AfterDawn logo

Yhdysvallat ajanut ohi Euroopan mobiiliverkoista ja vauhti kasvaa

Teemu Laitila Teemu Laitila

Eurooppa on jäänyt pahasti Yhdysvaltain jälkeen mobiiliverkkojen kehityksessä ja erotus kasvaa entisestään, ellei asialle tehdä jotain, varoittaa mobiilioperaattoreiden maailmanlaajuinen kattojärjestö GSMA.

Kun tilanne vielä viisi vuotta takaperin oli tasoissa tai Eurooppa jopa johti hieman mobiilimarkkinoiden kehityksessä, nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen. Amerikkalaiskäyttäjien mobiiliverkoissa saamat nopeudet ovat keskimäärin jopa 75 prosenttia suuremmat kuin Euroopassa.

Kun tarjolla on nopeat yhteydet, amerikkalaiset myös käyttävät dataa huomattavasti enemmän. GSMA:n lukujen mukaan amerikkalaiskäyttäjä siirtää kuukaudessa keskimäärin lähes tuplasti dataa eurooppalaiskäyttäjään verrattuna. Nopeilla datayhteyksillä on suora yhteys uudenlaisten paljon dataa vaativien palveluiden kehitykseen, joiden kehitys Euroopassa on tapahtunut hitaammin.

GSMA:n mukaan Yhdysvaltain nopea nousu alkoi vuonna 2007, jonka jälkeen infrastruktuuriin tehdyt investoinnit ovat kasvaneet 70 prosenttia. Samaan aikaan Euroopassa investoinnit ovat jopa vähentyneet. Erityisesti resursseja on käytetty uuden sukupolven LTE-verkkojen pystyttämiseen ja tämän vuoden loppuun mennessä GSMA arvioi LTE-yhteyksien määrän nousevan Yhdysvalloissa jopa 20 prosenttiin, kun Euroopassa luku jää alle kahden prosentin.


Vaikka syitä tilanteeseen on monia, GSMA nostaa yhdeksi merkittäväksi tekijäksi mobiilimarkkinoiden tehottomuuden, joka on johtanut markkinoiden sirpaloitumiseen. Lääkkeeksi GSMA tarjoaa markkinoiden sääntelyn totaalista uudistusta, jolla helpotettaisiin investointeja hintasääntelyyn keskittymisen sijaan. Lisäksi hallitusten pitäisi kiirehtiä 700 MHz:n taajuusalueen käyttöönottoa ja EU:n tulisi helpottaa unionin laajuisten sisämarkkinoiden muodostumista.

Ongelma ei ole jäänyt huomaamatta myöskään Euroopan Unionilta. Digitaalisesta kehityksestä vastaava komissaari Neelie Kroes on kertonut, että yhtenäisten sisämarkkinoiden luominen on ensiarvoisen tärkeä tavoite, jota on tarkoitus lähteä ajamaan aluksi poistamalla verkkovierailumaksut EU:n sisällä liikuttaessa. Asiasta on tarkoitus saada aikaiseksi sopimus jo ennen ensi vuoden eurovaaleja.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT