AfterDawn logo

Yli 33 000 kappaleen luvattomasta jakelusta vain parin tonnin korvaukset

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
11 kommenttia

Suomessa annettavat tuomiot tekijänoikeudella suojatun musiikin luvattomasta nettijakelusta vaihtelevat runsaasti, sillä Rovaniemen hovioikeus on pitänyt voimassa Oulun käräjäoikeuden vuonna 2009 tekemän päätöksen, jossa yli 33 000 kappaleen luvattomasta jakelusta korvattavaa tuli alle 2 000 euroa.

Vertailun vuoksi vuonna 2008 muutaman tuhannen musiikkikappaleen luvattomasta jakelusta määrättiin korvauksia 3 500 ja 5 000 euroa. Lisäksi vuonna 2009 8 000 kappaleen luvattomasta jakelusta piti maksaa 14 000 euron korvaukset.

Suurempia korvauksia olisi kyllä haluttu tässäkin tapauksessa, sillä ÄKT vaati yli 16 500 euroa ja Teosto runsaat 3 300 euroa. Oikeuden mukaan sopivampi korvaussumma molemman osapuolen osalta oli kuitenkin 10 prosenttia vaaditusta, joten vertaisverkon kautta musiikkia jakanut mies joutuu korvaamaan ÄKT:lle 1 650 euroa ja Teostolle 331 euroa.


Oikeus otti Kaleva-lehden mukaan korvauspäätöksessä huomioon mm. MP3-kappaleiden laadun, käyttötavan ja käyttöajan.

11 KOMMENTTIA

trooper781/11

Naurattaa... nyt siis jaettavan musiikin laatu ja käyttöaika vaikuttaisi korvaussummien määrään. Tuohan kuulostaa tyhmemmältä kuin TO-mafian keksimät laskukaavat, jolla he kehittävät korvausvaatimuksiinsa tarvittavat summat.

Nämä oikeudenkäynnit pitäisi lopettaa kokonaan. Oikeuden päätökset ovat yhtä arpapeliä kun syyttäjät ja tuomarit keksivät kilvan uusia näkökulmia. Toinen syytetty saa 100e mätkyt, toisen korvaussummassa on nollia hiukka enemmän... joku pääsee pelkällä varoituksella.

Nyt vittu oikeesti.....

mjk2/11

Nyt korvaukset ovat juuri sinnepäin...kuten edellä sanottiin niin paula Koivuniemi ei ole stara vaan Gaga etc, huvittavaa. No nyt ollaan suomessa :p.

LordPepsi3/11

alkaa jo hinnat oleen jo sinääsä normaalien ihmisten rajoissa..

mbsjoblom4/11

Joo, normaalin inhimillisyyden rajoissa ehkä, mutta mielestäni oikeudenmukaisuus toteutuu vasta kun tiedonjako internetissä on vapaata. Tällaiset oikeudenkäynnit ovat jotain mitä ei voi oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa sallia.
Ns. Tekijänoikeusjärjestöt ovat todellisuudessa mafiarikollisjärjestöjä.

Anestic5/11

Ai miten vapaata?? Minusta kyllä pitää maksaa jos joku tekemästään jotain haluaa. Eriasia on tietysti kenelle maksetaan ja kuinka paljon, mutta ei missään nimessä vapaaksi. Sitä ei voi millään perustella kuin itsekkyydellä.

Lumikki6/11

Minusta molemmat osapuolet syyllistyvät rikokseen.

Eli jos henkilö jakaa jotain joka on kiellettyä, niin kyllä se on rikos. Toisaalta jos jakaja ei viitsi suojata asiaa mitenkään, niin kyllä se on hieman sama kuin houkutella toiset tekemään rikoksia. Ihminen joka tekee jotain mikä johtaa toisen osapuolen taloudellisiin tappiohin on kyllä tietoinen toiminastaan, mutta kyllä ytityksenkin pitää välittää tietoturvastaan sen verrran että ei houkuttele ihmisiä rikoksiin. Ei se ole mikään syy että pelkän taloudellinen voiton takia on halvempaa olla suojaamatta asioita, kuin suojata asiat niin että asiattomat eivät pääse käsiksi asioihin joihin heidän ei pitäisi. Minusta tuo on tietoturvan laiminlyöntiä yrityksen puolelta.

Asia on vähän niin kuin että yrityksellä on henkilörekisteri, joka on käytettävissä internetin kautta. Jos joku hakkeri murtaa se helposti ja kaikki henkilötiedot varastetaan, niin kyllä minusta yrityskin on tuosta vastuussa. Sillä heidän tietoturva tasonsa oli riittämätön.

Miksi yrityksien sallitaan toimia kuten uutisen tapauksessa. Laittaa sopimusehtoon että älä tee näin, se on rikos, mutta annetaan yrityksen tehdä asioita ilman mitään tietoturvaa. Sitten kun tapahtuu jotain yritys pääsee asiasta vain sanomalla "oho, me korjataan asia". Tässäkin tapauksessa todennäköisesti yritys päätti olla suojaamatta, koska oli kiire saada tuote markkinoille, eikä välitetty pistää rahaa tietoturvaan. Puhdasta voiton maksimointia, välittämättä seurauksista.

tonttila7/11

Onpahan noissa summissa edes järkeä verrattuna jenkkeihin. Ja sen verran voitaisiin vetää kotiinpäin että ladataan ja jaetaan vain ulkomaalaista tuotantoa!?!

himpo8/11

Ymmärrän kyllä että kulttuuria pitää jakaa, mutta että kymmeniätuhansia kappaleita kerralla, siinä kyllä kerjää itselleen ongelmia.

Itse voin pitää vain kymmenen asiaa jaettuna kerrallaan joten ketään ei ole kiinnostanut mitä teen, ja hyvä niin.

Suomessa korvaukset ovat näemmän hieman alakanttiin, ei mitään 100k€/kappale korvauksia, mutta voisi olla 1€/kappale.

coocie989/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti himpo:

Ymmärrän kyllä että kulttuuria pitää jakaa, mutta että kymmeniätuhansia kappaleita kerralla, siinä kyllä kerjää itselleen ongelmia.

VPN:llä onnistuu helposti. Ei tule edes hiki.

horgh10/11

Oikeusmurha jälleen. Miksei uskota lukuisiin tutkimuksiin, joissa on aina todettu "laittomasti" lataavien myös käyttävän eniten rahaa kulttuuriin?

yourJoost11/11

no enkös ole jo tosta latauksesta korvaukset maksanut, mikäli noita lisämaksullisia medioita ostan? tosin en nii tee, koska eeuusta noita lähes ilmaiseksi. ja miksi nua to-mafiat kiusaavat yrittäjiäkin? niinku tua verkkokauppa.comin tapauskin. eeuuha lupailee vapaata tavaran ja kaupan käyntii..............

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT