AfterDawn logo

Espanjassa otettiin käyttöön uusi supertietokone

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Uusin maailmanluokan eurooppalainen supertietokone MareNostrum 5 otettiin tänään käyttöön Barcelonassa Espanjassa, kertoo Euroopan komissio tiedotteessaan.

Kyseessä on yksi maailman kymmenestä tehokkaimmasta supertietokoneesta ja se on useiden eurooppalaisten tutkijoiden ja teollisten käyttäjien käytettävissä maaliskuusta 2024 alkaen.

MareNostrum 5:n huipputeho on 314 petaflopsia eli 314 miljoonaa miljardia laskutoimitusta sekunnissa. Se on myös Euroopan ympäristöystävällisin supertietokone. Se on erittäin energiatehokas ja toimii täysin kestävällä energialla, ja sen tuottamaa lämpöä käytetään ympäröivän rakennuksen lämmittämiseen.

Uudella supertietokoneella on useita käyttökohteita, ja se on erityisesti suunniteltu ratkaisemaan monimutkaisia tieteellisiä ongelmia.

Kone helpottaa esimerkiksi eurooppalaista lääketieteellistä tutkimusta tukemalla lääkkeiden ja rokotteiden kehitystä ja tekemällä simulaatioita virusten leviämisestä, mutta MareNostrum 5 on suunniteltu myös tekoälyn kehittäjien käyttöön, sillä se käyttää edistyneimpiä tällä hetkellä saatavilla olevia kiihdytinsiruja.


Uusi supertietokone tukee muita EU:n aloitteita, kuten Destination Earth -aloitetta, jonka tavoitteena on laatia Maasta huipputarkka digitaalinen malli, ja eurooppalainen ihmisen virtuaalikaksonen (European Virtual Human Twin), jonka komissio myös käynnisti tänään. Eurooppalainen ihmisen virtuaalikaksonen on aloite, joka antaa tutkijoille paremman kuvan ihmiskehosta ja parantaa terveydenhuoltoa ja yksilöllistä hoitoa.

"MareNostrum 5 on merkittävä edistysaskel Euroopan suurteholaskennassa, ja se liittyy jo ennestään vahvaan supertietokoneiden joukkoon EU:ssa. Se parantaa valmiuksia monilla aloilla, erityisesti terveydenhuollossa. Tämän lisäksi se on Euroopan toistaiseksi vihrein supertietokone ja toimii täysin uusiutuvalla energialla. Tämä osoittaa, että digitaalinen ja vihreä siirtymä voivat edetä käsi kädessä", kommentoi Euroopan digitaalisesta valmiudesta vastaava johtava varapuheenjohtaja Margrethe Vestager.

Uuteen järjestelmään on investoitu yhteensä yli 151 miljoonaa euroa, joilla katetaan sen hankinta ja ylläpito. EU:n osuus investoinnista on 50 prosenttia. Toiset 50 prosenttia tulevat Espanjan johtamalta yhteenliittymältä, johon kuuluvat myös Portugali ja Turkki.


MareNostrum 5 täydentää Euroopan suurteholaskennan yhteisyrityksen (EuroHPC) nykyisiä supertietokoneita:

  • Discoverer Bulgariassa
  • MeluXina Luxemburgissa
  • Vega Sloveniassa
  • Karolina Tšekissä
  • LUMI Suomessa
  • LEONARDO Italiassa
  • Deucalion Portugalissa

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki