signaalia jollaintapaa. Mulla tossa katolla on ihan normi UHF antenni ja hyvin sillä ylen hd 1 ja hd 2 näkyy, mikäli välissä ei käytetä mitään erillistä uhf antennivahvistinta joka leikaa kaikki muut signaalit pois.

  Mulla on käytössä link tuollainen antennivahvistin mikä päästää myöskin tuon vhf:n läpi.

  xbkrypt0n4/13

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti argonex:

  HD kanavien kantselemiseen antenniverkossa tarvitaan erillinen VHF antenni. Tosin tietyt UHF antennit ottavat vastaan myös tuota VHF signaalia jollaintapaa.

  VHF-lähetysasemat ovat vaan vähän eri paikoissa kuin UHF-lähetysasemat, jolloin yhdellä antennilla ei välttämättä saa kunnollista kuvaa VHF-lähettimen kanavista. Johtuu siitä, että VHF-lähettimet on DNA:n omistuksessa ja UHF-lähettimet Digitan.

  Lähettimien sijainnit ja tehot:
  https://eservices.ficora.fi/DataServices/Forms/BTLicenses.aspx


  E: Ja kannattaa ostaa ihan kunnon ulkokäyttöön suunniteltu mastovahvistin eikä mitään lelua sisätiloihin. Mitä lähempänä antennia vahvistin on, sitä parempi signaali.

  esim. http://www.mediaplazashop.com/triax_mfa...n_vhf3__uhf__fm

  Kymp (vahvistamaton)5/13

  Tarkennuksena listaukseen operaattoreista: PPO-yhtiöt Oy, Telekarelia Oy sekä KYMP Oy ovat kaikki Elisa Oyj:tä.

  xbkrypt0n6/13

  Yle 1 HD ja Yle 2 HD näkyvät myös satelliitissa ja Yle HD -kanava on sieltä poistunut.

  Satelliitti: Thor 0.8°W
  Taajuus: 10872 MHz
  Polarisaatio: Horisontaali
  Järjestelmä: DVB-S2
  FEC: 3/4
  Modulaatio: 8PSK
  Symbolrate: 25000

  ilmari27/13

  Tärkeintä on telkkarissa HDMI-liitin. Siihen voi kytkeä DVB-T2-digiboksin, jolla siis näkee vielä vuodesta 2017 eteenpäin, jolloin kaikki kanavat siirtyvät DVB-T2-jakelustandardiin.

  Katselen Lontoon olympialaisista eli vuodesta 2012 lähtien kierrätyskeskuksesta ostetulla HDMI-varusteisella 32":n LG-analogia-taulutelevisiolla eteenkytketyn DVB-T2-digiboksin avulla Ogelin asemaa Helsingin keskustassa talon yläkerroksessa sisäantennilla. Kokonaiskustannus alle 200 euroa. Tänään piti uusia Yle TV1 HD/Yle TV2 HD -asetus.

  Olen kuullut, että T2-boksien tarjonta on vähentynyt tai sitä ei ole ollut. Vapailta markkinoilta ilman näitä Antenna HD Ready -merkintöjä olevia bokseja ei taida helposti löytyä, kun niitä ei osata kysyä ja vaatia. Omassa boksissani on kyllä korttipaikka, jota tarvitsen MTV3 HD:n katseluun ja sen Welhon/DNA:n 3 euron kortin käyttöön. Mitään maksu-tv-palveluja en käytä.

  argonex8/13

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti xbkrypt0n:

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti argonex:

  HD kanavien kantselemiseen antenniverkossa tarvitaan erillinen VHF antenni. Tosin tietyt UHF antennit ottavat vastaan myös tuota VHF signaalia jollaintapaa.

  VHF-lähetysasemat ovat vaan vähän eri paikoissa kuin UHF-lähetysasemat, jolloin yhdellä antennilla ei välttämättä saa kunnollista kuvaa VHF-lähettimen kanavista. Johtuu siitä, että VHF-lähettimet on DNA:n omistuksessa ja UHF-lähettimet Digitan.

  Lähettimien sijainnit ja tehot:
  https://eservices.ficora.fi/DataServices/Forms/BTLicenses.aspx


  E: Ja kannattaa ostaa ihan kunnon ulkokäyttöön suunniteltu mastovahvistin eikä mitään lelua sisätiloihin. Mitä lähempänä antennia vahvistin on, sitä parempi signaali.

  esim. http://www.mediaplazashop.com/triax_mfa...n_vhf3__uhf__fm

  Juu vastaava vahvistin pelkällä uhf vahvistuksella oli testissä ja kaikki signaalit/laadut näytti sampan 8 sarjan telkussa 100% vaikkakin se oli asennettuna suoraan telkkarin ja seinän väliin, mutta hd kanavathan se suodatti pois, sentakia palasin tuohon vanhaan romiskoon (mikä kyllä on menossa vaihtoon, varmaan laitan samalla vhf antenninkin katolle). Asun sillai mukavassa paikassa että jos Anjalankosken ja Mikkelin tv-asemien välille vedetään suora linja niin osun justiinsa siihen linjalle, ja aika lähelle samaan linjaan osuu myös Otavan ja Kouvolan palomäen Dna:n tukiasemat joista tuo vhf tulee. Joskus topfieldillä pystyi ite valkkaamaan katsooko kouvolan vai mikkelin mainokset mtv3:lta kun tuo antenni mikkelin lähettimen otti takaperin vastaan. Dna:n suhteen ei ole mitään havaintoa kummasta tolpasta tuo kuva nyt sitten tulee. Kutonen sitten on semmoinen kanava täällä että signaalit on kohdallaan, mutta telkku herjaa "kanava ei saatavilla" herjaa, eikä siihen ole toistaiseksi mitään fiksua selitystä löytynyt.
  Mitenkä tuon mtv3 hd:n saa näkymään, tarviiko siihen hommata joku kanavapaketti?

