Petteri Pyyny
31. lokakuuta, 2024 19:52
Kesällä hakukonemaailmassa tapahtui iso julkistus, kun ChatGPT:stä tunnettu OpenAI kertoi avaavansa lähiaikoina oman hakukoneen.
SearchGPT:ksi ristitystä hakukoneesta kiinnostuneet pystyivät lisäämään itsensä jonotuslistalle, jolla palveluun pääsee tutustumaan sen aikanaan auetessa.
Tänään sitten tärähti ja OpenAI:n hakukone vihdoin avattiin. Sen nimeksi ei tullutkaan SearchGPT, vaan haku integroitiin osaksi ChatGPT:tä itseään. Nyt ChatGPT:ssä on keskustelun lisäksi tarjolla suoraan valinta, jolla ChatGPT nimenomaan hakee sisältöä verkosta, eikä luota "muistissaan" oleviin tietoihin.
Vastaukset tietysti tarjoillaan valmiiksipureksittuina, aivan kuten Googlekin tekee jo muualla maailmassa.
Palvelu on nyt auki niille, jotka liittyivät aiemmin kokeilijoiden jonotuslistalle sekä maksullista ChatGPT Plus -palvelua tilaaville. Liityimme jonotuslistalle jo heinäkuussa, joten pääsimme kokeilemaan hakua ihan itse.
Ja toimiihan se. Usein todella yksinkertaistenkin asioiden, mutta joissa on tietty, rajattu ajanjakso, etsiminen on perinteisillä hakukoneilla kohtuullisen vaikeaa. Otimme malliesimerkiksi haun, jossa halusimme tietää mitä kännykkää myytiin Suomessa eniten elokuussa 2023.
Lähdeluettelo näyttää lähteet sekä lainaukset, joista ChatGPT on tekstit napannut:
Vastaus on aivan nappiin osuva ja oikeassa, lähteenä vastauksissa on mm. oma Puhelinvertailumme artikkeli.
Muutaman muun kokeilun perusteella ChatGPT:n haku löytää myös aivan uunituoreitakin hakutuloksia, useassa tapauksessa lähteiksi löytyi vuorokauden sisällä julkaistuja uutisia ja artikkeleita. Emme myöskään saaneet ihmeempiä hallusinaatioita löytymään, kun kokeilimme hakukonetta tavoilla, joihin mm. Googlen tekoälytuloksia tarjoava hakukone kompastui keväällä.
Käyttäjän kannalta tekoälykoosteiden lukeminen suoraan hakukoneesta on näppärää, mutta sisällöntuottajien kannalta hirveää. Ennustimme jo keväällä, että tekoälyn tuottamat hakutulokset tulevat tuhoamaan nykymuotoisen internetin.
Edelläkuvatussa esimerkissä hakukoneen käyttäjällä ei ole mitään syytä klikata itseään sivuille, josta vastaus on haettu - eli artikkelin tekijä ei saa työstään sentinkään korvausta. Ajan saatossa oppaiden, ohjeiden ja muiden vastaavien sisältöjen luominen muuttuu yksinkertaisesti kannattamattomaksi - jolloin tekoälyllekään ei ole enää tarjolla sisältöä, josta luoda valmiita vastauksia.
Samalla on toki ilahduttavaa, että ChatGPT:n hakukone on nyt julkaistu - se saattaa olla ensimmäinen todellinen haastaja Googlen monopoliasemassa olevalle hakukoneelle. Microsoftin Bingiä sekä venäläislähtöistä Yandexia lukuunottamatta kaikki muut maailman hakukoneet ovat hakuindeksiltään merkittävästi pienempiä - tai käyttävät Googlen, Bingin tai Yandexin hakutuloksia omassa hakukoneessaan.