AfterDawn logo

Internet-palveluntarjoajat netti-TV:n jarruna?

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
9 kommenttia

Internetin kautta tapahtuva TV-sarjojen, elokuvien ja videopätkien katselu on tuntuvassa kasvussa, mutta monet ovat huolestuneita siitä, että tulevaisuudessa internet-palveluntarjoajat tulevat omilla toimillaan hidastamaan netti-TV:n yleistymistä.

Ongelmana on erityisesti se, että internet-palveluntarjoajat kauppaavat asiakkailleen kaistaa, jota heillä ei varsinaisesti ole. Suomessa asia ei ole vielä ongelmallinen, mutta monissa maissa ruuhka-aikoina asiakkaiden internetyhteyksien nopeudet laskevat huomattavasti, koska internet-palveluntarjoaja ei pysty tarjoamaan asiakkailleen tarpeeksi vapaata kaistaa. Tämän vuoksi useilla operaattoreilla on käytössään erilaisia rajoituksia, joilla koetetaan hillitä asiakkaiden kaistan käyttöä.

Yleisin näistä rajoitteista on P2P-liikenteen hidastaminen. Koska suurin osa internet-liikenteestä koostuu erilaisten P2P-ohjelmien liikenteestä, on P2P-liikenteen rajoittaminen helpoin tapa saada jatkuvasti kasvavat liikennemäärät kuriin.

P2P-liikenteen rajoittamisessa on kuitenkin omat ongelmansa, sillä vaikka takkuileva P2P-liikenne ei juuri haittaa tavallisten tiedostojen siirtämistä, aiheuttaa se kuitenkin ongelmia P2P-pohjaisille internet-televisioille, joille pakettien perille pääsy tietyn aikarajan sisällä on erittäin tärkeää. Pahimmillaan internet-palveluntarjoajan rajoitukset saattavat tehdä Joostin ja 4oD:in tapaisten palveluiden käyttämisestä mahdotonta.


Jotkin internet-palveluntarjoajat asettavat myös tiedonsiirrolle tietyt kuukausirajat, joiden ylittyessä asiakkaan internet-yhteyden nopeus hidastuu tai asiakas joutuu maksamaan ylimääräistä, jottei internet-palveluntarjoaja sulje liittymää. Pahimmassa tapauksessa asiakas voi katsoa ohjelmia internetin kautta vain muutamia tunteja kuukaudessa, jonka jälkeen asiakkaan internet-yhteys hidastuu niin paljon, ettei reaaliaikaisen materiaalin seuraaminen onnistu lainkaan.

Lähteet:
CNET.co.uk
last100

9 KOMMENTTIA

Dcdude1/9

Miksi näin? Eivätkö ISP:t tajua, että internet-liikenne tulee kasvamaan tulevaisuudessa väistämättä ja panostaminen tehokkaampiin yhteyksiin ja kuituverkkoihin on välttämätöntä, jos aiotaan säilyttää markkina-asema. P2P-liikenne tulee kasvamaan tulevaisuudessa yhä ja sille tulee olemaan yhä suuremmat käyttömahdollisuudet ja tavat myös laillisessa muodossa. Ne ketkä tajuavat tämän tulevat menestymään ja toiset kuihtuvat pois.
Pois turhat rajoitukset ja lisää kaistaa jokaiselle!

Mynthon2/9

Valokuitua kaikille ja keinotekoiset rajoitukset pois!

BlasterX3/9

Lainaus:
Jotkin internet-palveluntarjoajat asettavat myös tiedonsiirrolle tietyt kuukausirajat, joiden ylittyessä asiakkaan internet-yhteyden nopeus hidastuu tai asiakas joutuu maksamaan ylimääräistä, jottei internet-palveluntarjoaja sulje liittymää.
Mikä se tämmöinen operaattori on?

Killer3004/9

toivottavsti ei tule tommosta suomeen...

Mr_Kaos5/9

Lainaus:
Jotkin internet-palveluntarjoajat asettavat myös tiedonsiirrolle tietyt kuukausirajat, joiden ylittyessä asiakkaan internet-yhteyden nopeus hidastuu tai asiakas joutuu maksamaan ylimääräistä, jottei internet-palveluntarjoaja sulje liittymää.

Mikä se tämmöinen operaattori on?
Suomalaisista operaattoreista en kyllä tiedä, mutta ulkomailla tuo on varsin yleinen käytäntö.

arikato6/9

Lainaus:
[quote]Jotkin internet-palveluntarjoajat asettavat myös tiedonsiirrolle tietyt kuukausirajat, joiden ylittyessä asiakkaan internet-yhteyden nopeus hidastuu tai asiakas joutuu maksamaan ylimääräistä, jottei internet-palveluntarjoaja sulje liittymää.
Mikä se tämmöinen operaattori on?[/quote]
lähes kaikki (halvat) isp:t esim. englannissa.

zache7/9

Lainaus:
[quote]Jotkin internet-palveluntarjoajat asettavat myös tiedonsiirrolle tietyt kuukausirajat, joiden ylittyessä asiakkaan internet-yhteyden nopeus hidastuu
Mikä se tämmöinen operaattori on?[/quote]Esimerkiksi Jyväskylän opiskelijaverkoissa (Koas, Jyu) on päivittäinen 1GB:n quota Funetin ulkopuoliselle liikenteelle. Proxyn läpi menevä liikenne lasketaan sisäiseksi liikenteeksi joten tuo ei käytännössä häiritse tavallista surffausta.

Se kuitenkin tekee käytännössä mahdottomaksi about kaikkien p2p softien käytön (mm bittorrent), kunnollisten netti-tv juttujen katsomisen, omien julkisten palvelimien pitämisen jne jne...

Ylke8/9

Mä kyllä vaihtaisin nettiä jos operaattori rajoittaisi sitä alle maksetun nopeuden, pirun törkeetä.

Tomm|9/9

Opoy

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT