Odotettu tapahtui: TikTok haastoi Yhdysvallat oikeuteen, syyttää perustuslain rikkomisesta

Petteri Pyyny
7. toukokuuta, 2024 23:27

Lyhytvideopalvelu TikTokin omistaja, ByteDance, on haastanut Yhdysvaltain liittovaltion oikeuteen.
Oikeushaasteella TikTok pyrkii kumoamaan Yhdysvaltain asettaman myyntipakon TikTokille. Myyntipakon mukaan ByteDancen on pakko myydä TikTok tai ainakin sen Yhdysvalloissa toimiva tytäryhtiö, mielellään amerikkalaiselle ostajalle. Mikäli yhtiö ei myy omistustaan, Yhdysvallat kieltää sovelluksen - ja velvoittaa sekä Applea että Googlea poistamaan sen sovelluskaupoista.

Yhdysvaltain hallitus ei ole missään vaiheessa nostanut esiin konkreettisia syitä sille, miksi TikTok on laiton. Jos sovelluksen datan kerääminen on laitonta, silloin yhtälailla laittomaksi muodostuisivat myös Facebookin, Googlen ja Instagramin datan keräämisen tavat.
Jos taas sovelluksessa huolta aiheuttaa sen kiinalainen omistajataho, pitäisi Yhdysvaltain yksinkertaisesti kieltää kaikki kiinalaiset teknologiatuotteet.

Näihin kysymyksiin tullaan todennäköisesti saamaan vastauksia tulevina vuosina, kun tänään nostettu oikeusjuttu etenee eri oikeusasteissa.

TikTok vetoaa Yhdysvaltain perustuslain takaamaan sananvapauspykälään, eli perustuslain ensimmäiseen lisäykseen. Yhtiön mukaan sille asetetut rajoitteet rikkovat sananvapauslakia, asettamalla sen eri asemaan muiden sosiaalisen median palveluiden kanssa.

Oikeuteen toimittaman kanteen (PDF) mukaan TikTokin kieltäminen rajoittaisi omalta osaltaan myös tavallisten amerikkalaisten sananvapautta, poistamalla heiltä yhden kanavan oman äänensä kuuluville saamiseksi.

Neljä vuotta sitten Intia kielsi TikTokin - ja seuraukset ovat olleet varsin mielenkiintoisia.

Kaikki muut maailman suurimmat sosiaalisen median palvelut ovat amerikkalaisten yhtiöiden omistuksessa.

Lue myös nämä
Tägit
TikTok oikeusjuttu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.