AfterDawn logo

Googlen lyhytosoitteet lakkaavat toimimasta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

uistatteko vielä 2010-luvun alkupuolella, kun erilaiset lyhytosoitepalvelut olivat valtavan suosittuja?

Lyhytosoitepalvelut mahdollistivat sen, että todella, todella pitkän verkkosivun osoitteen pystyi lyhentämään paljon tiiviimpään pakettiin.

Vaikkapa ikkunanpesurobotin arvostelumme, jonka osoite on muotoa:

https://dawn.fi/uutiset/2024/05/13/ecovacs-winbot-w2-ikkunanpesurobotti-arvostelu

..pystytään lyhentämään vaikkapa t.ly -lyhytosoitepalvelun kautta muotoon:

https://t.ly/683-J

Ja linkkiä klikkaamalla päädytään silti samalle sivulle. Tärkein syy lyhytosoitepalveluiden suosion kasvulle oli silloinen Twitter, jonka merkkirajoitus oli vielä 2010-luvulla 140 merkkiä. Lyhentämällä osoitteen lyhytosoitepalvelun avulla, mahtui yhteen twiittiin enemmän varsinaista asiaa.

Sittemmin Twitter, nykyinen X, on pidentänyt viestien sallittua pituutta ja linkkien osoitteitakaan ei enää lasketa kokonaan mukaan käytettyihin merkkimääriin. Joten tarve lyhennyspalveluille on vähentynyt merkittävästi 2020-luvulla ja useat niistä ovatkin lopettaneet tai muuttaneet liiketoimintamalliaan.


Myös mainosjätti Googlella oli oma lyhytosoitepalvelunsa, goo.gl. Siitä tulikin hetkellisesti erittäin suosittu, koska käyttäjät ajattelivat Googlen omistaman palvelun olevan turvallinen - ja että se pysyy ikuisesti pystyssä. Sittemmin tietysti ajatus siitä, että mikään Googlen palvelu pysyisi ikuisesti käytössä, on muuttunut absurdiksi, kun Googlen lopettamille palveluille on omia listaussivujakin.

Eli goo.gl -palvelulle kävi, kuten Googlen palveluille yleensä käy. Se lakkautettiin vuonna 2018. Mutta tuolloin Google kuitenkin lupasi, että palvelun kautta tehdyt linkit jatkavat toimintaansa.

Ja niin ne toimivatkin. Kunnes eivät enää toimi.

Google kertoo kaikkien goo.gl -muotoisten osoitteiden lopettavan toimimasta 25.8.2025. Aikaa on siis vielä yli vuoden päivät, mutta sen jälkeen linkit eivät enää toimi.

Google alkaa näyttämään goo.gl -linkkiä klikkaaville käyttäjille varoituksia linkkien toiminnan loppumisesta jo elokuussa 2024, eli vuotta ennen palvelun lopullista sulkemista. Mutta on väistämätöntä, että goo.gl -linkkejä jää kummittelemaan netin syövereihin vuosikymmeniksi - toimimattomina.

Eli Google omalta osaltaan edistää linkkimädän leviämistä. Linkkimädällä tarkoitetaan sitä, että verkon toisiinsa osoittavat linkit pikkuhiljaa lakkaavat toimimasta. Syitä on useita: joskus sivustot lopettavat toimintansa kokonaan, toisinaan taas sivustojen uudistuksen yhteydessä ei vanhoja osoitteita ohjata kunnolla osoittamaan uusiin osoitteisiin... ja sitten toisinaan käy, kuten goo.gl-palvelun kanssa, eli välissä oleva toimija lakkauttaa palvelunsa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki