AfterDawn logo

E3: Wiin ohjain koetuksella

Ilkka Ketola Ilkka Ketola
16 kommenttia

Yksi Los Angelesin E3-messujen kiinnostavimmista kohteista on Nintendon uusi Wii-konsoli, tai paremminkin sen käden liikkeisiin reagoiva ohjain. BBC:n toimittaja pääsi testaamaan Wiin ohjainta ja piti kokemastaan. Etenkin urheilupeleissä uutuusohjain oli vahvoilla.

Wiin ohjain poikkeaa rajusti totutusta kapulalinjasta. Ensinnäkin ohjain on kaksiosainen siten, että molemmille käsille on oma ohjaimensa. Lisäksi ohjaimet ovat erikoisen näköisiä: oikean käden ohjain muistuttaa kaukosäädintä, kun taas vasemman käden ohjain on pyöreäreunainen ja kurvikas.

E3-messuilla ohjainta ja konsolia pääsee testaamaan 27 pelin voimin. BBC:n toimittaja testasi ohjaimen toimivuutta tenniksessä ja golffissa sekä parilla erilaisella räiskintäpelillä.

Tenniksessä oikean käden ohjainta käytetään mailana, jolla palloa lyödään. BBC:n mukaan muutamalla ensimmäisellä lyönnillä on vaikeaa osua palloon, mutta pian osumatarkkuus paranee ja otteluvoittoja alkaa karttua tilille.

Ohjaimen toimivuutta kuvataan tarkaksi ja johdonmukaiseksi. Se, miten kovaa ja missä asennossa ohjaimella heiluu, vaikuttaa lyönnin voimakkuuteen, tarkkuuteen ja palloon tulevaan kierteeseen. Yläkierteiden ja stoppareiden onnistuminen on siis kiinni muustakin kuin siitä, että osaa painaa oikeaa nappia oikeaan aikaan.


Toisena urheilupelinä kokeiltavana oli golf, jossa oikean käden ohjaimella pitää imitoida oikeaa lyöntiä. Vaikutelma oli jälleen uskottava ja hyvä. Etenkin puttaus tuntui hyvin hallitulta ja loogiselta.

Ei ole yllättävää, että heilutteluun reagoiva ohjain soveltuu hyvin urheilupeleihin. Parempi mittari toimivuudelle onkin, miten ohjain soveltuu muihin peleihin, kuten esimerkiksi ammuskeluihin. Yleensä konsoleiden ohjaimet häviävät pelattavuudessa kirkkaasti tietokoneiden näppäimistön ja hiiren tarkkuudelle ja nopeudelle.

Wiin ammuskelupeleissä oikean käden ohjaimella tähdätään ja ammutaan. Vasemman käden ohjainta kutsutaan nunchuckiksi, ja siinä on pieni ohjain liikkumista varten. Poikkeuksellinen ohjaus vaatii totuttelua, mutta osoittautui lopulta toimivaksi. Esimerkiksi aseen lataaminen onnistuu pienellä ranneliikkeellä nappien painelemisen sijaan.

Wiin ohjaimen tuntuma oli BBC:n mukaan hyvä myös miekkapelissä, jossa vasemmalla ohjaimella hoidettiin suojaus, oikealla lyönnit. Kaikissa peleissä ohjaustuntuma ei kuitenkaan ollut yhtä hyvä. Esimerkiksi Metroid Prime 3: Corruption -räiskintäpelissä perusidea oli sama, mutta toteukseen oli otettu mukaan monimutkaisia näppäinyhdistelmiä.

Kokonaisuutena Wiin ohjaimesta jäi positiivinen vaikutelma. Voikin olla, että Nintendo on onnistunut luomaan ohjaimen, jolla on helppo oppia pelaamaan, mutta vaikea tulla mestariksi.

Lähde:
BBC News

16 KOMMENTTIA

mjk1/16

Niimpä pelit taitavat ratkaista tuon ohjaimen toimivuuden, saakohan siihen enää tavallista (lue cuben) ohajimen tyylistä enää kiinni?

juhis2/16

Eikös tuohon käynyt ihan samat ohjaimet kuin Cubeenkin? Näin ainakin luulen joskus jostain vahingossa ehkä lukeneeni.

timonsteri3/16

Juu, mä olen nähnyt kuvan, jossa on cuben ohjainta muistuttava kapula, johon toi "kake" menee, ihan kuin se olisi joku muistikortti tai akku..

EDIT: eli siis vanha kuva oli kyseessä, pelaaja -lehden nettisivuilla oli jotain kuvia.

http://www.pelaajalehti.com/web/peliuutiset/wii_ja_wanha_malli/

Juffeo4/16

Onkohan Nintedo miettinyt vasenkätisiä. Itse olen vasuri ja tuntuu kyl aikaa vaikelta heilutella miekkaa tai tennismailaa oikealla!

Juffeo5/16

Onkohan Nintendo miettinyt vasenkätisiä. Itse olen vasuri ja tuntuu kyl aikaa vaikelta heilutella miekkaa tai tennismailaa oikealla!

Zeall6/16

Ohjain sopii niin oikea- kuin vasenkätisille.
Molemmissa ohjaimissa on liikkeentunnistin.

Agent_0077/16

http://wii.nintendo.com/hardware.html
Eli neljä Game Cuben ohjainta ja kaksi muistikorttia saa konsoliin kiinni.

zapetu8/16

Lisää kuvia:
http://www.anandtech.com/tradeshows/showdoc.aspx?i=2755&p=2

Erityisen mielenkiintoinen on viides kuva, jossa on kolme erilaista apuohjainta liitetty tuohon wii-kakeen. Erityisesti kolmas, eli tuo "valo"pyssyviritelmä, vaikuttaa lupaavalta.

Olisivat nyt voineet hinnankin (ja julkaisupäivän) ilmoittaa tuolle konsolille. Jos ohjain on tosiaan niin tarkka ja toimiva kuin huhut kertovat ja itse laite sopivan edullinen, niin menee kyllä hankintalistalle. Hienoa että joku sentään yrittää tuoda jotain muutakin uutta kuin korkeampia resoja ja hienompaa grafiikkaa.

arcanix9/16

Tuli katsottua sekä nintendon (livenä :>), sonyn ja microsoftin lehdistötilaisuudet. Täytyy kyllä myöntää, että nintendolla oli ehdottomasti paras tilaisuus. Sonylla taas oli huonoin, todella kuiva esitys, mutta eipä microsoftillakaan mikään ihmeellinen ollut.

Mutta itse asiaan. Tuo näytti kyllä erittäin toimivalta ohjaimelta, varsinkin noissa urheilupeleissä. Redsteel (räiskintä/miekkailu) näytti myös toimivan hyvin (tosin gamespotissa sanottiin ohjauksen olevan alkuun todella hankalaa). Tässä uutisessa ei kerrottu ohjaimessa olevasta kaiuttimesta ollenkaan. Esim. Zeldaa pelattaessa jousen jännitysääni kuuluu ohjaimesta, kuten myös nuolen ampuminen (ja nuolen osuminen tietysti telkkarista). Tuo kivasti lisää syvyyttä, vaikka se onkin vain pieni kosmeettinen juttu. Todennäköisesti myös räiskintäpeleissä tulee kuulumaan aseen äänet kapulasta.

Quote:
Hienoa että joku sentään yrittää tuoda jotain muutakin uutta kuin korkeampia resoja ja hienompaa grafiikkaa.
Eipä tuo Wii:n tehovajaus muuten haittaisi, mutta kun tehot vaikuttavat myös animaatioihin. Pienitehoisella koneella kun ei saa edes jalkoja ankkuroitumaan lattiaan, eli esim. urheilupeleissä pelaajat liukuu kääntyessään ja liikkuessaan. Animaatiot on juuri ne jotka tuo sitä realismia peleihin, eikä välttämättä grafiikat. Tässä EA:n esityksessä (sonyn lehdistötilaisuus) selviää hyvin mitä hyvät animaatiot tuo peleihin:

http://video.google.com/videoplay?docid=8777936316331182303&q=electronic+arts

Ja tässä tulevan tony hawkin traileri (pirun hyvät animaatiot tässäkin):

http://video.google.com/videoplay?docid=-897311027900219674&q=tony+hawk%27s

juhha8410/16

onko kenelläkään minkaanlaista hajuakaan millon suurinpiirtein toi vois tulla kauppoihin. on nimittäin sen verran omaperänen vekotin että vois jopa toimiakkin. itelläni ei ooo ollu konsolia vuosiin, mut tää taitaa olla ihan hankkmisen arvonen systeemi.

arcanix11/16

Eipä ole mitään puhetta ollut julkaisupäivästä, mutta tämän vuoden puolella kuitenkin. Veikkaisin että tulee samoihin aikoihin kuin ps3, eli marraskuussa (tai joulukuussa).

himpo12/16

Ei muuten tule yllätyksenä kuka taas korjaa potin parhailla ohjaimilla.

Saa nähdä tekeekö Super Nintendon sinko paluun Wii:lle.
Nintendon Zapperi näyttäisi tekevän. :)

Muut konsolistit tietysti hädissään lupailemaan samoja ohjaimia myös omille konsoleilleilleen, toisaalta langattomuus on kyllä etu näissä karkeloissa.

mcmopo13/16

Onko missään videoita tuosta ohjaimesta käytössä?

arcanix14/16

Täällä nintendon pressitilaisuudesta pätkiä:

http://www.gametrailers.com/e32k6.php?filter=wiipress

Jouko?15/16

Ihan hieno ohjain mutta minusta se oli vähän tökerö FPS-peleihin, mutta pitää itse testata.

mcmopo16/16

Tulikin tässä mieleen että jokuhan rakensi joskus "revolutionin" ohjaimen tietokoneen hiirestä ja jostain muusta (en muista). Siitähän oli se videokin. Jos joku sattuisi vielä muistamaan linkin niin voisi sendiä, ajattelin itekkin kyhäillä (ainakin yritän).

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT