Petteri Pyyny
25. syyskuuta, 2024 19:31
Legendaarinen musiikkisoitin Winamp hallitsi tietokoneidemme työpöytiä vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen ajan, aina siihen saakka, kunnes Spotify ja muut suoratoistopalvelut jyräsivät MP3-musiikin tieltään.
Viimeiset 20 vuotta Winampin tarina on ollut hieman surullista katsottavaa, vaikka ohjelmalla onkin ollut oma, vannoutunut fanikuntansa kaikki nämä vuodet. Soittimen omistajat ovat vaihtuneet vuosien saatossa useammin kuin pitäisi, eikä oikein mitään uutta ja mullistavaa ole tapahtunut, joka olisi muuttanut kurssia.
Mutta keväällä Winampin nykyinen tiimi kertoi, että klassikko aiotaan julkaista avoimena lähdekoodina. Lähdekoodin avauksen toivottiin tuovan kehitykseen mukaan vapaaehtoisia ja lisäksi tuomaan ohjelmaan itseensä täysin uusia ideoita.
Ja nyt lupauksesta tuli vihdoin totta - osittain.
Winampin lähdekoodi on nyt julkaistu, tietysti Githubissa. Mutta ohjelma ei kuitenkaan muuttunut avoimen lähdekoodin ohjelmaksi, termin syvimmässä merkityksessä.
Winampin käyttämä lisenssi nimittäin kieltää ohjelmasta tehtyjen erilaisten omien kokeiluversioiden jakelun. Todellisessa avoimessa lähdekoodissa mikä tahansa ohjelma voidaan forkata ja alkaa kehittämään siitä täysin uudenlaista, pääprojektista erillistä/erilaista versiota. Winampin kanssa näin ei saa toimia, vaan kaikki kehitystyö pitää tapahtua varsinaisen Winampin kehittämiseksi. Toki omia forkkejaan eli pääprojektista eroavia versioita saa tehdä, mutta niitä ei saa jaella lainkaan. Ei edes ilmaiseksi.
Luonnollisestikaan avoimen lähdekoodin fanit eivät ole varsinaisesti haltioissaan lisenssiehdoista, joilla Winamp vihdoin lähdekoodinsa julkaisi.