Unkari yrittää saada viestiliikenteen yksityisyyden murtavan lain läpi takaoven kautta - ensimmäinen yritys kaatui

Petteri Pyyny
6. joulukuuta, 2024 21:16

Euroopan Unionin puheenjohtajamaana toimiva Unkari yrittää epätoivoisesti saada ns. Chat Control -lainsäädännön eli CSAM-asetuksen läpi ennen vuodenvaihdetta.
Lakiesityksessä on kyse koko Euroopan Unionin kansalaisten viestiliikenteen yksityisyydestä. Lakia kannatetaan useissa EU-maissa ja sitä on lobattu mm. poliisiorganisaatioiden toimesta vahvasti läpi, mutta kansalaisoikeuksia ajavat järjestöt ovat olleet lakiesityksestä kauhuissaan.

Alkuperäinen lakiesitys oli todella brutaali, sillä se olisi käytännössä kieltänyt salatun viestiliikenteen kokonaan Euroopassa. Lakiehdotus olisi antanut viranomaisille luvan seurata kaikkien kansalaisten viestiliikennettä, myös ilman mitään tuomioistuimen erikseen myöntämää lupaa.
Lakiesitys joutui vahvaan vastatuuleen ja sitä vastustivat julkisesti mm. Suomen valtio, Euroopan tietosuojavaltuutettu, lähes kaikki teknologiayhtiöt sekä useat kansalaisjärjestöt.

Alkuperäinen lakiesitys ei olisikaan mennyt läpi, joten sitä ei sitten siirretty koskaan EU-maiden äänestettäväksi. Jos laki olisi kaatunut äänestyksessä, se olisi pitänyt haudata kokonaan.

Sen sijaan laista sorvattiin uusi, muokattu versio, EU-puheenjohtajamaan Unkarin toimesta. Uusi lakiesitys ei enää pakota purkamaan viestiliikenteen salausta, mutta vaatii kaikille viesteille ennakkosensuurin.

Esitetty malli toimisi niin, että joka kerta kun käyttäjä kirjoittaa viestin vaikkapa WhatsAppilla ja sisällyttää siihen kuvan tai videon, WhatsAppin pitäisi tarkistaa valtion ylläpitämästä tietokannasta saako tällaisen viestin lähettää. Jos viesti todetaan laittomaksi, sen lähetys estetään ja tieto viestin lähetysyrityksestä toimitetaan viranomaisille.

Suomi oli jo alunperin kannattamassa uudistettua lakiesitystä, mutta hallitus tulikin viime hetkellä toisiin ajatuksiin ja palautti asian eduskunnan valiokuntiin käsiteltäväksi. Eduskunnan valiokunnat ottivat lakiesitykseen kantaa ja ne kaikki päättivät vastustaa lakiesitystä.

Nyt näyttää siltä, että uudistettu Chat Control -lakiesitys ei olisi menossa tavanomaisella maiden välisellä äänestyksellä läpi, joten Unkari koettaa saada lakia eteenpäin takaoven kautta.

Normaalisti asiasta äänestettäisiin 12.12. - 13.12. pidettävässä EU-maiden ministeritason kokouksessa, mutta Unkari on koettanut saada maita tukemaan lakia jo ennen ministerien kokousta, pyytämälä maiden EU-edustajien (ambassador) äänestyksellä. Unkari toivoo, että maiden kanta olisi helpommin taivuteltavissa lakiesityksen taakse, jos sille haetaan tukea edustajilta eikä ministereiltä. Esimerkiksi Suomessa sisäministeriä sitoisi 12. - 13.12. äänestyksessä aiemmin saatu valiokunnan kanta, joka siis vastustaa lakiesitystä.

🔴 Senaste nytt om Chat Control 2, från EDRi. Med tillägget att Finland nu tycks säga nerj till CC2. 👇

There are a lot of rumours going around this week about the EU's draft CSA Regulation (aka chat control) so I wanted to share what we know and what we suspect:

• Hungary is... pic.twitter.com/rNNUg8imyb

-- Femte juli (@femtejuli) December 5, 2024



Tänään oli ensimmäinen tapaaminen, jossa lakiesitystä yritettiin puskea läpi ohi ministerikokouksen, mutta Unkari ei onnistunut saamaan kuitenkaan lakiesitykselle tarpeeksi tukea.

🇬🇧Ho, ho, ho: EU's #ChatControl dystopia stopped again today in Council committee (see voting map below) 🥂 +++ Thanks to everyone who fought with us! +++ Our digital privacy of correspondence and secure #encryption are non-negotiable foundations of the information era! pic.twitter.com/xqasrh93Ap

-- Patrick Breyer #JoinMastodon (@echo_pbreyer) December 6, 2024



Lakiesitystä ajavilla tahoilla on kuitenkin vielä viikko aikaa saada asia etenemään ohituskaistan kautta, ilman ministerikokouksen siunausta.

CSAM-asetus ei toki tällöinkään ole varmuudella menossa läpi, vaan se siirtyisi tuon jälkeen EU-parlamentin äänestettäväksi. Mutta monet isot EU-maat itse asiassa kannattavat lakiesitystä, joten parlamentissa lakiesitys saattaisi mennä helpommin läpi. Komission kanta puolestaan vaatii isomman enemmistön taakseen kuin vaikkapa tuen puolelta EU-maista, joten siksi tuleva ministeritason kokous on merkittävä: siellä nuijitaan lukkoon EU-komission kanta lakiesitykseen.

Lakiesitystä kannattaa julkisesti mm. Europol, mutta mm. vahvaa yksityisyyttä tarjoava Signal on kertounut poistuvansa Euroopasta kokonaan, jos lakiesitys menee läpi.

Lue myös nämä
Tägit
CSAM yksityisyys Euroopan Unioni
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.