AfterDawn logo

Internetiin mokkulalla vai lankojen läpi?


Kodin internet-liittymäksi on nykyään tarjolla laaja valikoima langattomia ratkaisuja perinteisten kuparikaapeleita käyttävien liittymien lisäksi. Langattomissa liittymissä on omat hyvä puolensa, mutta kannattaako piuhasta vielä luopua?Internet-liittymien valinta on muuttunut viime vuosina hankalammaksi, kun tarjolla olevien tekniikoiden määrä on kasvanut. Perinteisten puhelinlinjoja käyttävien ADSL-liittymien lisäksi ovat tulleet niin kutsutut mokkulat tai nettitikut. Mokkulat tai nettitikut ovat nimensä mukaisesti pieniä tavallisen USB-tikun kokoisia laitteita, jotka kytketään tietokoneen USB-liitäntään. Mokkulat kytkeytyvät internetiin kännyköidenkin käyttämien puhelinmastojen kautta.

Mokkuloita tai nettitikkuja tarjoavat kaikki maan teleoperaattorit ja liittymävaihtoehtoja on tarjolla useita. Eri vaihtoehdoissa erona on pääosin hinta ja niiden tarjoama enimmäisnopeus. Lisäksi tarjolla on liittymiä, joissa nopeus on aina suurin mahdollinen, mutta hinnasta riippuen suurin sallittu tiedonsiirtomäärä kuukautta kohti vaihtelee.

Käyttötarkoitus ratkaisee

Nettiliittymän hankkijan on syytä punnita asiaa omien tarpeidensa pohjalta. Käyttötarpeista riippuu, kannattaako ottaa mokkula-liittymä vai perinteinen puhelinlinjoja tai kaapeli-tv:n verkkoa hyödyntävä liittymä. Nyrkkisääntönä internetin tehokäyttäjälle voi varauksetta suositella langallisen nettiliittymän hankkimista. Mokkula puolestaan on oiva valinta satunnaisempaan surffailuun kotona tai kannettavan tietokoneen kaveriksi vaikkapa mökkireissulle.

Lankaliittymien hyvänä puolena on niiden nopeus. Lähes kaikkien kiinteiden liittymien nopeus on nykyään vähintään kaksi megabittiä sekunnissa, mikä on jo riittävästi esimerkiksi nettivideoiden sulavaan katseluun tai useamman käyttäjän samanaikaiseen surffaukseen. Lisäksi lankaliittymän nopeus on aina vakio verkon kuormituksesta riippumatta ja ne ovat yleisesti ottaen erittäin varmatoimisia.

Jos kotoa löytyy useampia tietokoneita, lankaliittymän voi kotona jakaa helposti useammalle tietokoneelle verkkokaapelin tai langattoman lähiverkon avulla.

Mokkulaliittymä sopii puolestaan niille, joilla ei ole tarvetta suurille latausnopeuksilla ja joiden netinkäyttö on satunnaisempaa. Mokkula sopii sähköpostin lähettämiseen, Facebookin käyttöön sekä esimerkiksi uutissivustojen selailuun. Myös videosivustot toimivat langattomilla liittymillä, mutta verkon ruuhkista riippuen kannattaa varautua odottamaan videoiden latautumista.

Jos taloudessa pelataan nopeatempoisia verkkopelejä, mokkula ei välttämättä ole oikea ratkaisu. Langattomien yhteyksien latenssit eli viiveet ovat yleensä huomattavasti kiinteitä liittymiä korkeampia, mikä aiheuttaa ongelmia verkkopelaajalle.

Täysin langattoman nettiliittymän hyvänä puolena on tietenkin sen siirrettävyys. Kannettavaan tietokoneeseen yhdistettynä nettitikku tarjoaa viihdettä vaikka junamatkalle tai tietokoneen voi ottaa mukaan kesämökille lähtiessä. Siksi mokkula sopii erityisen hyvin vaikkapa kodin kakkosliittymäksi. Operaattoreilla on jopa tarjolla paketteja, joissa samaan hintaan saa kiinteän liittymän lisäksi myös mokkulan.

Koeaika käyttöön

Mokkulaa harkitessa on kuitenkin syytä huomioida muutamia tärkeitä seikkoja. Langattomien liittymien mainoksissa kerrotut nimellisnopeudet eivät toteudu juuri koskaan. Käytännön nopeuteen vaikuttaa esimerkiksi oma etäisyys tukiasemasta ja verkon muiden käyttäjien määrä. Hitaammillaan nopeimmankin mokkulan vauhti voi hyytyä sadasosaan liittymän nimellisnopeudesta.

Mokkuloiden mainoksissa ilmoitetaan nykyään kuluttajaviraston vaatimuksesta operaattorin arvio yhteysnopeuden todellisesta vaihteluvälistä. Operaattoreiden oman ilmoituksen mukaan jopa 0,2 megabittiä sekunnissa kuuluu vielä normaaliin vaihteluväliin enintään 15 megabitin liittymällä. Osa operaattoreista ilmoittaa vaihteluvälin myös lankanetille, joissa nopeusvaihtelut ovat mokkuloita huomattavasti pienemmät.

Lähes kaikki operaattoreiden myymät mokkulaliittymät ovat joko vuoden tai kahden määräaikaisia sopimuksia. Mokkulan ostajan kannattaakin hyödyntää lain sallima kahden viikon kokeiluaika, jonka kuluessa kaupat voi perua, jos nopeus vaikuttaa riittämättömältä. Jos langatonta liittymää on tarkoitus käyttää säännöllisesti myös mökillä, toimivuus kannattaa käydä toteamassa paikan päällä, sillä operaattoreiden kuuluvuuskartat ovat lähinnä suuntaa antavia.

Suomessa on käytössä kolme erillistä 3G-verkkoa. Jos yhden operaattorin langaton netti ei tunnu kuuluvuutensa perusteella soveltuvan omaan käyttöön, kannattaa kokeiltavaksi ottaa toisen operaattorin liittymä.

DigiMaailma
Artikkeli on julkaistu lokakuussa 2011 ilmestyneessä DigiMaailma-osiossa

Kirjoittaja: Matti Robinson

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki