AfterDawn logo

Adobe pakotti pienen sovelluskehittäjän vaihtamaan sovelluksensa logon

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Kuvankäsittely- ja video-ohjelmistoistaan tunnettu Adobe on pakottanut pienen, mutta suositun sovelluskehittäjän vaihtamaan ohjelmansa logon.

Kyseessä on erikoinen tavaramerkkivääntö, jossa Adobe puolustaa omaa logoaan. Mutta kohde on erikoinen. Adoben oma logo on tyylitelty A-kirjaimesta. Adoben uhkailujen kohteena on puolestaan sovelluskehittäjä, jonka sovellus kantaa nimeä Delta - ja siksi sen logona on tyylitelty kreikkalainen delta-kirjain eli Δ.

Eli Adobe vaati logon vaihtoa yritykseltä, jonka logo kuvaa täsmälleen sovelluksen nimeä, johon logo yhdistyy. Adoben omassa nimessä tai yhdessäkään yhtiön tuotteen nimessä ei ole deltaa. Sen sijaan delta-kirjainta käytetään yleisesti mm. matematiikassa, musiikissa ja kemiassa.

Firma, joka joutui Adoben hampaisiin sovelluksen logonsa vuoksi, päätti kuitenkin taipua ja "räjäytti" delta-kirjaimen uudeksi logoksi:

Post by @altstoreio
View on Threads

Kyseinen sovellus on Nintendo-emulaattori iPhonelle ja sovelluksen kotisivuilla vanha logo on vielä näkyvissä vaikka iOS-sovelluksen ikoni onkin jo vaihdettu.

Ongelmallista asiassa ei ole se, etteikö Deltan logo muistuttaisi Adoben logoa. Sen sijaan ongelmallista asiassa on se, että Adoben logoa muistuttavaa symbolia on käytetty varsin laajalti jo tuhansia vuosia ennenkuin Adobe sen itselleen rekisteröi tavaramerkiksi.

Kriittinen ongelma on tietysti se, että molempien logoissa on oikeassa alakulmassa leikkaus samassa kohdassa. Mutta samaan aikaan, Nintendo-emulaattori ei mitenkään kilpaile Adoben tuotteiden kanssa eikä kenenkään voi olettaa sekoittavan tuotteita logojen samankaltaisuuden vuoksi. Vertailun vuoksi hyvin lähellä Adoben logoa, tyylitellyllä A-kirjaimella, ovat mm. Autodesk ja Apogee.

Aiheeseen vahvasti kytkeytyvä oikeusjuttu käytiin vuosituhannen alussa, kun Microsoft koetti estää muita käyttämästä sanamuotoista tavaramerkkiään, "Windows":ia. Tuolloin oikeus totesi tavaramerkin olevan mitätön, koska sitä oli käytetty laajasti jo kauan ennen Microsoftin graafisen käyttöjärjestelmän syntyä.

Tällä kertaa tilanteesta selvittiin sinänsä vähällä, kun Deltan kehittäjät taipuivat ja vaihtoivat suosiolla logonsa.

EDIT 20:22: Muokattu otsikkoa ja artikkelia kuvaamaan paremmin tapahtumien kulkua. Kiitoksia palautteesta lukijoillemme!

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki