Petteri Pyyny
28. heinäkuuta, 2024 23:00
Koronapandemian aikana maailma kiskaistiin väkisin opettelemaan etätöiden tekoa. Nekin yritykset, jotka eivät olleet etätöitä aiemmin mahdollistaneet tai sallineet, olivat uuden edessä.
Etätöihin siirtymisestä tulikin valtava menestys ja useat asiantuntijatyötä tekevät työntekijät jatkoivat etätöiden tekemistä myös pandemian pahimman aallon rauhoituttua vuosien 2022 ja 2023 aikana.
Mutta pandemian rauhoittumisen jälkeen monet globaalit suuryritykset vetivät tylysti ruksit etätyömahdollisuuksien yli - ja yhtiön alkoivat vaatimaan toimistoille paluuta työntekijöiltään.
Pakollista toimistolle paluuta perusteltiin milloin milläkin syyllä, useimmiten "ihmisten törmäyttämisellä", jolloin teorian mukaan saadaan synnytettyä luovempia ratkaisuja ja kehitettyä tiimihenkeä.
Yksi tunnetuimmista etätyölle selkänsä kääntäneistä yrityksistä oli Dell, joka kertoi, että etätyöntekijöitä ei enää jatkossa ylennetä yrityksen sisällä lainkaan. Hämmennystä aiheutti myös etätyön suosion räjähdyksellä valtavasti kasvanut Zoom, joka sekin kielsi työntekijöiltään etätyöt vuonna 2023.
Etätöiden tuottavuudesta tehtiin pandemian jälkeen paljon tutkimusta ja yksi suurimmista, amerikkalaisen keskuspankin teettämä tutkimus päätyi lopputulokseen, että etätyöt eivät paranna eivätkä heikennä tuottavuutta. Eli tuottavuuden kannalta on se ja sama tehdäänkö työt etänä vai toimistolta.
Uuden kyselytutkimuksen perusteella näyttää siltä, että monien yritysten tavoitteena ei ollut niinkään "tiimihengen parantaminen", vaan raadollisemmat syyt.
Quartzin mukaan neljännes haastatelluista yritysjohtajista toivoi, että etätöiden kieltämisen jälkeen iso osa yrityksen työntekijöistä irtisanoutuisi oma-alotteisesti.
Kun irtisanoutumisia tulikin lopulta toivottua vähemmän, alkoivat suuret massairtisanomiset. Irtisanomisia on nähty etenkin Yhdysvaltain IT-alalla viimeisen vuoden aikana. Esimerkiksi Google irtisanoi yli 12 000 työntekijää vuonna 2023. Myös Meta irtisanoi tuhansia työntekijöitään vuonna 2023.