Uusi ilmainen musiikkipalvelu julkaistiin – haastettiin heti käräjille

Manu Pitkänen
14. lokakuuta, 2015 12:38

Ohjelmistokehittäjä Andrew Sampson julkaisi viime viikon lauantaina Aurous-nimisen musiikkipalvelun, jonka kautta kuka tahansa voi kuunnella ilmaiseksi julkisista lähteistä löytyvää musiikkia yhden sovelluksen avulla. Palvelu oli julkisesti testattavana vain kolme päivää, kunnes suurten levy-yhtiöiden trio (Sony, Universal ja Warner) tytäryhtiöineen haastoi Sampsonin oikeuteen.
Levy-yhtiöiden mukaan Sampson ei ole hankkinut oikeuksia sovelluksen esittämään sisältöön, joten palvelulla ei ole myöskään oikeutta esittää niitä käyttäjille. Sampson on puolustautunu syytteiltä sillä, että palvelu ei ylläpidä minkäänlaista sisältövalikoimaa, vaan sen kautta kuunneltavat sisällöt sijaitsevat aina jossakin muussa palvelussa (mm. YouTube ja SoundCloud). Aurous on siis pelkkä linkkikokoelma ja käyttöliittymä muissa palveluissa olevien sisältöjen käyttöön.
Sampsonia syytetään myös laittomien lähteiden hyödyntämisestä eli YouTuben ja SoundCloudin lisäksi Aurous hakisi musiikkia BitTorrent-verkosta. Sampsonin mukaan sisältöjä ei haeta BitTorrent-verkosta, vaan BitTorrent-tekniikkaa hyödynnetään ainoastaan hakutulosten käsittelyn nopeuttamiseen (samaan tapaan kuin Spotify teki aikoinaan).
Levy-yhtiöt vaativat maksimikorvauksia jokaisesta sisältöloukkausesta, mikä tarkoittaisi 150 000 dollaria per kappale. Jää nähtäväksi kehittyykö Aurous ikinä 0.1 alpha -versiota pidemmälle oikeusjutun takia.
Aurous-palvelusta on julkaistu sovellukset Linuxille, Windowsille ja OS X:lle. Mobiilisovellukset ovat kehitteillä.

Lue myös nämä
Tägit
musiikki Sony levy-yhtiö Warner Music Universal Music digitaalinen musiikki musiikkipalvelu Aurous
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.