Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteen käsittely jää vajaaksi – puolueettomilta asiantuntijoilta ei lausuntoa

Manu Pitkänen
7. syyskuuta, 2014 22:15

Vuosi sitten viime tipassa 50 000 kannatusäänen rajan puhkaissut Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteen asiantuntijakuuleminen ollaan lopettamassa kesken kaiken. Asia tuli ilmi sivistysvaliokunnan viikkosuunnitelmasta, jossa tiistain aihelistalla on kansalaisaloitteen asiantuntijakuulemisen toteaminen päättyneeksi.
Aloitteen edustaja Joonas Pekkasen on lähettänyt sivistysvaliokunnan jäsenille kirjeen, jossa hän ihmettelee asiantuntijakuulemisen päättämistä jo tässä vaiheessa. Pekkanen huomauttaa kirjeessään, ettei puolueettomia asiantuntijoita ole vielä edes ehditty kuulla, mutta siitä huolimatta valiokunta on jo päättämässä kuulemisen.
Esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajavirastoa (KKV) ei ole lainkaan päästetty ääneen kuulemisvaiheessa. Virasto julkaisi kesäkuun lopulla tutkimuksen, jossa se nosti esiin lukuisia ongelmia tekijänoikeuslaissa ja sisältöjen lisenssimarkkinoissa. Kilpailuvirastolla olisi siis varmasti painavaa sanottavaa miten sisältömarkkinat toimivat tällä hetkellä ja miten niitä voitaisiin parantaa tekijänoikeuslakia muuttamalla.
Pekkasen mukaan aloite tulisi lähettää myös perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.
Sivistysvaliokunnassa puheenjohtajan nuijaa heiluttaa Raija Vahasalo (kok.), joka ehti lyttäämään aloitteen heti sen nimienkeruuvaiheen päättymisen jälkeen. Vahasalon mukaan aloitteella ei tule "todennäköisesti olemaan mitään vaikutusta tekijänoikeuslakiin". Samaan hengenvetoon hän myönsi Turun Sanomille, ettei hän ole edes lukenut aloitetta.
Aloitteen käsittelyvaiheita sivistysvaliokunnassa voi tarkastella täältä. Linkin takaa löytyy myös valiokunnan kuulemat asiantuntijat.
Jää nähtäväksi onko Pekkasen sivistysvaliokunnan jäsenille lähettämällä vaikutusta aloitteen käsittelyn kulkuun.

Lue myös nämä
Tägit
tekijänoikeus Järkeä tekijänoikeuslakiin
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.