AfterDawn logo

Kuinka poistan tiedostoja pysyvästiSivu 2 -- Siirry

Huomio!
Alla annettujen ohjeiden avulla on mahdollista ylikirjoittaa tiedostoja, jolloin ne menetetään pysyvästi. Täten kyseisiä operaatioita tehdessä kannattaa olla erityisen huolellinen, ettei lopputuloksena ole itkua, parkua ja hammasten kiristelyä. AfterDawn Oy tai sen työntekijät eivät ota vastuusta ohjeiden seuraamisesta mahdollisesti aiheutuvista ongelmista.


Eraser - Asennus


Eraserin asentaminen tapahtuu lataamalla asennuspaketin tietokoneelle, jonka jälkeen asennusohjelma käynnistetään. Asennuksen jälkeen työpöydältä ja Käynnistä-valikosta pitäisi löytyä pikakuvake Eraserin käynnistämistä varten. Kun asennus on valmis, käynnistetään ohjelma.

Eraser - Olemassa olevien tiedostojen pysyvä poistaminen

Eraser-ohjelmassa on kaksi eri tilaa, jossa sitä voi käyttää. Oletuksena käytössä on Scheduler-tila, jossa tiedostojen pysyvä poistaminen tehdään tietyin väliajoin. Tässä oppaassa perehdytään kuitenkin On-Demand-tilaan, jonka voi käynnistää ohjelman vasemmasta reunasta. On-Demand-tilan valitsemisen jälkeen tiedostojen poistamisen voi aloittaa vaikka heti, mutta paneudumme aluksi hieman ohjelman tarjoamiin asetuksiin.

Eraser - Asetukset (Tiedostojen poistaminen)

Valitsemalla Edit -> Preferences -> Erasing avautuu Eraser-ohjelman poistotekniikoihin liittyvä asetusvalikko. Tässä osassa keskitymme Files-välilehteen, josta voimme valita kuinka montaa kertaa tiedosto ylikirjoitetaan ja millä tekniikalla ylikirjoitus tapahtuu. Gutmann on varmin tapa tiedostojen pysyvään poistamiseen, mutta 35 kertaa tapahtuva ylikirjoitus on hidas operaatio varsinkin kookkaiden tiedostojen kohdalla. Tavalliseen käyttöön Pseudorandom Data -valinta on yleensä aivan riittävä. Oletusvalinnoista Only first and last 2KB on huonoin, koska se ylikirjoittaa dataa ainoastaan tiedoston alusta ja lopusta.

Ylikirjoitustekniikkaan liittyvän valinnan lisäksi asetusvalikosta löytyy myös Cluster Tip Area- ja Alternate Data Streams -valinnat. Ensimmäinen asetus pitää huolen siitä, että tiedoston sisältämän datan lisäksi myös tiedoston nimi ylikirjoitetaan levyltä. Tiedoston nimi saattaa kuitenkin jäädä esim. jonkin käytetyn ohjelman muistiin, joten Eraserin lisäksi kannattaa tyhjentää käytettyjen ohjelmien välimuistit ja historiatiedot. Jälkimmäinen valinta poistaa myös NTFS-tiedostojärjestelmässä mahdollisesti käytetyt Alternate Data Streams -tiedostot. Molemmat asetukset kannattaa pitää käytössä.

Eraser - Poistettavien tiedostojen valitseminen

Tiedostojen poistaminen Eraserin avulla onnistuu kohtuullisen vaivattomasti. Ensi valitaan poistettava tiedosto ja raahataan se hiirellä Eraserin ikkunaan, jolloin tiedosto ilmaantuu listaukseen. Kun kaikki poistettavat tiedostot on raahattu ohjelmaan, valitaan ne Eraserissa poistettavaksi valitsemalla tiedostot listauksesta (Ctrl + a valitsee kaikki tiedostot listauksesta), jonka jälkeen valitaan Task -> Run (tai pikanäppäin Ctrl + r).

Eraser - Varoitus tiedostojen poistamisesta

Kun tiedostojen poistaminen on käynnistetty, varoittaa Eraser asiasta, koska operaation jälkeen tiedostojen palauttaminen ei enää onnistu. Tämän vuoksi kannattaa varmistaa vielä kertaalleen, että poiston kohteeksi on valittu vain tiedostoja, joita ei haluta enää takaisin. Kun olet varma ylikirjoituksesta, paina Yes-nappia jatkaaksesi.

Eraser - Poistamisen edistyminen

Tiedostojen pysyvään poistamiseen kuluva aika määräytyy mm. käytettävän ylikirjoitustekniikan, ylikirjoituskertojen määrän ja massamuistin kirjoitusnopeuden perusteella. Kookkaiden tiedostojen kohdalla operaatiossa voi kulua jopa useita tunteja ja ylikirjoituksen aikana kyseisen massamuistin muu käyttäminen hidastuu huomattavasti.

Eraser - Nopea poistaminen


Eraser-ohjelmaa ei ole pakko käynnistää pikakuvakkeen kautta joka kerta, kun tiedostoja haluaa poistaa pysyvästi. Eraser lisää nimittäin oikean hiirennapin taakse oman pikavalinnan, jonka avulla tiedostojen poistaminen onnistuu helpommin. Täten operaatio onnistuu helposti valitsemalla esim. resurssienhallinnan kautta ne tiedostot, jotka on tarkoitus poistaa, jonka jälkeen painetaan valittujen tiedostojen päällä oikeaa hiirennappia ja valitaan Erase-vaihtoehto.

Eraser - Poistettujen tiedostojen pysyvä poistaminen


Eraser-ohjelmalla voi poistaa olemassa olevien tiedostojen lisäksi myös niiden tiedostojen rippeet, jotka on poistettu aiemmin esim. Windowsin roskakorin tyhjentämisellä. Tämä operaatio on erityisen hyödyllinen, jos massamuisti on tarkoitus luovuttaa eteenpäin.

Eraser - Asetukset (Poistettujen tiedostojen poistaminen)

Valitsemalla Edit -> Preferences -> Erasing avautuu Eraser-ohjelman poistotekniikoihin liittyvä asetusvalikko. Tässä osassa keskitymme Unused Disk Space -välilehteen, josta voimme valita kuinka montaa kertaa jo poistettu ylikirjoitetaan ja millä tekniikalla ylikirjoitus tapahtuu. Gutmann on varmin tapa tiedostojen pysyvään poistamiseen, mutta 35 kertaa tapahtuva ylikirjoitus on hidas operaatio varsinkin paljon vapaata tilaa sisältävien osioiden kohdalla. Tavalliseen käyttöön Pseudorandom Data -valinta on yleensä aivan riittävä.

Ylikirjoitustekniikkaan liittyvän valinnan lisäksi asetusvalikosta löytyy myös Cluster Tip Area-, Directory Entries- ja Directory Entries -valinnat. Kaikki nämä asetukset kannattaa pitää käytössä, jotta varsinaisten poistettujen tiedostojen lisäksi ylikirjoitetaan tiedot vanhoista tiedostonimistä ja hakemistorakenteista.

Eraser - Poistettujen tiedostojen ylikirjoitus


Aluksi kannattaa tarkistaa, että On-Demand-tila on valittu vasemmasta laidasta. Tämän jälkeen valitsemme File -> New Task, jonka jälkeen näemme Task Properties -ikkunan, josta valitsemme Unused space on drive -valinnan. Tämän jälkeen valitsemme massamuistin, jolta poistetut tiedostot halutaan poistaa ylikirjoituksen avulla. When Finished -kohdasta voi tarvittaessa esim. sammuttaa tietokoneen ylikirjoituksen jälkeen valitsemalla pudotusvalikosta Shut Down -valinnan.

Kun halutut asetukset on valittu, painetaan OK-nappia.

Eraser - Ylikirjoituksen aloittaminen


Kun tiedostojen ylikirjoittamisen tekevä tehtävä kohdeasemalle on luotu, voidaan se käynnistää valitsemalla Task -> Run (tai pikanäppäin Ctrl + r).

Eraser - Varoitus poistettujen tiedostojen ylikirjoitus

Kun tiedostojen ylikirjoitus on käynnistetty, varoittaa Eraser asiasta, koska operaation jälkeen poistettujen tiedostojen palauttaminen ei enää onnistu. Tämän vuoksi kannattaa varmistaa vielä kertaalleen, että ylikirjoituksen kohteeksi on valittu asema, jolta poistettuja tietoja ei haluta enää takaisin. Kun olet varma ylikirjoituksesta, paina Yes-nappia jatkaaksesi.

Eraser - Ylikirjoituksen edistyminen

Tiedostojen pysyvään poistamiseen kuluva aika määräytyy mm. käytettävän ylikirjoitustekniikan, ylikirjoituskertojen määrän ja massamuistin kirjoitusnopeuden perusteella. Paljon vapaata levytilaa sisältävien massamuistien kohdalla operaatiossa voi kulua jopa useita tunteja ja ylikirjoituksen aikana kyseisen massamuistin muu käyttäminen hidastuu huomattavasti.


Huomio - Ylikirjoituksen yhteydessä katoava levytila

Jos ylikirjoituksen jälkeen näyttää siltä, että vapaata levytilaa on hävinnyt johonkin, voi syynä olla Windowsin Järjestelmän palautus -ominaisuus (System Restore), joka tallentaa tiettyjä tietoja massamuisteille. Varatun tilan voi vapauttaa kieltämällä kyseisen massamuistin käytön palautuspisteiden tallentamisessa.

Windows XP:ssä tämä onnistuu painamalla oikeaa hiirtä Oma Tietokoneen (My Computer) päällä ja valitsemalla Ominaisuudet (Properties). Ilmaantuvasta ikkunasta valitaan Järjestelmän palautus -välilehti (System Restore), josta valitaan se massamuisti, jonne palautuspisteitä ei haluta enää luoda.

Windows Vistassa tämä onnistuu Käynnistä (Start) -> Ohjauspaneeli (Contro Panel) -> Järjestelmä ja ylläpito (System and Maintenance) -> Järjestelmä (System), jonka jälkeen valitaan Järjestelmän suojaus -välilehti (System Protection).

Kuinka poistan tiedostoja pysyvästiSivu 2 -- Siirry

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki