Tiesitkö? Maailmassa on vieläkin yksi Blockbuster -videovuokraamo - Video näyttää ketjun romahduksen

Tiesitkö? Maailmassa on vieläkin yksi Blockbuster -videovuokraamo - Video näyttää ketjun romahduksen
Videovuokraamoiden kulta-ajaksi jäi, historiaa taaksepäin katsottaessa, vuosituhannen ensimmäinen vuosikymmen. Tuon jälkeen Netflix ja kumppanit alkoivat tuhoamaan pikkuhiljaa 1980-luvulla syntynyttä bisnesmallia.

Videovuokraamoiden globaali kuningas oli aina Blockbuster-ketju, joka levittäytyi ensin pitkin Yhdysvaltoja ja sittemmin myös lukemattomiin muihin maihin, ympäri maapalloa. Ketjulla oli huipussaan, vuonna 2005 yli 5700 liikettä pelkästään Yhdysvalloissa.
Alla oleva video antaa mainion kuvan siitä, miten nopeasti romahdus huippuvuosien jälkeen tapahtui:
Video esittelee Blockbusterin historiaa visuaalisesti


Vuonna 2011 ketju myytiin amerikkalaiselle satelliittitelevisiota tarjoavalle Dish Networkille, joka sulki viimeiset yhtiön itse operoimat Blockbuster-liikkeet vuonna 2014. Tuon jälkeen Blockbuster-nimeä ovat käyttäneet enää yksityisessä omistuksessa olevat vuokraamot, jotka ovat toimineet franchise.-periaatteella. Mutta niidenkin kohtalo on ollut vuosien mittaaan sama. Ainoa jäljelläoleva Blockbusterin nimeä kantava videovuokraamo vuonna 2020 löytyy Yhdysvaltain Oregonista.

Suomessa vastaavan kohtalon koki Makuuni, joka ajautui konkurssiin vuonna 2018. Sekä Blockbuster että Makuuni perustettiin vuonna 1985, VHS-videonauhureiden yleistyessä kotitalouksissa. Blockbusterin historiasta löytyy pitkästi tietoa mm. englanninkielisestä Wikipediasta.

Kirjoittaja: Petteri Pyyny @ 27. kesäkuuta, 2020 12:09

AfterDawnin Nopeat

"AfterDawnin Nopeat" ovat nopeita löytöjä Internetin syövereistä, jotka ovat meidän mielestämme jollain tavalla kiinnostavia, hauskoja tai ajankohtaisia. Ne eivät kuitenkaan ole (välttämättä) merkittäviä aiheeltaan tai eivät sovi tyypilliseen uutistuotantoomme aiheensa puolesta, joten emme kirjoittaneet aiheesta pidempää uutista, vaan julkaisemme löydöksemme nopeana video-, kuva- tai linkkivirtana.

Tägit
Nopeat historia Makuuni Blockbuster
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen

© 2021 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud