Nolo loppu: Alle kuukautta myöhemmin, Winamp lopetti "avoimen lähdekoodin" kosiskelun, poisti lähdekoodinsa

Petteri Pyyny
20. lokakuuta, 2024 18:07

Yksi syksyn isoista nostalgiapläjäyksistä tapahtui syyskuussa 2024, kun legendaarinen musiikkisoitin Winamp julkaisi lähdekoodinsa Githubissa.
Yhtiö lupaili avoimeksi lähdekoodiksi muuttumista jo keväällä ja odotukset olivatkin korkealla.

Mutta kun lähdekoodi vihdoin julkaistiin, oli avoimen lähdekoodin yhteisön reaktio murskaava. Sen sijaan, että soitin oltaisiin julkaistu "oikeana" avoimena lähdekoodina, yhtiö julkaisi soittimen lähdekoodin sellaisella lisenssillä, että se ei mitenkään vastannut avoimen lähdekoodin henkeä.
Yhtiö käytännössä halusi vapaaehtoisia koodaajia mukaan kehittämään soitinta, muttei antanut lupaa "forkata" sovelluksesta omia, erilaisia versioita - tai käyttää mitään ohjelman lähdekoodia muissa projekteissa.

Ja nähtävästi yhtiö ymmärsi itsekin, että tempusta oli lopulta vain haittaa sen maineelle - ja nyt winampin lähdekoodi on poistettu kokonaan Githubista.

Käytännössä sekoilullaan yhtiö varmisti sen, että projekti tuskin koskaan onnistuu enää palaamaan suosituksi - saati sitten, että avoimen lähdekoodin kehittäjäyhteisö palaisi mukaan projektiin.

Yhtiö on poistanut muuten kaikki viittaukset avoimeen lähdekoodiin, mutta blogijulkaisu keväältä on vielä yhtiön virallisilla sivuilla, joissa kehutaan avoimeen lähdekoodiin siirtymisestä.

Lue myös nämä
Tägit
Winamp avoin lähdekoodi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.