AfterDawn logo

Kolme teksasilaista kiinni piraattiohjelmien myynnistä

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
8 kommenttia

Vaikka monissa maissa rangaistukset piraattiohjelmien kauppaamisesta ovat kovia, yrittävät tietyt tahot ansaita elantonsa tällä tavalla. Yhdysvaltain oikeusministeriö on jo pidemmän aikaa jahdannut Yhdysvalloissa toimivia henkilöitä, jotka harrastavat kyseistä toimintaa ja oikeusministeriön viimeisin saalis on kolmesta teksasilaisesta koostuva porukka, joka myi internetin kautta piraattikopioita Adoben ohjelmista.

Thomas Rushing III, Brian Rue ja William Partridge myivät piraattiohjelmia internetissä valuesoftwaresales.com-, allsoftwaredownload.com-, esoftwarevalue.com- ja priceslashsoftware.com-sivustojen kautta. Todisteiden mukaan kyseiset tahot myivät piraattiohjelmia 28 kuukauden aikana yli 2,5 miljoonan dollarin edestä.

Syytetyt myönsivät syyllisyytensä oikeudelle ja tuomionsa he kuulevat joulukuun 19. päivä. Suurin mahdollinen tuomio on viisi vuotta vankeutta ja 250 000 dollarin sakot.


Luvattomien kopioiden myyjät huomasi ensimmäisenä Adobe, joka ilmoitti asiasta ohjelmistoteollisuuden etuja puolustavalle Business Software Alliancelle (BSA). BSA tarkisti asian ostamalla ohjelmia syytettyjen pyörittämiltä sivustoilta, jolloin selvisi ettei kolmikolla ollut puhtaita jauhoja pussissa. Syytetyt olivat parantaneet kauppasivustojensa suosiota mm. hakukonemainosten avulla, joten toiminta ei ollut kovin huomaamatonta.

Kolmikon myöntämän syyllisyyden myötä Yhdysvaltain oikeusministeriö on saanut kiinni jo 32 henkilöä operaatiossaan, jonka tarkoituksena on saada kiinni tahoja, jotka kauppaavat piraattituotteita internetissä.

8 KOMMENTTIA

nikodex1/8

Minkä takia sakot olisi korkeintaan vain 250 000 jos ne ensin on tienannut 2,5 miljoonaa..? Ihan hyvin jää käteen vielä sitten kun pääsevät vankilasta

Ekaros2/8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nikodex:

Minkä takia sakot olisi korkeintaan vain 250 000 jos ne ensin on tienannut 2,5 miljoonaa..? Ihan hyvin jää käteen vielä sitten kun pääsevät vankilasta

Sakot eli valtiolle rahaa tuo 250k, sitten vielä vahinkon korvaukset päälle, eli tuskin plussalle jäävät tuostakaan bisneksestä.

Keskityisivät nyt tosissaan näihin, näillähän tätä rahaa pitäisi jopa olla maksaa toisin kuin kotitarve kopioijilla. Ja ovat taatusti vahinkollisempia, warettaja ei usein kuitenkaan ostaisi, mutta piraatti softaa myyvien asiakaisiin voi kuulua myös rehellisiä...

MadMaxMel3/8

No, sitä viiden vuoden tuomiota kai pidetään miesten kannalta riittävänä tuon 250000 dollarin lisäksi. Adobe tosiaan tuossa on silti hävinnyt eniten suhteutettuna tuomioon korvauksista.

MadMaxMel4/8

*tuplat*

hentriz5/8

Yhdysvaltojen tai Texsasin lakeja tunne tarkalleen (tai en oikeastaan paljon mitään), mutta sen verran arvaisin, että laittomasti hankittuja rahavaroja voidaan jäädyttää... Eiköhän tässäkin tapauksessa, kun kerran on miljoonia hankittu, niin ylimääräiset rahat jäädytetään?

jehu806/8

Joskus oikeastikin lakia rikkovia rangaistaan näköjään...

OneMember7/8

Lainaus:

viimeisin saalis on kolmesta teksasilaisesta koostuva porukka, joka myi internetin kautta piraattikopioita Adoben ohjelmista


Että näin...
Toivotaan pitkää linnareissua ja huomattavia sakkoja päälle.

diazz8/8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nikodex:

Minkä takia sakot olisi korkeintaan vain 250 000 jos ne ensin on tienannut 2,5 miljoonaa..? Ihan hyvin jää käteen vielä sitten kun pääsevät vankilasta

Voisit vaikka hankkia hieman yleissivistystä ennen kuin lauot typeriä kommentteja. Sakko ja vahingonkorvaus ovat kaksi täysin eri asiaa, eivätkä ole millään tavoin toisistaan riippuvaisia.

Sakko on valtiolle maksettava rikosoikeudellinen seuraamus.

Vahingonkorvaus maksetaan vahinkoa kärsineelle taholle korvauksena aiheutuneesta haitasta.

Eli tekijät voivat saada paikallisen lain mukaan maksettavaksi sakkoa 250k$ ja/tai maksimissaan viisi vuotta ehdotonta vankeutta, sekä mahdolliset korvaukset maksettavasti adobelle aiheuttamasta taloudellisesta haitasta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT