Teknologia-alan draama sai järisyttävän lopun: ChatGPT-yhtiön sekoilun ansiosta Microsoft nappasi itselleen johtajat ja lähes kaikki työntekijät

Petteri Pyyny
20. marraskuuta, 2023 17:14

Uutisoimme viikonloppuna siitä, miten teknologia-ala seurasi henkeään pidätellen vauhdikasta draamaa. Draaman keskiössä oli OpenAI-yhtiön hämmentävä sisäinen riitely, jonka seurauksena yhtiön perustaja, toimitusjohtajana toiminut Sam Altman savustettiin ulos yhtiöstä. Samalla potkut sai myös toinen OpenAI:n perustajista.
Päätös syntyi puhtaasti OpenAI:n hallituksen toimesta ja edes yhtiöön miljardeja sijoittaneille sijoittajille ei kerrottu asiasta etukäteen.
Huhujen mukaan sijoittajat, etenkin Microsoft, suuttuivat hallituksen sekoilusta totaalisesti. Vielä sunnuntaina näyttikin siltä, että sijoittajien pakottamana OpenAI olisi ottamassa Altmanin takaisin yhtiön toimitusjohtajaksi. Mutta lopulta hallitus ei taipunut tähän, vaan Altmanin potkut pysyivät voimassa.
Nyt maanantaihin tultaessa on tilanne muuttunut päälaelleen. OpenAI:sta ulos savustetut Altman ja Greg Brockman saivat salamnnopeasti töitä Microsoftilta. Miesten ympärille perustetaan välittömästi uusi Microsoftin tekoälytiimi, joka jatkaa Altmanin ja Brockmanin vision mukaista tekoälyn kehitystä.

We remain committed to our partnership with OpenAI and have confidence in our product roadmap, our ability to continue to innovate with everything we announced at Microsoft Ignite, and in continuing to support our customers and partners. We look forward to getting to know Emmett...

-- Satya Nadella (@satyanadella) November 20, 2023


Mutta kahden näkyvän johtajan ja perustajan lähtö ei riittänyt, vaan OpenAI:n sisäinen riita oli vieläkin enemmän jakolinjoja luovaa tasoa.
Tietojen mukaan OpenAI:n reilusta 700 työntekijästä valtaosa, noin 500, olisi seuraamassa Altmania Microsoftille.

Breaking: 505 of 700 employees @OpenAI tell the board to resign. pic.twitter.com/M4D0RX3Q7a

-- Kara Swisher (@karaswisher) November 20, 2023


Huhujen mukaan OpenAI:n johto oli jakautunut pahasti kahtia. Toiseen leiriin kuuluivat "hitaat" ja toiseen "nopeat". Nimeäminen johtuu siitä, miten henkilöt ajattelevat sitä, millaisella tahdilla tekoälyä pitäisi kehittää. Altman kuului "nopeiden" joukkoon, puskien OpenAI:ta ja ChatGPT:tä aina vain uusiin suorituksiin. "Hitaat" olisivat halunneet jarruttaa kehitystä ja julkistaa uusia tuotteita rauhallisemmalla tahdilla.
Nyt näyttää siltä, että "hitaiden" vallankaappauksen jäljiltä OpenAI muuttuu todella hitaaksi, kun valtaosa yhtiön työntekijöistä pakenee uutta johtamiskulttuuria OpenAI:n tärkeimmän rahoittajan, Microsoftin suojiin.
Hidasta kehitystä ajaneiden kärkihahmoksi nousi "vallankaappauksen" aikana yhtiön teknologiajohtaja Ilya Sutskever. Mutta mies itsekään ei tainnut odottaa tällaista lopputulosta sille, että hän sai hallituksen irtisanomaan Altmanin.

I deeply regret my participation in the board's actions. I never intended to harm OpenAI. I love everything we've built together and I will do everything I can to reunite the company.

-- Ilya Sutskever (@ilyasut) November 20, 2023

Sutskeverin twiitissä maanantaina, hän myöntää itsekin tehneensä pahan virheen.
Suosittelemme lukemaan tarinan taustoitusta draaman alkuvaiheita kuvanneesta jutustamme.

Lue myös nämä
Tägit
OpenAI tekoäly Microsoft
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.