  Gathago9/13

  Televisio jossa ei ole HDMI-liitintä niin ei sellaisella kyllä mitään HD-lähetyksiä katsella edes.

  Markkinoilla on myös paljon T2-bokseja, valinnan varaa on hyvin.

  Antenna Ready HD -sanoilla yritetään valmistaa että kaikki menee asiakkaiden siis katsojien kannalta kivuttomasti, ilman ongelmia.

  ilmari210/13

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti argonex:


  Mitenkä tuon mtv3 hd:n saa näkymään, tarviiko siihen hommata joku kanavapaketti?

  Tarvitset DNA:lta MTV3:n katselukortin, jonka kuukausimaksu on noin 3 euroa. Ei siis mitään kanavapakettia. Kortti sijoitetaan vastaanottimeen C+ -kortinlukijaan, hinta noin 40 euroa. Ei mitään avausmaksua ainakaaan minulla.

  Lumikki11/13

  Lainaus:

  Tärkeintä on telkkarissa HDMI-liitin. Siihen voi kytkeä DVB-T2-digiboksin, jolla siis näkee vielä vuodesta 2017 eteenpäin, jolloin kaikki kanavat siirtyvät DVB-T2-jakelustandardiin.


  Korjaisin tätä pikkaisen.

  Viimeistää vuonna 2027 siirtyy kaikki kanavat DVB-T2 -jakelustandadiin antenniverkossa. Vuonna 2017 mennessä kaikki maksulliset kanavat siirtyvät DVB-T2 tekniikalle antenniverkossa. Antenniverkon A-nippu tulee lähettämään siis vielä vuonna 2026 DVB-T-teknikalla. Tämä on ihan yhteensopivuus syistä Matti Myöhäisille, jotka eivät ole vielä siirtyneet HDTV-aikakauteen.

  Lainaus:

  Antenna Ready HD -sanoilla yritetään valmistaa että kaikki menee asiakkaiden siis katsojien kannalta kivuttomasti, ilman ongelmia.


  Tuo on itse asiassa hieman kaksipiippuinen asia. Onko ongelma, että jotkin asiat noilla laitteilla ei toimi olenkaan?

  Nuo merkinnät takaavat sen että vastaanottimet ovat yhteensopivia MAKSULLISTEN HDTV palveluiden kanssa, niillä ehdoilla kuin viihdeteollisuus on PAKOTTANUT, lisäämällä tekijäoikeusasioita kyseisiin laiteisiin eli paritusta ja CI+ eli läpisalaus. Nuo ovat kuluttajalle puhtaita haittatekijöitä eli niissä ei ole mitään hyvää kuluttajalle ja palvelevat vain viihdeteollisuuden tarpeita.

  Joten olet oikeassa, jos haluaa maksullisia HDTV kanavia nähdä niin pakko on tosiaan ottaa Ready HD laitteita, mutta jos ei halua maksullisia niin...

  Ymmärrän kyllä mitä tarkoitat tuolla kivuttomalla, mutta esimerkiksi nauhoitetun tallenteen jakaminen useamman laitteen kesken kotona on estetty noissa ihanissa ready HD merkinnän laitteissa.

  turpa12/13

  Tekstitys yli sekunnin jäljessä ainakin canalin puolella. Mitens muilla?

  ilmari213/13

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


  Korjaisin tätä pikkaisen.
  Viimeistään vuonna 2027 siirtyy kaikki kanavat DVB-T2 -jakelustandardiin antenniverkossa. Vuonna 2017 mennessä kaikki maksulliset kanavat siirtyvät DVB-T2 tekniikalle antenniverkossa. Antenniverkon A-nippu tulee lähettämään siis vielä vuonna 2026 DVB-T-teknikalla. Tämä on ihan yhteensopivuus syistä Matti Myöhäisille, jotka eivät ole vielä siirtyneet HDTV-aikakauteen.  Kiitos täsmennyksestä!
  Tarkoitukseni oli sanoa: Vuodesta 2017 kaikkia kanavia on mahdollista katsoa DVB-T2-tekniikalla, joka muuten mahdollistaa myös jatkossa SD-lähetyksen. Päämuutos lienee T/T2. Resoluutioita tulee ja menee pakkaustekniikan kehittyessä.

  TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

  Seuraa! Kirjekuoren symboli
  Uutiskirje
  Threadsin logo
  Threads
  Blueskyn logo
  Bluesky
  Mastodonin logo
  Mastodon
  Sulje palkki