AfterDawn logo

Kuinka poistan tiedostoja pysyvästiSivu 1 -- Siirry

Kuinka poistan tiedostoja pysyvästi


Monissa käyttöjärjestelmissä tiedoston poistaminen ei oletusasetuksilla poista tiedostoa kokonaan massamuistilta, vaan ainoastaan tiedoston aiemmin käyttämä tila merkitään vapaaksi, jolloin tiedoston voi sopivilla ohjelmilla vielä palauttaa massamuistilta, jos sen käyttämiä dataosia ei ole vielä ylikirjoitettu uudella datalla. Arkaluontoisten tiedostojen kanssa näiden tiedostojen pysyvä tuhoaminen on yleensä suotavaa, jonka johdosta tässä oppaassa annetaan tiedostojen pysyvään poistamiseen liittyviä neuvoja.

Tiedostojen pysyvä poistaminen on elintärkeää useille yrityksille, mutta kyseinen operaatio voi olla ajankohtainen myös tavallisille kuluttajille esimerkiksi silloin, kun he myyvät vanhoja massamuistejaan eteenpäin tai vievät näitä kierrätykseen. Oppaassa neuvotut ohjelmat eivät kuitenkaan takaa 100% tiedon tuhoamista johtuen massamuistien fyysisistä ominaisuuksista, joten esimerkiksi eri maiden tiedustelupalvelut saattavat kyetä palauttamaan osan poistetuista tiedoista.

Oppaassa neuvotaan Windows ja Linux/Unix-käyttäjille, kuinka onnistuu sekä olemassa olevien tiedostojen pysyvä poistaminen että jo poistettujen tiedostojen palauttamisen estäminen. Tämä tapahtuu ylikirjoittamalla kyseisen tiedoston sisältämä data satunnaisilla arvoilla. Jo yksi ylikirjoituskerta on yleensä riittävän tehokas keino tiedoston pysyvään poistamiseen, mutta erittäin arkaluontoisten tiedostojen kohdalla voi tiedoston ylikirjoittaa useamman kerran. Jokainen ylikirjoituskerta vaikeuttaa tiedon palauttamista, mutta vastaavasti operaatio kestää pidempään ja samalla massamuistin dataosien rasitus kasvaa, joka voi pitkäaikaisessa käytössä johtaa laitteen ennenaikaiseen vikaantumiseen.Johdanto ja ohjelmat

Oppaassa käytettävät ohjelmat
Eraser
Windows: Eraser on ilmainen ohjelma, joka hallitsee tiedostojen pysyvän poistamisen. Lataa


Sivu 2 - Windows ja Eraser-ohjelma

Kuinka poistan tiedostoja pysyvästiSivu 1 -- Siirry

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö