AfterDawn logo

MPEG (.mpeg, .mpg, .vob, .ts, .m2ts, .dat) videoiden toisto

Toimivia ratkaisuyhdistelmiä:


MPEG-tiedostoja katseltaessa ongelmia aiheuttavat yleensä puuttuvat MPEG-2-codecit tai DVD-elokuvien tapauksessa ohjelmasta puuttuva VOB- ja IFO-tiedostojen tuki. Tavalliset MPEG-1 tiedostot (ja VCD-elokuvat .dat-tiedostoina) toistuvat käytännössä kaikilla mediasoittimilla suoraan, eikä niiden takia tarvitse asentaa mitään ylimääräistä.

Windows Vista Ultimate-, Windows Vista Home Premium- ja Windows XP Media Center Edition -käyttöjärjestelmillä pitäisi onnistua suoraan MPEG-2-tiedostojen toistaminen ilman ongelmia, sillä niiden mukana tulee tarvittavat codecit ja splitterit tiedostojen toistamista varten (myös DVD-elokuvat toistuvat suoraan).

Jos kyseessä on VOB- ja IFO-tiedostojen joukko niin kyseessä on DVD-elokuva. Jos tietokoneen mukana on tullut esim. PowerDVD tai WinDVD-ohjelma, voi sitä käyttää myös irrallisten DVD-tiedostojen toistamiseen. Kaikki eivät kuitenkaan omista kyseisiä ohjelmia tai pidä niistä, mutta onneksi vaihtoehtoja löytyy.

VLC-, Media Player Classic- ja Mplayer-ohjelmat toistavat suoraan DVD-elokuvia ja MPEG-tiedostoja.

Jos MPEG- tai DVD-elokuvia haluaa katsella muilla mediasoittimilla tai editoida niitä, niin DScaler 5 MPEG Filters -paketin asentamalla pitäisi näiden toimien onnistua.

Liikkeellä on myös .m2ts- ja .ts-tiedostoja, jotka sisältävät H.264-videoraidan ja AAC- tai Doldy TrueHD -audioraidan. Näitä tiedostoja varten suositeltava vaihtoehto on FFDshow.

Tarvittaessa FFDshown saa toistamaan MPEG-videoita ja -audiota. MPEG-2-videoiden kanssa voi kuitenkin esiintyä FFDshowta käyttäessä ongelmia, joten FFDshown MPEG-2-videoiden tukea kannattaa käyttää vain jos sille on pakottava tarve. Dobly Digital/AC3- ja DTS-ääniraidat saa toistettua myös AC3Filterin avulla.

Ongelmalliset tiedostot kannattaa tunnistaa Tiedostojen käyttämät codecit kannattaa tarkistaa MediaInfo-ohjelmalla (Lue tarkemmin Media Infon käytöstä Kuinka tunnistan videotiedoston-oppaasta).

Yleisimmät koodekit:
Video

Audio

MPEG-2 Video

Dolby Digital

MPEG-1 Video

DTS

x264

AACMPEG-1 Audio

MPEG-2 Video:

Jos MPEG-2-videoraidat haluaa purkaa FFDshown avulla, niin FFDshown asetuksista (Käynnistä-valikosta ffdshow -> Video decoder configuration) MPEG-2-tuki päälle.

MPEG-1 Video:

Jos MPEG-1-videoraidat haluaa purkaa FFDshown avulla, niin FFDshown asetuksista (Käynnistä-valikosta ffdshow -> Video decoder configuration) MPEG-1-tuki päälle.

H.264 (x264):

H.264-yhteensopivan videon toistoon löytyy useampi vaihtoehto. Tällä hetkellä ainoa ilmainen on FFDshow ja kaupallisia ovat mm. CoreAVC sekä Neron mukana tuleva. FFDshown asetuksista (Käynnistä-valikosta ffdshow -> Video decoder configuration) kannattaa tarkistaa, että H.264-tuki on päällä.

MPEG-1 Audio:

Jos MP2-audioraidat haluaa purkaa FFDshown avulla, niin FFDshown asetuksista (Käynnistä-valikosta ffdshow -> Audio decoder configuration) MP2-tuki päälle.

MP2-tuki päälle AC3Filterin asetuksista

Dolby Digital/AC3:

Dolby Digital/AC3 -audioraitojen toistamiseen löytyy myös useampi vaihtoehto. mm. FFDshow ja AC3filter suoriutuvat näiden ääniraitojen toistamisesta. Näitä ohjelmia käyttäessä kannattaa myös tarkistaa asetuksista (Käynnistä-valikosta ffdshow -> Audio decoder configuration tai AC3Filter -> AC3Filter Config), että kaiuttimien määrä on asetettu oikein (siis sen mukaan, kuinka monta kaiutinta tietokoneessa on kiinni). Muuten osa äänistä saattaa jäädä kuulumatta.

AC3-tuki ja Stereo-ulostulo päälle FFDshown asetuksista


AC3-tuki ja Stereo-ulostulo päälle AC3Filterin asetuksista

DTS:

DTS-audioraitojen toistamiseen löytyy myös useampi vaihtoehto. mm. FFDshow ja AC3filter suoriutuvat näiden ääniraitojen toistamisesta. Näitä ohjelmia käyttäessä kannattaa myös tarkistaa asetuksista (Käynnistä-valikosta ffdshow -> Audio decoder configuration tai AC3Filter -> AC3Filter Config), että kaiuttimien määrä on asetettu oikein (siis sen mukaan, kuinka monta kaiutinta tietokoneessa on kiinni). Muuten osa äänistä saattaa jäädä kuulumatta.


DTS-tuki ja Stereo-ulostulo päälle FFDshown asetuksista


DTS-tuki ja Stereo-ulostulo päälle AC3Filterin asetuksista

AAC:

AAC-ääniraitoja tukevat monet mediasoittimet suoraan, mutta niissä tapauksissa, joissa äänet eivät kuulu suoraan, kannattaa asentaa FFDshow ja katsoa, että sen asetuksissa (Käynnistä-valikosta ffdshow -> Audio decoder configuration) on AAC-tuki päällä.


AAC-tuki päälle FFDshown asetuksista

Lopuksi

Jos tilanne ei kuitenkaan ratkea omin avuin (eli videotiedoston toistaminen ei onnistu), niin apua kannattaa kysellä AfterDawnin keskustelualueilta.

Versiohistoria:

1.0 - Agent_007 - Ensimmäinen versio
1.1 - Agent_007 - Korjattu VLC:n tiedot, lisätty maininta .m2ts-tiedostoist

Kirjoittaja: Kaarlo Räihä

Sisältö