Tv-valmistajat sopivat hinnoista 10 vuoden ajan - EU:lta ennätyksellinen 1,47 miljardin sakko
Euroopan komissio on määrännyt kuusi tv-valmistajaa maksamaan ennätyksellisen 1,47 miljardin euron sakot kymmenen vuoden ajan ylläpidetystä hintakartellista. Yhtiöiden joukossa on aasialaisia ja eurooppalaisia valmistajia kuten Philips, LG Electronics, Panasonic ja Samsung.
Komission mukaan televisioiden ja tietokonenäyttöjen kuvaputkia valmistaneiden yhtiöiden johtajat pitivät säännöllisiä tapaamisia, joissa sovittiin komponenttien hinnoista ja markkinoiden jakamisesta yhtiöiden kesken. Kartellia pidettiin kuluttajan kannalta erityisen vahingollisena, sillä kuvaputki muodosti niin merkittävän osan valmiin tuotteen hinnasta.
Suurimmat sakot joukosta saa hollantilainen Philips, joka joutuu maksamaan 313,4 miljoonaa euroa. LG:n sakkosumma on 295,6 miljoonaa ja Panasonicin 157,5 miljoonaa euroa. Muita maksajia ovat Samsung SDI, ranskalainen Technicolor ja japanilainen Toshiba. Myös taiwanilainen Chunwa osallistui kartelliin, mutta se vältti rangaistuksen paljastettuaan kartellin olemassaolon Eu-viranomaisille.
Komission kertomien yksityiskohtien mukaan yritysten johtajien sopimien suurempien linjojen lisäksi yhtiöiden alempi johto tapasi toisiaan jopa viikoittain sopiakseen käytännön asioista. Lisäksi jäsenet pitivät toisiaan silmällä vierailemalla toistensa tehtaissa valvomassa, ettei kukaan ylitä yhteisesti sovittua kapasiteettiaan.
12 KOMMENTTIA
mcmopo1/12
Ehkä tämä voisi tuoda hieman parempaa valoa Sonyn tulevaisuuteen.
Lumikki2/12
Tässä taas nähdään kuinka yritykset ovat niin rehellisiä ja kunniallisia ;-)
Jalot puhee ja teot täysin toista. Vain raha merkitsee.
jorgga3/12
Voisivat tutkia myös polttoainekartellin.
himpo4/12
Jos joku ehdottaa että liityppä meidän kartelliin niin kannattaa mennä mukaan, täyttää taskut rahoilla ja sen jälkeen viheltää pillillä peli poikki ja saat pitää rahat, hieno systeemi.
En ole koskaan ostanut yhtään telkkaria, koska sukulaiset ja kaverit on aina tuoneet uuden tilalle kun vanha on hajonnut, nyt käytössä BEKOn 20" putki ;)
zipzap5/12
Tähänkin hommaan pitääisi saada mahdollisuus joukkokanteenseen. Jokainen asiakas voisi vaatia hyvitystä korkoineen. Kuka saa nämä rahat nyt? Ei ainakaan se, joka on ostanut 100 miljoonaa televisiota. Elektroniikka alalla ei voi olla paljon kilpailua jos saadaan 50% voittoa tuotteesta.
Tarpeeseen meni (vahvistamaton)6/12
Korvaukset meni oikeaan osoitteeseen, eli EU:lle.
chatboy7/12
Jep, jos EU vielä voisi tarkentaa mihin rahat tarkalleen menevät? Eikös siellä työntekijät osastopäällikköineen ole aika palkkakuopissa...
teme5658/12
Jos multa kysytään, niin tällaiset kartellisanktiot on tottakai oikein, mutta sakkojen osoite on väärä. Ei EU ole niitä ansainnut yhtään sen enempää kuin kartellissa osallisena olleet firmatkaan. Ne rahat kuuluvat eurooppalaisille kuluttajille. Mutta koska itseä nyt ei henkilökohtaisesti kiinnosta, jos saisin euron tai kaksi hyvitystä joskus kymmenen vuotta sitten ostamastani telkkarista, lahjoittaisin mielelläni oman osani korvaussummasta esim. Unicefille tai WWF:lle.
Lauzi9/12
Tässä nyt on moni ymmärtänyt sakon väärin. Ei sillä ole tarkoitus kerätä korvausta pienelle ihmiselle, vaan rankaista väärin toiminutta firmaa.
Vähän pelottaa, että tälläisellä perseilyllä on kuitenkin saatu huomattavasti enemmän rahaa, kuin mitä sakkoihin menee ja homma tulee jatkumaan samanlaisena.
mvalve10/12
Loppupeleissä se sakko kuitenkin peritään meiltä kujuttajilta, kun seuraavan kerran hommataan noiden merkkisiä vempaimia.
chmod11/12
Eiköhän näihin sakkoihin oltu jo varauduttu aikapäiviä sitten ..kuluttajat tämänkin sanktun maksaa aina loppupeleissä kuitenkin.
arivesa12/12
EU-komissio ei ole millään mittarilla tuomioistuin. Mihinkäs instanssiin näistä "tuomioista" valitetaan? Hölynpölyä,lähinnä moralisointia.
Jatkomyyntiä lie vaikea estääkään, koska kaikki noita tarttee.
Lisäksi jo vanha juttu.
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT