Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite halutaan hylätä kokonaan

Manu Pitkänen
8. lokakuuta, 2014 14:55

Sivistysvaliokunta on tämänpäiväisessä käsittelyssään päättänyt ehdottaa, että viime vuonna eduskunnan käsittelyyn saapunut Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite hylätään. Valiokunta ehdottaa aloitetta hylättäväksi kokonaisuudessaan, eli aloitteessa ehdotettuja muutoksia ei ehdoteta hyväksyttäväksi edes osittain.
Päätös ei tullut todennäköisesti juuri kenellekään yllätyksenä, sillä sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo totesi jo viime kesänä, että aloitteella ei todennäköisesti tule olemaan mitään vaikutusta tekijänoikeuslainsäädäntöön. Hän myönsi kommenttia antaessaan, ettei ollut edes lukenut aloitetta.
Mietinnössään sivistysvaliokunta toteaa, että:

Aloitteen ongelmakohdat, erityisesti ehdotusten sisäiset ristiriitaisuudet, ehdotusten yhteensopimattomuus voimassa olevan lainsäädännön kanssa ja vaikutusten arviointi, ovat niin merkittäviä, että niitä ei voi paikata sivistysvaliokunnan mietinnössä laajallakaan asiantuntijakuulemisella.

Valiokunta katsoo, että opetus- ja kulttuuriministeriön tulisi harkita aloitteesta mahdollisesti johtuvaa lainvalmistelun tarvetta. Elämme uudessa digitaalisen ympäristön ajassa, jossa tekijänoikeuslainsäädännön soveltuminen tämän hetkiseen toimintaympäristöön on suuresti muuttumassa niin ammatinharjoittajan, elinkeinoelämän kuin kuluttajankin näkökulmasta. Tekijänoikeussuojan takaavia ja nykyiseen toimintaympäristöön soveltuvia ratkaisuja tulee löytää, sillä tarve niille on ilmeinen.

Valiokunta totesi mietinnössään myös, että ehdotettu laillisen lähteen kriteerin poistaminen, jota Kilpailu- ja kuluttajavirasto puolsi, ei ole mahdollista Euroopan unionin tuomioistuimen antaman ratkaisun takia (ACI Adam BV ym. v Stichting de Thuiskopie).
Mietinnössään sivistysvaliokunta käsittelee lähinnä aloitetta vastustaneiden asiantuntijoiden näkemyksiä ja toteaa lähinnä saaneensa myös "kansalaisaloitetta puoltavia asiantuntijalausuntoja" (osa näistä lausunnoista olisi jäänyt saamatta jos valiokunta olisi edennyt alkuperäisten suunnitelmien mukaan).

Lue myös nämä
Tägit
tekijänoikeus Järkeä tekijänoikeuslakiin
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.