AfterDawn logo

AVI (.avi, .divx) videoiden toisto

Toimivia ratkaisuyhdistelmiä:


AVI-tiedostoja katseltaessa ongelmia ei yleensä aiheuta tiedostoformaatti, vaan puuttuvat codecit. Onneksi AVIcodec-, GSpot- ja MediaInfo-ohjelmat listaavat AVI-tiedostossa käytetyt codecit, jonka jälkeen niiden asentaminen on yleensä kohtuullisen helppoa. Lue tarkemmin näiden ohjelmien käytöstä Kuinka tunnistan videotiedoston-oppaasta.

DivX-tiedostot ovat hieman standardista poikkeavia AVI-tiedostoja, joiden toistaminen pitäisi kuitenkin onnistua myös tavallisilla mediasoittimilla, kunhan tiedostotunnisteen muuttaa .divx -> .avi. Tällöin tosin mediasoitin näkee vain ensimmäisen audio- ja videoraidan, joten tietyssä tilanteissa ainut tapa toistaa .divx-tiedostoja oikein on asentaa DivX-codec.

Yleisimmät koodekit:
Video

Audio

DivX

Dolby Digital

XviD

DTS

x264
Alla kuvankaappauksia MediaInfo-, GSpot- ja AVIcodec-ohjelmien antamista tiedoista ja ohjeita siitä, mitä pitää asentaa, jotta videot saa toistettua.

DivX:

DivX-codecilla pakatun videon toistoon kelpaa useampi codec. DivX, FFDshow ja XviD toimivat. FFDshown asetuksista (Käynnistä-valikosta ffdshow -> Video decoder configuration) kannattaa tarkistaa, että DivX-tuki on päällä, samoin myös XviD:in asetuksista (Käynnistä-valikosta Xvid -> Configure Decoder), jos niitä haluaa käyttää DivX-videon toistamiseen.

XviD:XviD-codecilla pakatun videon toistoon kelpaa useampi codec. DivX, FFDshow ja XviD toimivat.

FFDshown asetuksista (Käynnistä-valikosta ffdshow -> Video decoder configuration) kannattaa tarkistaa, että XviD-tuki on päällä, samoin myös DivX:n asetuksista (Käynnistä-valikosta DivX -> DivX Codec -> Decoder Configuration Utility), jos niitä haluaa käyttää XviD-videon toistamiseen.

H.264 (x264):H.264-yhteensopivan videon toistoon löytyy myös useampi codec. Tällä hetkellä ainoa ilmainen on FFDshow ja kaupallisia ovat mm. CoreAVC sekä Neron mukana tuleva. FFDshown asetuksista (Käynnistä-valikosta ffdshow -> Video decoder configuration) kannattaa tarkistaa, että H.264-tuki on päällä.

Dolby Digital/AC3:Dolby Digital/AC3 -audioraitojen toistamiseen löytyy myös useampi vaihtoehto. mm. FFDshow ja AC3filter suoriutuvat näiden ääniraitojen toistamisesta. Näitä ohjelmia käyttäessä kannattaa myös tarkistaa asetuksista (Käynnistä-valikosta ffdshow -> Audio decoder configuration tai AC3Filter -> AC3Filter Config), että kaiuttimien määrä on asetettu oikein (siis sen mukaan, kuinka monta kaiutinta tietokoneessa on kiinni). Muuten osa äänistä saattaa jäädä kuulumatta.


AC3-tuki ja Stereo-ulostulo päälle FFDshown asetuksista


AC3-tuki ja Stereo-ulostulo päälle AC3Filterin asetuksista

DTS:DTS-audioraitojen toistamiseen löytyy myös useampi vaihtoehto. mm. FFDshow ja AC3filter suoriutuvat näiden ääniraitojen toistamisesta. Näitä ohjelmia käyttäessä kannattaa myös tarkistaa asetuksista (Käynnistä-valikosta ffdshow -> Audio decoder configuration tai AC3Filter -> AC3Filter Config), että kaiuttimien määrä on asetettu oikein (siis sen mukaan, kuinka monta kaiutinta tietokoneessa on kiinni). Muuten osa äänistä saattaa jäädä kuulumatta.


DTS-tuki ja Stereo-ulostulo päälle FFDshown asetuksista


DTS-tuki ja Stereo-ulostulo päälle AC3Filterin asetuksista

Muut codecit

AVI-tiedostoissa käytetään myös muitakin codeceja, mutta yllä mainitut ovat yleisimmät. Oppaan avulla pitäisi myös onnistua sen selvittäminen, että mikä codec puuttuu ja tämän jälkeen toivottavasti puuttuva codec löytyy myös helposti.

Lopuksi

Jos tilanne ei kuitenkaan ratkea omin avuin (eli videotiedoston toistaminen ei onnistu), niin apua kannattaa kysellä AfterDawnin keskustelualueilta.

Versiohistoria:

1.0 - Agent_007 - Ensimmäinen versio
1.1 - Agent_007 - Korjattu VLC:n tiedo

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö