Nyt se alkoi: EU nosti syyteet Muskin omistamaa X/Twitteriä vastaan - ei rajoita valheellisen tiedon leviämistä

Petteri Pyyny
12. heinäkuuta, 2024 15:09

Euroopan Unioni on tutkinnan perusteelta nostanut virallisen oikeusjutun Elon Muskin omistamaa X:ää eli entistä Twitteriä vastaan.
Oikeusjutun pohjalla on EU:n uusi Digital Services Act -lainsäädäntö, joka asettaa liudan vaatimuksia Unionissa toimiville verkkopalveluille. Erityisesti ns. jättimäiset alustat, joihin X lukeutuu käyttäjämääränsä puolesta, ovat erityisen tiukkojen sääntöjen alaisia.

EU:n tutkinnan mukaan Muskin omistama alusta ei rajoita käytännössä mitenkään valheellisten väitteiden leviämistä. Alustalla rehottavat salaliittoteoriat ja ns. valeuutiset, joihin ei reagoida millään tavalla.
Lisäksi Muskin päätös muuttaa Twitterin "siniset merkit" eri tavalla toimiviksi, on ollut omiaan aiheuttamaan kaaosta alustalla. Aiemmin pieni sininen merkki käyttäjätilin yhteydessä tarkoitti sitä, että Twitter on varmistanut käyttäjän olevan se, keneksi käyttäjä väittää itsensä.

Muskin alaisuudessa varmistusmerkki muutettiin sellaiseksi, että alustaa ei enää kiinnosta merkin omistajan identiteetti - vaan merkin saa kuka tahansa, joka maksaa alustan käytöstä. Näin ollen X:ssä on nähty mm. "varmistettuja" feikkitilejä esiintymässä niin poliitikkoina kuin kirjailijoinakin.

Lisäksi X ei tarjoa DSA-lain vaatimaa listaa palvelussa pyörivistä mainostajista, jonka kautta voitaisiin varmentaa sekä nykyisten että aiemmin nähtyjen mainosten rahoittajat ja sivut, joihin ne johtavat.

Syytteiden noston jälkeen X:llä on mahdollisuus vastata syytteisiin sekä ehdottaa muutoksia toimintaansa, jotta juttu ei etenisi oikeudenkäyntiin saakka. Jos X ei korjaa toimintaansa ja juttu päätyy oikeuden päätettäväksi, voi X:stä tulla ensimmäinen jättimäinen alusta, jolle räpsäistään miljoonien eurojen sakot DSA-lain pohjalta.

EU on aloittanut virallisen tutkinnan myös AliExpressin, Facebookin ja TikTokin toiminnasta, suhteessa DSA-lakiin, mutta kyseiset prosessit eivät ole vielä edenneet siihen pisteeseen, että syytteitä oltaisiin nostamassa.

Lue myös nämä
Tägit
Euroopan Unioni Elon Musk Twitter DSA sosiaalinen media
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.