Minikokoinen kotipalvelin testissä - mitä Sinä haluaisit tietää?
AfterDawn.com ja Tom's Hardware ottavat testipenkkiin ruotsalaisen Exciton valmistaman B3-miniserverin. B3 on Debian Squeeze-pohjainen, todella pienikokoinen verkkopalvelin. Pienestä koostaan (11,5 x 4,5 x 18,5 cm) huolimatta laite sisältää mm. teratavun kiintolevyn (max 2TB), reitittimen (2x1Gbps LAN), WLAN Access Pointin (802.11 abgn, 2 x MIMO, dual band) sekä runsaasti kotikäyttöön räätälöityjä palveluita (mediapankki, tiedostopalvelin, Logitech Squeezebox -tuki jne.).
Lisäksi laitte on syönyt monia enemmän tai vähemmän kotikäytössä käteviä palveluita, kuten Apache+PHP+MySQL -web-palvelimen, SSH-palvelimen, sähköpostipalvelimen ja webmail-clientin, fetchmail-palvelimen, Cups-tulostinpalvelimen ja HTTP/FTP/Torrent-latausohjelmiston.
Laitteessa on ainakin ominaisuuslistan puolesta aineksia kotipalvelimen korvaajaksi, ja tässä roolissa laitetta tullaankin tulevina päivinä ja viikkoina testaamaan. Excito B3 ei sisällä lainkaan tuuletinta, joten sen puolesta sen voi sijoittaa vaikka olohuoneeseen.
Mitä sinä haluaisit tietää laitteesta / testattavan? Kirjoita kommentti uutiseen ja vaikuta!
Kuvia laitteesta ja sen web-käyttöliittymästä sekä tarkat ominaisuudet alla.
Kuvia laitteesta:
Lista Excito B3:n ominaisuuksista:
SERVICES
- Downloader (HTTP, FTP, TORRENT)
- iTunes music streaming (Firefly/DAAP/Soundbridge)
- UPnP media streaming (Mediatomb)
- Squeezebox support (Squeezebox Server)
- File server (HTTP, Samba, FTP, SCP, AFP)
- Web server (Apache 2, PHP5, MySql)
- Webmail client
- Email Server (Dovecot, Postfix)
- Fetchmail Server (Fetchmail)
- Printer Server (Cups)
- SSH connection to internal Linux
- Linux 2.6 + Debian (squeeze)
- Firewall (Iptables)
- Router
- Wireless access point (802.11 abgn, 2 x MIMO, dual band, fully open source)
- DNS server
- DHCP server
- RAID 1 support with external eSATA disk(s)
- Integrated backup solution
- Web photo album
- Easyfind service
HARDWARE
Internal hard drive: up to 2 TB SATA-II 3Gbps
Internal memory: 512 MB DDR2
Processor: 1.2 GHz ARM
Network connectivity: Two Gigabit Ethernet NICs
USB 2.0: 2 x 480 Mbit/s
eSATA: 1
Power consumption: 5-13W (from 5W with SSD, from 8W with HDD)
Size: 11.5 x 4.5 x 18.5 cm
Kensington lock slot: Yes
Fan: No
Eli kertauksena: kommentoi uutista ja pistä AD/THG-jampat hommiin!
24 KOMMENTTIA
emulisti1/24
Jos nyt ensin kertoisite saako tuota suomesta? Jos saa paljonko hinta? Jos voisitte mitata virran kulutuksen?
MaveZ2/24
Lähinnä kiinnostaa paljonko kone lämpenee, minkäänlaista ääntähän siitä ei pitäisi lähteä, eihän... Samaten kiinnostaa suorituskyky kotimediakäytössä, esimerkiksi jaksaako kone transkoodata HD-videota ilman nykimisiä.
Ja voikos tuonne heittää myös jonkun muun käyttiksen, jos siltä tuntuu?
ch053n3/24
Niin, ruotsistahan noita ja 450e + pk hinnalla menestystä tuskin tulee, vaikka muuten mielenkiintoinen laite onkin :)
Wutec4/24
Täältä hintatiedot
Näyttäis 350e - 550 euron välillä pyörivän, riippuen ominaisuuksista ja levyn koosta.
maxis5/24
Ihan käytännön mediatestin voisitte tehdä. Blueray yms. tavaraa pyörimään. Jos tuon iskee uudempaan televisioon usbilla niin näkyyköhän se kovalevynä?
Iguanodon6/24
Saako tuon etupaneelin kirkkaan sinisen valon sammutettua/himmennettyä?
Euphemos7/24
Saahan tuohon ihan normisti asennettua 3,5" SSD:n tai pienemmän kehikossa? Ja mikäli näin, auttaako se näkyvästi suorituskykyyn ja miltä osin?
Tietty tämä on hieman hölmö testi, mikäli tuohon iskee minkä tahansa pilipaliaseman... Crucialin RealSSD C300, Intelin X25-M G2 Postville ja OCZ:n Colossus sekä Vertex 2 lienevät tämän hetken suosituimmat, kontrollerin puolesta (Marvell, Intel, 2x Indilinx, SandForce SF-1200) vertailukelpoisimmat ja helpoimmin saatavilla olevat mallit.
008208/24
Kiinnostaisi tietää kiintolevyn nopeus. ELi kauanko menee aikaa kirjoittaa verkon yli tiedostoja verrattuna normaaliin usb/fw kovoon?
skosunen9/24
Voiko tätä käyttää LDAP palvelimena, keskitettyyn käyttäjätunnusten ylläpitoon? Pystyykö käyttämään Windows domainin pystyttämiseen?
lettas10/24
Ei ainakaan kuvan eikä ominaisuuksien perusteella sisällä lainkaan videoliitäntöjä. Debianiin saanee itse asennettua ne lisäominaisuudet mitä linuxille muutenkin on tarjolla ssh:n yli ajettavaksi.
teme56511/24
Virrankulutus, suorituskyky, erityisesti verkkopuolen, jaksaako syöttää gigabitin verkkoon kunnolla tavaraa.
firis (vahvistamaton)12/24
Tuo muisti (Internal memory: 512 MB DDR2), ei riitä ei edes peruspalveluille. Laajennettavissa? Voisi muuten olla ihan näppärä laite pikku toimistoon palomuuriksi, johon lienee suunniteltukin. Eikä ole pahan hintainen, kun ajattelee, että samaan hintaan saa DNS-serverin ja muita kilkkeitä.
Syöttöjännite? Kotelointiluokka? EMC-luokka?
z3nz313/24
Käyttö reitittimenä? (NAT)
Ketola14/24
Kiitokset tähänastisista kysymyksistä! Aika moni onkin tullut jo muiden kommenteissa käsiteltyäkin, mutta kommentoidaan vähän kuitenkin.
Tällä hetkellä B3:a ei taida Suomesta löytyä, mutta varmaankin pikkuhiljaa se ilmestynee täkäläisiinkin kauppoihin.
Laitteessa ei siis ole minkään sortin videolähtöä, vaan hallinta tapahtuu etänä verkon yli. En usko että tuosta ARM-prossasta löytyy kuitenkaan potkua transkoodaukseen.
Ei ole suljetussa kaapissa tähän mennessä suuremmin lämmennyt. Aika hyvin tuo painava möhkäle säteilee lämpöä ympärilleen. Kovalevyn surinaa lukuunottamatta laite on äänetön. Käyttiksen voinee periaatteessa vaihtaa, mutten äkkiseltään keksi mitä hyötyä siitä olisi. Ajureiden kanssa saisi varmaankin tapella tovin jos toisinkin.
Näyttäisi onnistuvan:
Nks12315/24
Saako tuon laitteen näkymään kovalevynä muiden joukossa, niin että esim Windows luulee sitä koneen omaksi sisäiseksi levyksi.
Kakkula16/24
Pystyy jakamaan verkkolevyksi kuten normaalistakin Debianista(?)
Ketola17/24
Levyn voi mapata joko verkkolevyksi, tai jos kikkailla haluaa, voi laitteeseen toki asentaa iSCSI Targetin, jolloin laitteen saa näkymään "fyysisenä kovalevynä" Windowsissa tai missä tahansa iSCSI initiatorina toimivassa käyttöjärjestelmässä.
hpaasov18/24
Olisiko tuosta laitteesta digi-tv tallentimeksi? Eli USB porttiin dvb-t/c/s vastaanotin (tai useampia), sisälle MythTV palvelin web liittymällä ja tallenteet levylle. Lähiverkosta voisi sitten katsoa live-tv kuvaa ja/tai tallenteita (win/lin/mac clientit toimii). MythTV palvelin ei tarvitse transkoodausta joten ARM prosessorin pitäisi riittää.
Toisaalta laskentatehoa olisi hyvä olla jos haluaa mainoskatkokset automaattisesti poistettavaksi tai katsoo kännykällä tai hitaan yhteyden yli tallenteita.
t. MythTV PC serverin käyttäjä
Saami19/24
Tässä on siis joku linux pohjainen käyttöjärjestelmä, onko mahdollista asentaa irssiä siihen? =)
Ketola20/24
Kyllä, laitteessa on Linux-pohjainen käyttis (Debian Squeeze), eli kyllä siihen irssin asentaminenkin onnistuu. =)
Periaatteessa voisi riittääkin. Tuota ei välttämättä tämän testin puitteissa kuitenkaan tulla selvittämään.
beatboy21/24
Esitestit näyttää jo varsin mielenkiintoisilta. Laitteen torrent latausliittymä on sen verran yksinkertaistettu, että voisi testata miten rTorrent (graafisella käyttöliittymällä) siihen asentuu, sekä juuri mm. Irssi, jonkin musiikkipalvelimen toiminta (Firefly/Soundbridge), kuormittuvuus eri palveluiden ollessa päällä (Linuxista löytynee tähän komennot), Mac yhteensopivuus, etäkäyttö, ulkoisten kovalevyjen automaattinen virransäästötilaan meneminen (vaatinee joitain säätöjä) jne. Tossa nyt joitakin, mitä tulee mieleen jos vain aikaa riittää.
taavi4722/24
Saako laitteen nukkumaan ja verkon kautta ylös? Virran kulutus myös kiinnostaisi molemmissa tiloissa (jos saa nukkumaan).
logman23/24
Squeezebox suorituskyky kiinnostaa. Erityisesti, jos siihen pistää suuremman n. 20 000 kappaleen kirjaston. Kuinka nopeasti vastaa soittimen pyyntöihin.
Smoke24/24
Kuullostaa pahalta tuo suljettu kotelo ilman tuuletinta noin kovon kannalta näin jäähdytys perfektionistin näkökulmasta,voi kovo porsia äkkiä jos joutuu toimimaan jatkuvasti liian kuumana.
Oletteko mitanneet kovon lämpöjä(esim.HD Tune:lla),IMO jatkuvassa käytössä suurin sallittu lämpötila kovolle on 60 astetta tosin itsellä lämpimin kovo juuri nyt on 2T WD FALS 36 astetta mutta eipä ole meikäläisellä kovoja hajonnut tähän päivään mennessä.
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT