Kuinka toistan Windows Media -tiedostoja (.wmv, .asf)
Johdanto
Videotiedostojen katseleminen tietokoneella ei aina ole kovin mutkatonta. Ongelmia aiheuttavat yleensä puuttuvat koodekit (codecit) ja splitterit, joiden vuoksi videotiedostot eivät toistu lainkaan tai mediasoitin toistaa vain audio- tai videoraidan.
Tämän opas on osa suurempaa kokonaisuutta, jonka avulla käyttäjä pystyy tunnistamaan missä formaatissa ongelmalliset videotiedostot ovat ja tämän jälkeen käyttäjä pystyy lataamaan ja asentamaan tarpeelliset ohjelmat, jotta videotiedostojen katselu onnistuu ongelmitta.
Tämän oppaan tarkoitus
Tässä oppaassa keskitytään siihen, kuinka Windows Media -tiedostojen (.wmv, .asf) toistaminen onnistuu tietokoneella. Oppaassa keskitytään pitkälti Windows-käyttöjärjestelmillä toimiviin ohjelmiin, mutta varsinkin helpon ratkaisun mediasoittimet toimivat myös Linux- ja Mac OS X -käyttöjärjestelmissä.
Videon tiedostomuodon tunnistamisessa auttaa Kuinka tunnistan videotiedoston -opas, joka käy läpi tiedostomuodon tunnistamisen eri ohjelmia apunakäyttäen.
Ohjelmat
Oppaassa tutustutaan mediasoittimiin ja koodekeihin+splittereihin. Kaikkia ohjelmia ei ole pakko tai edes suotavaa asentaa, vaan kannattaa miettiä, mikä ohjelma omalla kohdalla on sopivin, ja asentaa vain se.
Mediasoittimet:
- VLC : All in one -mediasoitin, jossa on lähes kaikki valmiina. Tämä on helppo ratkaisu.
- Media Player Classic : Hyvä yleissoitin, joka tukee useita eri koodekkeja ja splittereitä.
- Mplayer : All in one -mediasoitin, josta ei käytännössä puutu juuri mitään. Käyttöliittymä on kuitenkin hieman kehno. Tämä on helppo ratkaisu.
VLC:stä ja Mplayeristä on olemassa myös muita epävirallisia versioita, kuten Kantaris Media Player ja The KMPlayer, jotka kelpaavat myös VLC:n ja Mplayerin tilalle.
Koodekit (+splitterit):
- FFDshow : All in one -filtteri, joka toistaa ja pakkaa useita eri audio- ja videomuotoja.
Myös ns. codec packeja, eli koodekkipaketteja on olemassa. Paketit sisältävät usein hyvin kattavan valikoiman eri videoiden toistoon tarvittavia koodekkeja. Nämä paketit voivat kuitenkin joskus aiheuttaa ongelmia, eikä niiden asentamista, käyttöä tai mahdollisten ongelmien selvittämistä käsitellä tässä oppassa.
Kirjoittaja: Kaarlo Räihä