IT-jätti uhkasi etätyöntekijöitään: "Palatkaa takaisin toimistolle tai muuten..." - Puolet valitsi ennemmin "tai"-vaihtoehdon

Petteri Pyyny
22. kesäkuuta, 2024 12:08

Maailmanlaajuinen koronapandemia opetti vastahankaisimmatkin työnantajat sallimaan työntekijöilleen etätöiden mahdollisuuden.
Todella monissa työpaikoissa etätöistä syntyikin kaksi vuotta kestäneiden koronasulkujen jälkeen ns. uusi normaali, jossa etätöiden tekeminen on sekä työntekijöiden että työnantajan mielestä vallan mainio tapa tehdä työt.

Mutta myös vastakkaisia mielipiteitä on kuultu, sillä monet teknologiayhtiötkin, joiden luulisi kannattavan moderneja työtapoja, ovat pandemian jälkeen pakottaneet työntekijänsä takaisin toimistolle.
Keväällä 2024 syntyi pienimuotoinen kohu, kun IT-jätti Dell kertoi uusista linjauksistaan etätöiden suhteen.

Yhtiö ilmoitti työntekijöilleen, että etätyöt ovat jatkossakin mahdollisia, mutta etätöitä tekeviä työntekijöitä ei enää ylennettäisi koskaan yhtiön sisällä eikä etätöitä tekeviä työntekijöitä valittaisi uusiin työtiimeihin.

Ilmoituksessa korostettiin sitä, että linjaus on ehdoton. Eli valitsemalla täysipäiväisen etätyön, ei työntekijä voi koskaan enää ylentyä Dellin sisällä.

Nyt Business Insiderin haastattelemat (maksumuuri) Dellin sisäpiiriin kuuluvat lähteet kertovat, että noin puolet Dellin työntekijöistä päätti valita ennemmin etätöiden jatkamisen.

Eli Dellin haaveilema työntekijöiden massapaluu toimistolle ei toteutunutkaan, vaan jäi sen sijaan torsoksi.

Työntekijät kertovat BI:n haastattelussa syiksi mm. sen, että eivät ole valmiita uhraamaan vapaa-aikaansa toimistolle kulkemiseen (useissa metropoleissa on hyvin tavallista, että työmatkoihin kuluu parikin tuntia päivässä). Lisäksi moni vastanneista ei edes halua tulla ylennetyksi nyt eikä tulevaisuudessa.

Myös se koettiin hölmönä, että tiimi, jonka kanssa työtä tehdään, on oikeasti hajautettu ympäri maailmaa, joten toimistolle mentäisiin istumaan kuulokkeet päässä Zoom- tai Teams-palavereita pitämään.

Yhdysvaltalainen keskuspankki toteutti alkuvuodesta yhden laajimmista etätyön vaikutuksia tutkineista tutkimuksista, jossa todettiin, että etätyöt eivät paranna mutta eivät myöskään heikennä työntekijöiden tuottavuutta.

Lue myös nämä
Tägit
etätyö Dell
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.