AfterDawn logo

Vuosi 2007 pakettiin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
6 kommenttia

Näin päättyi vuosi 2007 ja uusi alkoi. Monessa "uudenvuoden puheessamme" olemme kuvanneet päättyneitä vuosia "evoluutioksi" aiempaan nähden, mutta tällä kertaa tuntui, että jotain oikeasti uuttakin tapahtui digitekniikan saralla (tai ainakin aiemmin syntyneet tekniikat alkoivat vihdoinkin lyömään itseään läpi).

Eli varsin mielenkiintoinen vuosi takana, vaikka näin kinkunsulattelun jälkitunnelmissa aivan kaikkea vuoden aikana tapahtuneista asioista tuskin vielä osaakaan pistää oikeaan perspektiiviin.

Niin ja tapahtuihan toki paljon myös omalle sivustollemme. Mutta asiaan...

Digitelevisio

Suomessa varmasti eniten kahvipöytäkeskustelua herättänyt digitekniikkaan liittyvä mullistus oli analogisten televisiolähetysten loppuminen syyskuun alussa. Tässä rytinässä suomalaiset siirtyivät yli puolen vuosikymmenen siirtymäajan jälkeen vastaanottamaan viimeinkin pelkästään digitaalisia televisiolähetyksiä.

Jotta asiat eivät olisi menneet ihan putkeen, Yleisradio onnistui sekoilemaan tiedotuksessaan ja politiikassaan täydellisesti ja pitkitetyn juupas-eipäs -toilailun jälkeen päädyttiin tilanteeseen, jossa analogilähetykset jatkuvat vielä vuoden 2008 helmikuun loppuun asti, mutta ainoastaan kaapeliverkoissa.


Ja että lehtien yleisönosastot saisivat lisätäytettä, markkinoilla tuntui edelleen -- lähetysten yli puolen vuosikymmenen alkamisen jälkeenkin -- olevan valtava määrä ns. sekundalaitteita, jotka eivät toimi kuluttajien toivomalla tavalla. Osa digisovittimista sekoilee DVB-standardiin kuuluvien tekstien kanssa (joko aina tai huonoissa lähetysoloissa) ja kenties osa bokseista vain oli keskivertokuluttajille liian monimutkaisia käyttää. Niin tai näin, digisiirtymä tapahtui ja syntipukiksi kaikkiin ongelmiin saatiin Yleisradio -- tämä näkyi kymmenien tuhansien irtisanottujen TV-lupien muodossa.

Digisiirtymä kuitenkin pakotti ihmiset päivittämään samalla olohuoneestaan löytyvää kalustoa ja tästä hyötyivät etenkin taulutelevisiovalmistajat, jälleen kerran. Nyt erona edellisvuoteen oli selkeästi ns. FullHD-tarkkuuteen pystyvien televisioiden suosion kasvu (mm. laitevertailussamme suosituimpien televisioiden listalle ei enää montaa alle 1080p -tarkkuuteen pystyvää televisiota yltänyt). Tämä luonnollisesti oli seurausta myös laitteiden hintakehityksestä, sillä FullHD-televisioiden hinnat laskivat jo tuhannen euron pintaan useilla eri valmistajilla.

Samalla myös digiboksien myynti tuntui painottuvan tallettaviin digibokseihin -- voitaneen olettaa, että ne kotitaloudet jotka olivat jo aiemmin ostaneet "perusboksin", huomasivat kuinka työlästä on videoiden ja digiboksin yhteensovittaminen ja päätyivät ostamaan perheen uudeksi "ykkösboksiksi" tallettavan digiboksin.

HD DVD ja Blu-ray - sota alkoi

Jo vuonna 2006 saatiin ensimmäinen häivähdys teräväpiirtoformaattien tulevasta taistelusta, mutta vuonna 2007 sota kuluttajien sieluista alkoi toden teolla, ensin Yhdysvalloissa ja loppuvuodesta myös Euroopassa. Vielä alkuvuodesta soitinten hinnat olivat pääsääntöisesti yli 500 euroa, mutta jo loppuvuodesta halvimmat HD DVD -soittimet maksoivat Suomessakin alle 300 euroa ja Blu-ray -soitintekin hinnat laskivat lähemmäs 400 euroa. Yhdysvalloissa meno oli vielä hurjempaa ja siellä hintoja tiputeltiin kilpaa pitkin vuotta ja hetkellisesti HD DVD -soittimia sai alennusmyynneistä alle 100 dollarin.

Nykyisellä hintakehityksellä voitaneen ennustaa helposti, että perinteinen, pelkästään DVD:tä toistava soitin tulee katoamaan kaupoista ehkä jo kuluvan vuoden aikana tai ainakin pelkkien DVD:tä toistavien soitinten rooliksi jää 30-90 euron hintahaarukasta soitinta etsivien kuluttajien kosiskelu. Kun Suomessakin ensimmäiset teräväpiirtosoittimet tipahtavat alle 200 euron hintaluokkaan, alkaa niitä varmasti ilmestymään myös "tavallisiin" koteihin uudeksi "DVD-soittimeksi". Mutta varsinaisen formaattisodan ratkaisuun on vielä pitkä matka, sillä molempia formaatteja toistavat soittimet pysyvät edelleen peruskuluttajien tavoittamattomissa.

HD DVD murtuu -- ja niin murtuu Blu-ray:kin

Molemmissa teräväpiirtoformaateissa käytettävä AACS-kopiointisuojaus naksahti auki varsin näppärästi asiansa osaavien harrastajien toimesta jo vuoden 2006 joulukuussa, mutta varsinainen kuluttajien hemmottelu alkoi vasta vuoden 2007 helmikuussa, kun Slysoft julkaisi suositun AnyDVD:n teräväpiirtoversion, AnyDVD HD:n. Vieläkään teräväpiirtoelokuvien varmuuskopiointi ei ole ihan joka pojan hommaa, koska tyhjät teräväpiirtolevyt maksavat lähestulkoon ostetun elokuvan verran ja polttavista asemistakin saa maksaa noin 500 euroa.


Mielenkiintoisemmaksi asian tekeekin se, että HD DVD:n viralliset speksit tukevat hyvin vähän mainostettua "aliformaattia", joka kulkee useilla eri nimillä -- formaattia kutsutaan mm. miniHD DVD:ksi sekä 3X DVD:ksi. Myös mm. PS3 tukee vastaavaa Blu-rayn formaattia, jossa se kulkee hirviönimellä AVCHD DVDR.

Konseptin ideana on se, että tavalliselle, kymmeniä senttejä maksavalle DVDR-levylle voidaan polttaa HD DVD tai Blu-ray -elokuva valikoineen, kunhan sisältöä karsitaan tai hieman pakataan niin, että se mahtuu esin. 8.5 gigatavuun, joka tyhjälle kaksikerroslevylle mahtuu. Ja soittimet toistavat nämä levyt aivan kuin ne olisivat aivan tavallisia teräväpiirtolevyjä.

Koska HD-elokuvissa pakkausformaatti on yleensä AVC. saadaan jo 8 gigatavuun mahtumaan erittäin hyvällä kuvanlaadulla varustettua FullHD-kuvaa, kunhan levyiltä löytyvät ekstrat, "ylimääräiset" audioraidat, jne poistetaan. Eli nyt vain odotellaan jotain CloneDVD:n kaltaista työkalua HD-elokuvien pakkaukseen ja tämän jälkeen voidaan jo kotioloissa, ilman HD DVD tai Blu-ray -asemaa polttaa "täydellisesti" toimivat varmuuskopiot myös HD-elokuvista -- DVDR-levyille. Yli kolmekymmentä euroa maksavien elokuvien ostajille varmasti ilahduttava tieto -- se joulupukin lapsille tuoma HD-piirretty ei ehkä sittenkään mene käyttökelvottomaksi jo loppiaiseen mennessä, jos arkikäytössä tilalla käytetäänkin DVDR:lle tehtyä varmuuskopiota.

iPhone

Ehkä Facebookin ohella vuoden hypetetyin tekninen tuote oli Applen iPhone, joka aiheutti ennennäkemättömän mediakohun jo ennen ilmestymistään. Vaikka puhelimen myyntiluvuissa puhutaan lähinnä sadoista tuhansista kappaleista kuukausitasolla, kun markkinajohtaja Nokia puhuu kymmenistä miljoonista, oli iPhonen julkistus esimerkki siitä, miten muut kännykkävalmistajat voisivat oppia Applelta median pyörittämisen pikkurillin ympärille.

Mutta itse puhelin olikin jotain todella hienoa -- teknisesti se häviää käytännössä kaikille Nokian älypuhelinmalleille ja puhtaasti speksejä tuijottamalla iPhonen pitäisi suorastaan hävetä esim. N95:n rinnalla. Mutta, se iso mutta onkin käyttöliittymässä ja kaiken "helppoudessa", eli pääasiallisesti laitteen käyttöliittymä, ohjelmat ja ratkaisut vain yksinkertaisesti toimivat kuten käyttäjä niiden olettaakin toimivan, eikä kuten suunnitteluinsinööri on päättänyt niiden toimivan.


iPhonen suurin anti puhelinmaailmalle saattaa kuitenkin piillä siinä, että se toi ensimmäistä kertaa monien kuluttajien käsiin langattoman laitteen, jossa nettiselaus ja koko laitteen lähes täysi integrointi nettiin on tehty oleelliseksi ja näkyväksi osaksi koko tuotetta. Ja tämä saattaa päättää kymmenen vuotta kestäneen jahkailun siitä, milloin mobiilinetti vihdoinkin "tulee".

AfterDawn vuonna 2007

Vuosi 2007 oli jälleen sivustollemme varsin suopea, sillä etenkin suomenkielinen sivustomme kasvoi jälleen kerran reipasta tahtia. Loppuvuoden huipennus hyvälle vireelle saatiinkin vuoden viimeisellä viikolla, kun suomalaisia sivustoja mittaavan TNS Metrixin mukaan kasvoimme Suomen suurimmaksi IT-alan sivustoksi, ohi vuosia listaa hallineen SanomaWSOY-konserniin kuuluvan MBNetin.

Toinen yllättäjä vuoden mittaan on ollut sisarsivustomme download.fi, jonka liikenne on lähes kaksinkertaistunut vuoden takaisista luvuista. Otimme palvelun mukaan myös TNS Metrixin mittaukseen pari viikkoa sitten ja vaikka luvut eivät vielä olekaan julkisia, on myös download.fi tulossa varsin mukaville "sijaluvuille" Suomen suurimpien sivustojen listalla.

Erikoisin piirre vuodessa oli kuitenkin se, että yrityksemme AfterDawn Oy teki tänä vuonna historiansa ensimmäisen yrityskaupan ostamalla varsin tunnetun Puhelinvertailu.com-sivuston heinäkuun alussa. Sivuston osto täydensi kasvuamme tuotevertailupalveluissa ja sivusto tulee lähikuukausina kokemaan ensimmäisen isomman uudistuksensa, jonka sisällöstä kerromme vasta hieman myöhemmin tänä vuonna.

Tiimiimme liittyi taas vuoden mittaan muutamia uusia kasvoja: malagant tuli mukaan vahvistamaan suomenkielistä uutistiimiämme helmikuun lopulla ja englanninkieliseen tiimiimme liittyivät uusina jäseninä DVDBack23 sekä vurbal.


Suomenkielinen AfterDawn ei vuoden 2007 aikana kokenut mitään hirvittävän suuria uudistuksia, lähinnä keskityimme pienten asioiden paranteluun pitkin vuotta. Vuoden mittaan sivuille saatiin mm. kahdeksan vuotta suunniteltu aikavyöhykkeiden käyttöönotto, "hintakori"-tyyppinen ostoslistapalvelu laitevertailuun, toistakymmentä uutta tuoteryhmää laitevertailuumme sekä nippu erinäköisiä muita uudistuksia. Suurin muutos sivustoille tapahtui oikeastaan näkyvän osan takana, kun vaihdoimme palvelinfarmimme uuteen, jonka ansiosta sivuston nopeus ja käytettävyys parantuivat selkeästi.

Vuosi 2008...

Tulevan ennustaminen on aina riskialtista, joten lienee turvallisinta sanoa, että vuosi 2008 todennäköisesti tulee näkemään olemassaolevien teknologioiden kehittymistä ja yhdistymistä. Digitaalinen viihdetekniikka alkaa olemaan teknisiltä toteutuksiltaan hyvin "valmista" monelta osin, mutta vieläkin tästä miljardien eurojen arvoisesta bisneksestä puuttuu tahto yhdistää kaikki olemassaolevat osat sulavasti ja helposti yhteentoimivaksi paketiksi. Eli veikkaan, että vuonna 2008 tullaan näkemään ensimmäisiä isojen valmistajien yrityksiä yhdistää kaikki kodin viihde-elektroniikka saumattomasti yhteenhengittäväksi kokonaisuudeksi. Microsoft tätä on yrittänyt jo useamman kerran, mutta monopolistinen Windowsin ja sen johdannaisten pakottaminen ei näköjään tuota hedelmää. Ehkäpä vuonna 2008 syntyy vihdoinkin jotain varteenotettavaa "avointa" rajapintaa, joka joskus tulevaisuudessa yhdistäisi televisoiden, digiboksien, tietokoneiden, NAS-palvelinten, DVD-soitinten ja vahvistinten sekamelskan yhdellä käyttöpaneelilla ja yhdellä ohjaimella toimivaksi paketiksi.

Vuosi 2008 tulee olemaan AfterDawnillekin mielenkiintoinen -- olemme testaamassa ruotsinkielistä sivustoamme ja palvelu tultaneen avaamaan länsinaapurin käyttäjille jo lähiviikkoina. Mikäli AfterDawn onnistuu saavuttamaan Ruotsissakin jonkinlaista suosiota, voi hyvinkin olla, että lähitulevaisuudessa ei ole mitenkään utopistista nähdä sivuston yläkulmassa tuttujen lippujen lisäksi myös muutamia uusia maita.

Luonnollisesti tulemme myös satsaamaan vahvasti suomenkieliseen sivustoomme -- laitevertailu ja keskustelualueet tulevat olemaan korkealla listoillamme kun mietimme kehityskohteita, mutta luonnollisesti myös uutistoimitukseen, ohjelmapäivityspuoleen ja oppaisiin tullaan panostamaan erittäin paljon.

Mutta tässäpä tämä, paljon jäi kertomatta, esim. pelikonsoleiden jatkuvasta sodasta ja PS3:n lanseerauksesta Euroopassa, Pirate Bayn kasvusta, erilaisten torrent-sivustojen "katoamisista" ja vaikka mistä. Mutta tässähän auttaa uutisarkistomme.


Kaikenkaikkiaan erittäin hyvä vuosi takanapäin, toivottavasti vielä parempi edessäpäin.

Loistavaa uutta vuotta 2008 koko AfterDawnin ylläpidon puolestaa toivottaa

-Petteri Pyyny, webmaster
AfterDawn.com

6 KOMMENTTIA

Jannejt1/6

Hieno yhteenveto :) Ja sitten positiivisin katsein vuoteen 2008...

bchief2/6

todellakin.

kiitos vain afterdawnille kuluneesta vuodesta, paljon on tullut opittua tietokoneiden ihmeellisestä maailmasta tämän sivuston kautta. :)

firece3/6

Tekeköhän afterdawn tänäkin vuonna yrityskauppoja?

Tarmo784/6

Facebook ja iPhone on kyllä ylihypetetyimmät (hieno sana) asiat tänä vuonna.

Mitä uutta Facebook tuo jo aiempiin vastaaviin palveluihin? IRC-Galleria, MySpace, jne..?

iPhone taas on hieno medialaite, mutta sen voi saada ainoastaan tekemällä huonon tai aivan paskan sopimuksen. Minulle on riittänyt Nokia E61, kun saan sen ilman kytkyä ja lyömättä 1000 euroa pöytään. iPhone kyllä näyttää paremmalta, mutta ei nyt sentään monta sataa euroa paremmalta (yli 500 euroa enemmän).

jehu805/6

Siinä oli vuosi 2007 paketissa ja nyt odotellaan vuodelta 2008 mukavaa uutta vuotta! Ehkä nuo arkadianmäen hullut tulee vähemmän hulluiksi ja kumoavat nykyisen tekijänoikeuslain :)

matrix826/6

Hyvät uudet vuodet kaikille Afterdawnin jäsenille ja käyttäjille!

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT