AfterDawn logo

Nokia ja Microsoft tosipaikan edessä

Nokian puolitoista vuotta sitten aloittama siirtymä Microsoftin älypuhelinalustan pariin alkaa olla loppusuoralla. Sekä Microsoftin uudistettu käyttöjärjestelmä että Nokian nimenomaisesti uudelle alustalle suunnittelemat laitteet saapuvat marraskuun alussa. Loppuvuosi sekä seuraavan vuoden alku näyttävät, miten kaukaa altavastaajan asemasta tulevien yhtiöiden käy Google-puhelinten ja Applen iPhonen hallitsemilla markkinoilla.

Microsoftin ja Nokian tilanteet muistuttavat lähtökohdiltaan toisiaan. Molemmat ovat olleet suurimpia omalla alallaan, mutta jättiläiset ovat reagoineet liian hitaasti mobiilimaailman muutoksiin. Työpöytien hallinnasta huolimatta Microsoftin yritykset älypuhelinmarkkinoilla ovat kantaneet laihasti hedelmää ja ensimmäiset todelliset älypuhelimet valmistanut Nokia on pudonnut lilliputtisarjaan, kun sitä verrataan amerikkalaisiin ja aasialaisiin kilpailijoihinsa.

Loppusyksystä markkinoille odotetaan ensimmäisiä suuria päivityksiä Nokian Lumia-mallistoon ja Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmään, johon Lumia-puhelimet perustuvat. Nokian osalta kyseessä ovat ensimmäiset laitteet, joiden suunnittelutyöhön yhtiö on ehtinyt käyttää kunnolla aikaa. Ensimmäisen sukupolven Lumia-puhelimet piti saada markkinoille mahdollisimman nopeasti, sillä vanhojen mallien myynti laski jyrkemmin kuin yhtiössä osattiin odottaa.

Myös Microsoftilla oli kiire käyttöjärjestelmänsä tuomisessa markkinoille eikä ensimmäisen sukupolven laitteista löytyvä käyttöjärjestelmä yltänyt ominaisuuksissa pidemmälle ehtineiden kilpailijoiden tasolle. Puhelimen ja käyttöjärjestelmän paketti ei siis ollut kaikilta osin kilpailukykyinen, mikä on näkynyt vain muutamiin prosentteihin jääneissä markkinaosuuksissa.

Huipputason kuvaa ja langatonta latausta

Ensimmäisen sukupolven laitteiden puutteet johtuivat paljolti Microsoftin käyttöjärjestelmän rajoituksista, mutta uuden version myötä valmistajilla kuten Nokialla on mahdollisuus nostaa tekniikka samalle tasolle kilpailijoidensa kanssa. Nokia esittelikin laitteitaan lehdistölle jo syyskuun alussa ja ensivaikutelman perusteella Lumia 920 ja Lumia 820 eivät jää ominaisuuksissa kilpailijoidensa jalkoihin.

Koska myös Nokian kilpailijat käyttävät samaa Microsoftin kehittämää Windows Phone -järjestelmää, yhtiön suurin mahdollisuus erottautua joukosta on panostaa laitteistoon, kuten kameraan. Yhtiön lippulaivamalli sisältääkin ensimmäisenä älypuhelimena optisen kuvanvakaimen, jonka pitäisi parantaa esimerkiksi videokuvausominaisuuksia merkittävästi. Myös näytön tarkkuus on kasvanut yhdeksi alan parhaista ja täysin uutena ominaisuutena kosketusnäyttö toimii myös hanskat kädessä, mitä erityisesti suomalaiset osannevat arvostaa. Lisäksi Nokia tarjoaa erikoisuutena mahdollisuutta puhelimen langattomaan lataukseen vain asettamalla laite latausalustan päälle.

Valmistajien kilpailusta ekosysteemien taisteluksi

Vaikka uusien julkaisujen myötä Nokian ja Microsoftin tarjonta nousee teknisesti kilpailijoiden tasolle tai jopa ohi, on yhtiöillä sekä muilla Windows Phone -puhelinten valmistajilla jyrkkä ylämäki kiivettävänään. Nykyisillä markkinoilla eivät käy kilpailua enää niinkään yksittäiset valmistajat, vaan käyttöjärjestelmästä, laitevalmistajista sekä laitteissa toimivista sovelluksista muodostuvat ekosysteemit. Tällä hetkellä markkinat ovat voimakkaasti Googlen Android-ekosysteemin ja Applen ekosysteemin hallussa ja käyttäjien houkuttelu tutuilta ja tunnetuilta alustoilta pienen haastajan leiriin on kiinni paljon muustakin kuin yhden onnistuneen laitteen valmistuksesta.

Nokian osalta uuden ekosysteemin läpilyömisellä alkaa olla jo kiire, sillä siirtymäajan huonot taloudelliset tulokset ovat syöneet yhtiön kassavaroja vauhdilla, mikä on näkynyt Suomessakin massiivisina irtisanomisina ja säästötoimenpiteinä. Myös sijoittajat odottavat Nokialta pikaisesti positiivisia uutisia. Päivitetyn tarjonnan myötä lähtökohdat ovat kuitenkin hyvät ja seuraavat kuukaudet näyttävät Nokian tulevan suunnan

Kirjoittaja: Matti Robinson

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki