Aikakauden loppu? Teknologiajätti pakottaa kaikki työntekijänsä toimistolle, joka päivä

Petteri Pyyny
18. syyskuuta, 2024 7:52

Koronapandemian myötä vuosien 2020 ja 2022 välillä käytännössä koko maailman toimistotyöntekijät siirtyivät etätöihin ja erittäin monessa yhtiössä etätöistä tulikin tuon jälkeen normaali olotila.
Mutta Yhdysvalloissa on ollut viimeisen puolentoista vuoden ajan meneillään mielenkiintoinen trendi, jossa nimenomaan teknologia-alan yritykset ovat alkaneet pakottamaan työntekijöitään takaisin toimistolle.

Useimmat yhtiöt vaativat toimistolla käymistä vain aika ajoin, mutta monet firmat ovat siirtyneet malliin, jossa toimistolla pitää käydä vähintään yhtenä päivänä viikossa.
Jopa etätyöbuumista valtavasti hyötynyt Zoom ryhtyi pakottamaan työntekijöitään takaisin toimistolle viime vuonna. Teknologiajätti Dell puolestaan kertoi, ettei se enää ylennä ihmisiä, jotka tekevät etätöitä.

Nyt rajuimman linjauksen on kuitenkin tehnyt amerikkalainen Amazon, joka kieltää etätyöt kokonaan (maksumuuri) vuoden 2025 alusta.

Amazon vaatii kaikkia toimistotyöntekijöitään siirtymään takaisin toimistotöihin 2.1.2025 alkaen. Lisäksi kaikkinainen vapaus toimistossa, kuten vapaasti valittavat työpisteiden sijainnit kielletään vuoden alusta.

Vaikka Amazon on suurelle yleisölle tuttu lähinnä maailman suurimpana verkkokauppana, yhtiö oikeasti takoo valtaosan voitoistaan pilvipalveluillaan, eli Amazon Web Servicesillä. Amazon on pilvipalveluiden markkinajohtaja ja sen pilvialustaa käyttää iso osa maailman suurimmista sivustoista, mobiilisovelluksista ja verkkopalveluista.

Etätöiden salliminen on erittäin arka aihe Yhdysvalloissa. Joidenkin tietojen mukaan toimistolle pakottaminen on vain tapa saada ihmiset irtisanoutumaan vapaaehtoisesti. Yhdysvaltain suurkaupungeissa pelkästään työmatkaan saattaa kulua useita tunteja päivässä ja etätyöt ovat mahdollistaneet myös työntekijöiden muutot edullisimmille asuinalueille.

Lue myös nämä
Tägit
etätyö Amazon
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.