Petteri Pyyny
13. heinäkuuta, 2024 12:53
Jos jokin ei ole rikki, sitä ei kannata korjata. Tähän mantraan voisi kiteyttää tiettyjen alojen haluttomuuden vaihtaa hyväksi havaittu teknologia uudempaan.
Olemme jo aiemmin uutisoineet sitä, miten Japanissa hallitus on taistellut viime vuoden 3,5 tuuman levykkeiden käyttöä vastaan ja lopulta onnistuikin pääsemään eroon muinaismuistosta.
Mutta Saksan merivoimat ei ole hypännyt edes niin uudenkarheaan teknologiaan kuin 3,5 tuuman korput.
Maan merivoimien käytössä olevat fregatit käyttävät edelleen 8 tuuman lerppuja.
Taustatietona siis kerrottakoon, että 8-tuumaiset lerput keksittiin vuonna 1971 ja niiden näppärämmäksi korvaajaksi syntyi 5,25 tuumainen lerppu vuonna 1976.
Ja nimenomaan 5,25-tuumaisia levykkeitä vanhempi nörttisukupolvi käytti 1980-luvun alkupuolen kotimikroissa, kuten Commodore 64:ssa. Mutta 8-tuumaisten levykkeitä ei käytetty laajalti enää edes 1980-luvulle tultaessa eli harvalla vanhallakaan nörtillä on kokemusta - tai edes muistikuvaa - kahdeksantuumaisista levykkeistä.
Asiasta tekee entistä hämmentävämpää se, että Saksan merivoimien fregatit on valmistettu vuosien 1994 ja 1996 välillä - eli aikana, jolloin lerppuja ei oltu enää käytetty oikeastaan missään, vaan ne olivat jo vuosien ajan korvautuneet uudemmilla 3,5 tuuman "korpuilla".
Mutta puolustusteknologiassa mennään usein sillä periaatteella, että teknologiaksi valitaan pomminvarmaksi (kirjaimellisesti) testattu ja koeteltu teknologia - eikä hypätä minkään uuden hapatuksen kyytiin.
Saksan merivoimien fregatit käyttävät kyseisiä levykkeitä ns. tiedonkeräysjärjestelmissä (Data Acquisition System, DAQ), jotka nimensä mukaisesti keräävät tietoa mm. alusten voimantuotannosta.
Nyt näyttää kuitenkin siltä, että levykkeiden käyttö on loppumassa myös Saksan merivoimissa. Maa on tilannut ruotsalaiselta puolustustarvikejätti Saabilta alusten modernisoinnin. Modernisoinnin yhteydessä levykkeistä päästään eroon, mutta ei mitenkään valtavan modernilla tavalla: levykkeet emuloidaan. Eli järjestelmä sekä sinne tietoa syöttävät osat, luulevat tiedon tallentuvan edelleen 8-tuumaisille levykkeille, mutta taustalla tiedot tallennetaankin johonkin aavistuksen verran modernimpaan muotoon, joten SSD-levylle.
Samassa yhteydessä toki fregatit modernisoidaan muutenkin ja mm. niiden tutkajärjestelmät ja asejärjestelmät uusitaan.
Saksan armeija ei tietenkään ole ainoa taho, jolla on ollut käytössä hieman iäkkäämpiä ratkaisuja. Vuonna 2019 Yhdysvallat uusi omia järjestelmiään. Vielä tuolloin mm. mannertenvälisten ohjusten hallintajärjestelmät käyttivät samaisia, 1970-luvulla käytössä olleita 8-tuumaisia korppuja.
Toki myös kotitalouksissa on usein vahvaa muutosvastarintaa: esimerkiksi Japanissa sekä kuluttajat että yritykset rakastavat fakseja niin paljon, että niistä ei tunnuta pääsevän eroon koskaan.
uutisen kuvituskuvassa vasemmalla 8" lerppu, sitten 5,25" lerppu ja oikeassa reunassa 3,5" korppu. kuvan lähde Wikimedia