AfterDawn logo

OGG/OGM (.ogg, .ogm, .ogv) videoiden toisto

Toimivia ratkaisuyhdistelmiä OGM-tiedostoille:

Toimivia ratkaisuyhdistelmiä OGG/OGV-tiedostoille:


OGG-tiedostot kuuluvat Xiph.Org Foundation kehittämään multimediakokonaisuuteen. OGG- ja OGV-tiedostoihin on tarkoitus säilöä ainoastaan Xiph.Org Foundationin kehittämillä codeceilla pakattuja video- ja audioraitoja, jonka takia Tobias Waldvogel kehitti OGM-tiedostot, jotta myös muissa formaateissa olevia video- ja audioraitoja voitaisiin tallentaa OGG-määritysten mukaisesti.

OGG- ja OGV-tiedostojen osalta voidaan siis tietää mitä eri codeceja voi tulla vastaan, mutta OGM-tiedostojen kohdalla tilanne on hankalampi.

OGG- ja OGV-tiedostojen kohdalla VLC tai Mplayer hoitavat homman kotiin yleensä aina. Muiden mediasoittimien kanssa Illiminable DirectShow Filters -paketin asennuksen pitäisi riittää.

OGM-tiedostojen kohdalla VLC tai Mplayer hoitavat homman kotiin yleensä aina. Muiden mediasoittimien kohdalla toimiva yhdistelmä on yleensä Illiminable DirectShow Filters kuorrutettuna FFDshowlla. Ongelmia voivat kuitenkin aiheuttaa esim. Real Video -muotoiset videoraidat, jolloin täytyy itse asentaa puuttuvat codecit.

Tiedostojen käyttämät codecit kannattaa tarkistaa MediaInfo-ohjelmalla (Lue tarkemmin Media Infon käytöstä Kuinka tunnistan videotiedoston-oppaasta).

Yleisimmät koodekit:
Video

Audio

DivX

Dolby Digital

XviD

DTS

x264

AAC

Real

Vorbis

DivX:


DivX-codecilla pakatun videon toistoon kelpaa useampi codec. DivX, FFDshow ja XviD toimivat. FFDshown asetuksista (Käynnistä-valikosta ffdshow -> Video decoder configuration) kannattaa tarkistaa, että DivX-tuki on päällä, samoin myös XviD:in asetuksista (Käynnistä-valikosta Xvid -> Configure Decoder), jos niitä haluaa käyttää DivX-videon toistamiseen.

XviD:

XviD-codecilla pakatun videon toistoon kelpaa useampi codec. DivX, FFDshow ja XviD toimivat.

FFDshown asetuksista (Käynnistä-valikosta ffdshow -> Video decoder configuration) kannattaa tarkistaa, että XviD-tuki on päällä, samoin myös DivX:n asetuksista (Käynnistä-valikosta DivX -> DivX Codec -> Decoder Configuration Utility), jos niitä haluaa käyttää XviD-videon toistamiseen.

H.264 (x264):

H.264-yhteensopivan videon toistoon löytyy myös useampi codec. Tällä hetkellä ainoat ilmaiset ovat FFDshow ja DivX 7. Kaupallisia ovat mm. CoreAVC sekä Neron mukana tuleva H.264-purkaja. FFDshown asetuksista (Käynnistä-valikosta ffdshow -> Video decoder configuration) kannattaa tarkistaa, että H.264-tuki on päällä.

Real video:

Real videon toistoon ei juuri ole muita vaihtoehtoja kuin Real Alternativen asennus (Mplayerillä katsomisen ohella).

Dolby Digital/AC3:

Dolby Digital/AC3 -audioraitojen toistamiseen löytyy myös useampi vaihtoehto. mm. FFDshow ja AC3filter suoriutuvat näiden ääniraitojen toistamisesta. Näitä ohjelmia käyttäessä kannattaa myös tarkistaa asetuksista (Käynnistä-valikosta ffdshow -> Audio decoder configuration tai AC3Filter -> AC3Filter Config), että kaiuttimien määrä on asetettu oikein (siis sen mukaan, kuinka monta kaiutinta tietokoneessa on kiinni). Muuten osa äänistä saattaa jäädä kuulumatta.


AC3-tuki ja Stereo-ulostulo päälle FFDshown asetuksista


AC3-tuki ja Stereo-ulostulo päälle AC3Filterin asetuksista

DTS:

DTS-audioraitojen toistamiseen löytyy myös useampi vaihtoehto. mm. FFDshow ja AC3filter suoriutuvat näiden ääniraitojen toistamisesta. Näitä ohjelmia käyttäessä kannattaa myös tarkistaa asetuksista (Käynnistä-valikosta ffdshow -> Audio decoder configuration tai AC3Filter -> AC3Filter Config), että kaiuttimien määrä on asetettu oikein (siis sen mukaan, kuinka monta kaiutinta tietokoneessa on kiinni). Muuten osa äänistä saattaa jäädä kuulumatta.


DTS-tuki ja Stereo-ulostulo päälle FFDshown asetuksista


DTS-tuki ja Stereo-ulostulo päälle AC3Filterin asetuksista

AAC:

AAC-ääniraitoja tukevat monet mediasoittimet suoraan, mutta niissä tapauksissa, joissa äänet eivät kuulu suoraan, kannattaa asentaa FFDshow ja katsoa, että sen asetuksissa (Käynnistä-valikosta ffdshow -> Audio decoder configuration) on AAC-tuki päällä.


AAC-tuki päälle FFDshown asetuksista

Vorbis:

Vorbis-ääniraitoja ei tueta monessa mediasoittimessa suoraan. Niissä tapauksissa, joissa äänet eivät kuulu suoraan, kohdistuu valinta Illiminable DirectShow Filtersin tai FFDshown suuntaan. Jos valinta on FFDshow, niin katsoa, että sen asetuksissa (Käynnistä-valikosta ffdshow -> Audio decoder configuration) on Vorbis-tuki päällä.


Vorbis-tuki päälle FFDshown asetuksista

Muut codecit

OGM-tiedostoissa käytetään myös muitakin codeceja, mutta yllä mainitut ovat yleisimmät. Oppaan avulla pitäisi myös onnistua sen selvittäminen, että mikä codec puuttuu ja tämän jälkeen toivottavasti puuttuva codec löytyy myös helposti, jonka jälkeen sen voi asentaa tietokoneelle ja videot ovat katsottavissa.

Lopuksi

Jos tilanne ei kuitenkaan ratkea omin avuin (eli videotiedoston toistaminen ei onnistu), niin apua kannattaa kysellä AfterDawnin keskustelualueilta.

Versiohistoria:

1.0 - Agent_007 - Ensimmäinen versio
1.1 - Agent_007 - Korjattu VLC:n tietoja, lisätty maininta DivX 7:st

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki