Spotifyn kilpailija lopetti toimintansa – levy-yhtiöt ottivat haltuunsa

Manu Pitkänen
1. toukokuuta, 2015 17:39

Suoratoistopalvelu Grooveshark on lopettanut toimintansa levy-yhtiöiden kanssa käydyn kiistan päätteeksi. Käyttäjät pystyivät lataamaan palveluun musiikkitiedostoja, joita sitten itse tai muut pystyivät kuuntelemaan. Kyseessä oli tietyllä tavalla "musiikin YouTube".
Grooveshark oli neuvotellut lisenssisopimukset muutamien itsenäisten levy-yhtiöiden kanssa, mutta suurimmat levy-yhtiöt, kuten Sony, Warner ja Universal, olivat palvelun ulkopuolella. Isot levy-yhtiöt myös haastoivat Groovesharkin oikeuteen kappaleiden luvattomasta käytöstä, vaikka palvelu poistikin kappaleita sitä mukaa kun oikeudenomistajat tekivät tiedostoista valituksia.
Raskaan oikeusprosessin välttämiseksi Grooveshark on sovitellut riidat levy-yhtiöiden kanssa, minkä myötä palvelu lopetetaan kokonaan. Se ei kuitenkaan näytä riittäneen, vaan palvelun verkkosivuille lisätyn ilmoituksen mukaan levy-yhtiöt saavat osana sovittelua omistukseensa verkkopalvelun osoitteen, mobiilisovellukset, tekniikan ja patentit. Musiikkijättien ei siis tarvinnut ostaa Groovesharkia, vaan ilmoituksen perusteella ne saivat käräjähaasteiden avulla palvelun teknisen toteutuksen periaatteessa ilmaiseksi.
Groovesharkin perusti kolme yhdysvaltalaista opiskelijaa vuoden 2006 alussa. Samoihin aikoihin Ruotsissa pistettiin alulle Spotifyta.

Lue myös nämä
Tägit
musiikki Sony YouTube EMI Warner Music Grooveshark Universal Music suoratoisto digitaalinen musiikki musiikkiteollisuus musiikkipalvelu YouTube Music Key
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.