Japanin poliisi pidätti joukon kopiosuojausta vastustavia journalisteja

Japanin poliisi pidätti joukon kopiosuojausta vastustavia journalisteja
Japani uusi vastikään omaa "epäreilun kilpailun estämisen lakia", jonka myötä minkä tahansa kopiosuojauksen eston mahdollistavan laitteen tai ohjelmiston myynti on laitonta. Ensimmäisenä uuden lain täytäntöönpanoa sai kokea Tokiolainen julkaisija.

Sansai Books -julkaisijan kolme toimittajaa ja yksi johtoasemassa oleva henkilö pidätettiin, koska he myivät yrityksen verkkosivun kautta kopioita viime vuonna julkaistusta lehdestä, joka keskittyi DVD-levyjen rippaukseen ja varmuuskopiointiin.
Uuden lain myötä tämä on tietenkin laitonta, samaan tapaan kuin esimerkiksi Japanin Amazonin myymät vastaavat lehdet, kirjat ja ohjelmistot. Todennäköisesti Japanin poliisi ei ole kuitenkaan koputtelemassa hetkeen Japanin Amazonin johtajan ovella, vaan lakiin kirjattua epämääräistä harakanvarvasta tulkitaan mielivaltaisesti.

Muiden Japanin tekijänoikeuslainsäädännön uhrien joukossa ovat muun muassa Linux-distrot, joilla on esiasennettu rippaukseen liittyviä sovelluksia.

Lokakuusta lähtien Japanissa laittomasta lataamisesta tai DVD-varmuuskopioinnista voi saada 2 vuoden vankeustuomion tai 2 miljoonan jenin sakot. Teoriassa myös YouTubessa tekijänoikeuden alaista materiaalia luvattomasti sisältävän videon katsomisesta voi saada saman tuomion.

Kirjoittaja: Panu Roivas @ 27. heinäkuuta, 2012 19:27
Toimittajan Panu Roivas bio
Tägit
Japani DRM piratismi varmuuskopiointi lainsäädäntö
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen
 • 8 kommenttia
 • horgh

  En edes löydä sanoja sille, kuinka syvältä ja miten monelta eri tapaa tämä on väärin. Siis kansalaisten oikeuksia poljetaan ympäri pallon jatkuvasti kiihtyvään tahtiin. Valtio määrää mistä saa puhua tai kirjoittaa. Järkyttävää kehitystä. On aika herätä meidän kaikkien. Tämä on pysäytettävissä, lammaslauma sitä ei pysäytä, taistelun aika on NYT.

  27.7.2012 21:38 #1

 • syrtek66

  Todellakin on aika havahtua, sananvapautta on puolustettava.  "History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

  27.7.2012 21:48 #2

 • G_N_G

  Onhan se hyvä vaan puhua, kun mitää kumminkaa tapahdu ikinä.

  28.7.2012 00:15 #3

 • Lumikki

  "Onhan se hyvä vaan puhua, kun mitää kumminkaa tapahdu ikinä."

  Passiivinen negatiivinen asenne ei ainakaan saa mitään aikaiseksi. Joten parempi edes puhua jos ei muuta vaivaudu tekemään.

  Pahin asia on välinpitämättömyys ja tekemättämyys. Eli sitten jälkikäteen puhutaan kuinka huonosti asiat on vaikka muut sanoi jo aikaisemmin että jos ei tee yhtään mitään niin siitä ei hyvää seuraa. Katsokaa hieman tulevaisuuteen eli mihin asiat johtaa jos niille ei tee mitään.

  Joten jos haluaa parantaa "tulevaisuutta" niin pitää tehdä jotain "vääryttä" vastaan.

  Meillä kuluttajilla on kaksi tärkeää asetta. Suu jolla tuoda asioita esille. Sekä lomakko jolla "äänestää" mitä "yhtiöitä" rahalla tukee.

  Jos viihdeteollisuus loppaa "tekijäoikeuksilla" ihmisoikeuksia ja sananvapautta vastaan niin vähentäkää viihteen ostamistanne. Sillä on suora vaikutus, koska ette voi määrätä mitä muut tekee vain sen mitä itse teette. Itse olen jo sanonut paljon asioista ja vältelen huonojen yhtiöiden tuotteiden ja palvelujen ostamista.

  28.7.2012 14:27 #4

 • himpo

  Oliko se niin että en saanut enää käyttää sanaa AnyDVD keskustelussa?

  28.7.2012 21:35 #5

 • Raattis

  Vai niin... Edistystä.

  Harmi, että päättäjät elävät pää perseessä, koska muuten he näkisivät heti tällaisten pykälien harmillisuuden.

  Ja saanen muistuttaa, että ilman japanilaisia rippaajia ja menneiden aikojen VCR-koipioita esimerkiksi anime ja manga eivät voisi mitenkään olla maailmanlaajuinen bisness. Toki 95% länsimaisista animen katsojista edelleen warettaa piirrettynsä, mutta loput 5% ovat silti merkittävä markkinaosuus.

  Voisiko myös olla, että kulttuurin leviämisellä on joku arvo, joka ei tosin näy herra Johtajan palkkapussissa? Japani ei varmasti olisi länsimaissa niin pinnalla, kuin se on, ilman japanilaisesta mediasta ja kulttuurista kiinnostunutta weeabookansaa.

  Suojeleeko tämä pykälä jotakuta? Saadaanko sillä lisää asiakkaita jollekin? Ei. Vai muistatko joskus päättäneesi ostaa elokuvan, jos sitä ei löytynyt torrent-sivustolta, DC++-hubilta tai mistä lie? Muistatko myös kuinka lapsena ja opiskelijana oli aina riittävästi rahaa ostaa elokuvia ja musiikkia? En minäkään.

  29.7.2012 11:10 #6

 • yamaneko

  Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti himpo: Oliko se niin että en saanut enää käyttää sanaa AnyDVD keskustelussa?
  Vai oliko se niin ettei saanut linkata tai tehdä esim. ohjeita miten moisia käytetään. Kerta kaikkiaan mainio ohjelma kyllä, kuten DVDFab myös. :D

  29.7.2012 16:09 #7

 • PELAAJA1983

  Itsellä juurikin pelkona se että tälläisiä mielivaltaisesti tulkittavia lakeja tullaan tehtailemaan lisää ympäri maailman.

  Nämähän ei koskaan tule vaikuttamaan vaikutusvaltaisimpiin henkilöihin vaan esimerkiksi pääsevät yksittäiset tavalliset kuluttajat.

  Uskon kuitenkin että jos/kun barrikadeille noustaan puolustamaan ihmisten vapauksia niin maailmassa olisi tietotaidoiltaan sellaisia henkilöitä jotka voisivat mahdollistaa vastalauseeksi jonkinlaisen kyberiskun.

  Put Them Together And Go Boom Boom Boom Man

  3.8.2012 19:36 #8

© 2021 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud