AfterDawn logo

Erilliset codecit ja splitterit vs. All in one -mediasoittimet


Pääpiirteissään videoiden toistamiseen on kaksi vaihtoehtoa.

Ensimmäinen vaihtoehto on käyttää jotain mediasoitinta, jossa kaikki tarpeellinen on sisäänrakennettuna. Tällöin käyttäjän täytyy ainoastaan asentaa sopiva mediasoitin, jonka jälkeen mediatiedostoja voi helposti katsella kyseisellä mediasoittimella. Helppouden lisäksi tietokone ei täyty ylimääräisistä tai turhista koodekeista ja splittereistä. Tämä ratkaisu ei kuitenkaan sovellu tilanteeseen, jossa videota pitäisi avata jollain tietyllä mediasoittimella tai editoida videoeditointiohjelmalla, sillä nämä ohjelmat eivät osaa hyödyntää erillisten mediasoitinten sallimia mahdollisuuksia.

Toinen ratkaisu on asentaa tarpeelliset koodekit ja splitterit koneelle. Tarpeellisten koodekkien ja splittereiden löytäminen ja asentaminen voi kuitenkin olla työlästä ja samalla koneelle saattaa tulla myös jotain ylimääräisiä koodekeita, joille ei ole välttämättä tarvetta. Erilliset koodekit mahdollistavat kuitenkin yleensä videotiedostojen toistamisen useissa eri mediasoittimissa, jonka lisäksi myös videoiden editointi onnistuu monissa ohjelmissa.

Ratkaisuja voi käyttää myös ristiin, jolloin osan mediatiedostoista voi katsella vaikka VLC-mediasoittimella ja XviD-codecilla pakattujen AVI-tiedostojen editointia ja pakkausta varten voi koneella asentaa XviD-codecin. Koska mitään yhtä optimaalista ratkaisua ei ole olemassa, tulee valinta tehdä omien tarpeiden ja oman osaamisen perusteella.

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki