Firefox poisti lopullisesti ominaisuuden, joka on ollut selaimissa 25 vuoden ajan

Firefox poisti lopullisesti ominaisuuden, joka on ollut selaimissa 25 vuoden ajan
Firefox on päättänyt seurata Google Chromen jalanjälkiä ja on poistanut selaimestaan yhden toiminnoista, joka on ollut osa käytännössä kaikkia verkkoselaimia jo 1990-luvulta lähtien.

Sekä Androidin että Windowsin Firefoxeista on poistettu niiden uusimmissa versioissa tuki FTP-protokollalle. Chrome teki saman tempun tammikuussa 2021, kun Chromesta poistettiin FTP-tuki.
Nykyisille nettikäyttäjille tuolla muutoksella ei varmastikaan ole isoa merkitystä, mutta netin alkuaikoina FTP-protokollan tuki oli varsin tärkeässä osassa verkon kehitystä. Muutos tarkoittaa käytännössä sitä, että ftp:// -alkuiset linkit eivät enää toimi Firefoxissa lainkaan, eikä selain suostu niitä avaamaan.

Muutos liittyy tietoturvaan: siinä missä verkkosivujen käyttämä HTTP on nykyisin pääsääntöisesti salattua ja tietyin turvallisuussäännöin toimivaa HTTPS-liikennettä, on FTP pysynyt käytännössä muuttumattomana kaikki nämä vuosikymmenet. Pelko siitä, että tietämättömät verkon käyttäjät vahingossa napauttavat FTP-linkkejä ja päätyvät tietoturvaltaan heikompaan tilaan, on merkittävä syy muutoksen takana. Muutoksen taustoista löytyy lisätietoa Mozillan sivuilta.

Jatkossa ftp:// -muotoisten linkkien avaamiseen tarvitaan siis erillinen FTP-ohjelmisto, kuten vaikkapa erinomainen avoimen lähdekooodin FileZilla tai joku muu FTP-asiakasohjelmisto.

FTP:tä ja sen sisarta, salattua FTP-yhteyttä käytetään edelleen varsin yleisesti verkkosivujen hallinnoinnissa: usein, etenkin pienempien verkkosivujen ylläpito tapahtuu niin, että valmiit HTML-sivut siirretään WWW-palvelimelle kehittäjän tietokoneelta FTP-protokollan yli.

Kirjoittaja: Petteri Pyyny @ 9. heinäkuuta, 2021 14:04
Seuraa kirjoittajaa Twitterissä
Toimittajan Petteri Pyyny bio
Tägit
selain Firefox FTP
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen

© 2022 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud